Reklama

Reklama

Hříchy pro pátera Knoxe

(seriál)
Československo, 1992, 9 h 53 min (Minutáž: 54–67 min)

Režie:

Dušan Klein

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Scénář:

Dušan Klein

Hrají:

Zlata Adamovská, Miroslava Pleštilová, Vladimír Dlouhý, Petr Kostka, Pavel Zedníček, Lucie Zedníčková, Jan Kanyza, Eugen Jegorov, Karel Heřmánek (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbený seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Uvádět ho bude sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Ale i při reprízách si diváci mohou vyzkoušet svůj postřeh, tentokrát nesoutěžně. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak který díl. Někdy člověk jen žasne, jaké stopy měly teoreticky vést k vyluštění hádanky. Jindy jsou herecké výkony poněkud nevěrohodné. Ale vysílat to naživo, to klobouk dolů, to byl stres jak sviň, a zvládli to všichni. Porušení pravidel je také zajímavé. Za nejlepší považuji asi písničky v podání Zlaty Adamovské, mají své kouzlo. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Filmové Hříchy pro pátera Knoxe se mi líbily více než ty knižní. Knihu jsem sice četl až po shlédnutí seriálu, některé epizody mají společný buď jen název nebo kostru povídky. Jiné literární příběhy zase zachycují pouze zlomek toho, co vidíme v televizi. Seriál je i vtipný, naráží na samotného Škvoreckého. Musím pochválit i prvotní nápad tvůrců a vlastně i samotného Škvoreckého. Jen snad to, že v detektivce se nesmí objevit žádný Číňan, bylo pojato zlehka, téměř vůbec. Maska mandarína přeci není Číňan jako takový, ale stalo se. Zlata Adamovská byla v roli výborná, přesvědčivá, některé písničky nebyly špatné a ani nebyly špatně zazpívané a do atmosféry detektivky se hodily, např. Je po deštích. Za nejméně zdařilou epizodu považuji díl, ve kterém hraje Hanzlík kouzelníka a milence Adamovské a je propíchnut svým vlastním mečem. Naopak za nejsilnější díl považuji Ženské za volantem. ()

Reklama

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to při premiéře. Protože to bylo vysíláno v přímém přenose, takže to bylo technicky dosti náročné a samozřejmě to ještě solidním způsobem zapojovalo diváky. Opakované reprízy samozřejmě toto kouzlo nemají a také dávají dostatek času pro hledání chyb. Jenže já mám rád i knižní předlohu a její shazování Knoxova desatera, takže celé čtyři hvězdy. ()

Dixicz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad natáčet živě, ale hrozně nevyrovnaná kvalita dílů i výkony herců. Celkově průměr. A ještě jedna věc mě vyloženě štvala – proč tam himl všichni museli pořád tak hulit!!! Jakoby herci nevěděli co dělat s rukama. Ještě to chápu v baru, tam to tak nějak patří, ale tam hulej všichni a všude. A pořád… ()

Hermanka 

všechny recenze uživatele

Pořad do kterého byli interaktivně zapojení diváci a děj se opravdu odehrával v přímem přenose. Seriálem prošlo mnoho dobrých a oblíbených herců, což bylo hlavním tahákem. Co doteď zůstalo mému chápání utajeno je, jak mohla vydat Zlata Adamovská posléze desku. Při vzpomínce na repliku "pod sklem hnijí zavináči" se musím doteď usmívat. Ještě něco Zlatko, to tvoje afektované kouření to bylo fakt něco. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (16)

  • Vylosovaný vítěz tipovací soutěže se v následujícím díle vždy objevil v nějaké epizodní roli. (baxz)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama