Reklama

Reklama

Dívka s pistolí

  • Itálie La ragazza con la pistola (více)

Obsahy(1)

Poslušna tradici a vyzbrojena pistolí přijíždí svedená a posléze opuštěná sicilská dívka do Anglie pomstít ztrátu své cti. Najít proradného milence však není úkol nikterak snadný. Svůdce je varován, a tak se mu daří před pomstychtivým děvčetem úspěšně unikat… To je námět italské komedie režiséra Maria Monicelliho z roku 1968 Dívka s pistolí, jejíž tvůrci zachycují s patřičnou dávkou satiry středověký způsob života a zastaralá morální pravidla, přežívající v té době na Sicílii. Pravidla, podle kterých musí svedená dívka, nemá-li ve vlastní rodině mužského obhájce, sama pomstít svou potupu. Roli Assunty si ve filmu s chutí zahrála Monica Vittiová a projevila v ní svůj znamenitý komediální talent. Přehrála se zde do veseloherního žánru, blízkého jejímu naturelu. Rozloučila se s typem odcizené neurotické ženy, jak ji známe z předcházejících filmů režiséra Michelangela Antonioniho (Dobrodružství, Červená pustina, Zatmění, Noc). Za svůj herecký výkon v tomto snímku získala Vittiová řadu poct a uznání – mimo jiné ceny na MFF v San Sebastianu (1968) a Taormině (1969). (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Bláznivý príbeh dievčaťa zo Sicílie, ktorá sa ocitne v Anglicku kvôli očisteniu svojej cti. Komické situácia vyplývajúce z talianskej mentality a jej stretu s "chladnou" britskou kultúrou spoľahlivo vyvolajú úsmev na tvári. Žiaľ zub času už nahlodal atmosféru a vyznenie nie je to čo mohlo byť. Svojich 70% si však zaslúži. ()

Lonnan 

všechny recenze uživatele

Tenhle skoro zapomenutý film z mého mládí se mě včera náhodně připomenul na foru stylu hledám zapomenutý film. Tak na tenhle film se zapomenout úplně nedá, díky jeho konci. V jeho době se populární pathosová hláška v posledních momentech filmu lepila ironicky na mnohá zhrzená a opuštěná srdce. Sehnala jsem tento snímek v původním znění, což nebylo vůbec nešťastné. Sedící titulky také, bohužel v tak špatném překladu, že jsem mnohé domýšlela, ale zjistila, že mě to v orientaci dialogů vůbec nebrzdilo, díky již zmiňovanému původnímu znění. A vůbec to nebylo špatné, naopak: skvěle jsem se bavila a některým scénám se od srdce zasmála. Navíc mě potěšily dávno zapomenuté záběry z Anglie, londýnská demonstrace a pohled na krásné dowerské útesy. A nádhernou vskutku pouze modrobílou sicilskou vesnici. A luxusní nohy M. Vitti. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Cesta mladej vášnivej zneuctenej Sicílčanky za pomstou sa vyplatila. Spoznala celkom iný svet oproti zaostalej Sicílii s patriarchálnymi pravidlami, prežila svoju premenu od naivity k rozumu, a vo filme mi to pripadalo celkom prirodzené. Takto príťažlivo mohla vyzerať Británia pre všetkých prisťahovalcov. Niektoré historky boli akoby bez ladu a skladu, Asunta bola viac hysterická, ako by sa žiadalo, ale zároveň sympatická, a tak som s príbehom nakoniec veľmi spokojný. Svoje urobili aj dobre stvárnené predstavy o šikane a zúfalstve v rodnom kraji. –––– Jsem studená jako kus kamene. Copak to necítíš, že líbáš mrtvolu? –––– Tady je pistole, pas do Anglicka a adresa toho padoucha. –––– Pravý chlap to má zkusit. Ale správná ženská se musí bránit. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Sexuální revoluce na Sicílii v 60 letech ještě neexistovala. Tak zneuctěna panna jde hájit svoji čest do již sexuálně osvobozené Anglie🇬🇧 Bezvadná klasika. Chlap si to lehce oddůvodnil “děvkou byla a děvkou zůstala” a vyŕeseno.😃 Monika Vittiová je perfektní přesně hraje takovou umíněnou rádoby cudnou ale již navyknutou na sexuální svobodu a rovnoprávnost🇮🇹 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu je neuvěřitelně dementní a nic v něm nedává smysl. Monica Vitti ve mně ještě jakž takž dokáže vykřesat nějaké náznaky sympatií k její postavě, ale jinak už jsem na tom filmu nic pozitivního nenašel - Dívka s pistolí je v podstatě srovnatelně nevtipná sračka, jako o 3 roky mladší Monicelliho Mortadela, v němž se postava energické Italky vydává pro změnu do Ameriky. (Mimochodem soudím, že pokud na tom filmu bylo kdy něco dobrého, dokonale to zabil příšerný český dabing, v němž mi bylo souzeno film zhlédnout - Eva Jiroušková dabující Monicu Vitti mi fakt trhala uši, a ten Josef Bek coby Carlo Giuffrè taky katastrofa). Myslím, že od Monicelliho už nikdy nic vidět nechci, těch pár setkání s jeho děsivou filmografií mi už asi stačilo. ()

Galerie (6)

Související novinky

Zemřela herečka Monica Vitti

Zemřela herečka Monica Vitti

02.02.2022

Přichází smutné zprávy z Říma. Ve věku 90 let zemřela ikona italské kinematografie šedesátých let, herečka Monica Vitti. Hvězda klasických filmů režiséra Michelangela Antonioniho dlouhou dobu… (více)

Reklama

Reklama