Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna žena mezi dvěma muži. Gregory Peck a Jennifer Jonesová v hlavních rolích amerického westernu... Po smrti svého otce přichází Pearl Chavezová, v jejíchž žilách částečně koluje indiánská krev, do rodiny starého texaského rančera a také senátora McCanlese. Tady vyrůstá pod dohledem tvrdé tety Laury a pokouší se překonat příliš neskrývané rasové opovržení okolí, kterému je vystavena pro svůj odlišný původ. Své skutečné pocity, smutek po rodičích a osamělost, pečlivě ukrývá. Tajemností a krásou upoutá pozornost McCanlesových synů, Jesse a Lewta. Oba začnou soupeřit o lásku Pearl a nakonec se z nich stávají nepřátelé… Western, který natočil klasik americké kinematografie, režisér King Vidor (Chléb náš vezdejší, Cesta na severozápad, Texaští jezdci, Vojna a mír), byl na svou dobu neobvykle finančně náročným projektem a také mimořádným uměleckým činem. Kromě pozoruhodné výtvarné stránky a velkolepých masových scén, zaujme hereckým obsazením. Stojí za připomenutí, že Lauru McCanlesovou ztělesnila významná hvězda němého filmu Lillian Gishová. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dosti zvláštní romanticko-dramatický western. Kdyby ve filmu nehrál Gregory Peck, který opět dokazuje, že dokáže zahrát od kněze, přes duševně chorého člověka až po kovboje nejrůznějších charakterů, tak by se hodnocení zastavilo na 3*. Jeden z prvních filmů, kde ho vidím v záporné roli, které se zhostil dokonale, jak jinak. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mužská samoľúbosť a jej prejavy. Za prvé márnomyseľný otec, ktorý nedokáže uniesť svoje poníženie. Pošramotené sebavedomie a hrdosť napraví rozhodným činom, ktorým zároveň pripraví dospievajúcu dcéru o obidvoch rodičov. Druhou samoľúbosťou sa vyznačuje ambiciózny, v právnických knižkách zahrabaný trtko, ktorý zrejme z pragmatických dôvodov (nesplietanie sa s rasovo a sociálne nevhodnou ženou) odmietne byť bližším vyučujúcim mladej miešanky, do ktorej je síce zaľúbený, ale radšej odíde. Dovzdelá sa, nájde si belošku z dobrej rodiny a zrazu sa zjavuje sťaby dobročinný záchranca v momente, kedy má kariéru i vzťah vyriešený. Z hlavy farmy nafúkanosť priam vyžaruje - novopríchodziu slečnu má len za radodajnú štetku, menejcenného potomka niekdajšieho nápadníka jeho ženy. Podľa jeho názoru je vhodná len ako krátkodobá potecha pre synáčika. No a ten napokon je majster sveta, ponižujúci a zároveň nepripustiaci k telu ponižovanej milenky iného muža, majúceho o ňu seriózny záujem. Záver bol uchvacujúci, no ocitnúť sa v takomto kotli povýšenectva, nadutosti a pýchy, ako inak to mohlo skončiť? ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Popri legende ODVIATE VETROM, ďalší spektákel, ktorý s hrdosťou môže definovať vtedajší Hollywood. A popri mene producenta Davida O. Selznicka, to nieje len jediná spoločná črta s vyššie spomenutým dielom. Podoby sú viditeľné. Hlavná, silná, ale predsa len nerozhodná ženská hrdinka a jej krkolomná cesta lásky, epičnosť príbehu a jeho veľkolepé vyrozprávanie so štedrým rozpočtom. Zaslúžený komerčný úspech. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese jako průvodce americkým filmem zmiňuje Souboj na slunci coby počin, který na něj nesmírně zapůsobil… když mu byly čtyři roky. Tento věk bych škarohlídsky označil za ideální pro akceptování prapodivného chování většiny postav. King Vidor (a čtyři další chlapi) proti zvyklostem poválečného Hollywoodu protlačil ženskou hrdinku do popředí. Ta nese některé rysy femme fatale a plně využívá svých ženských zbraní, přesto je jí neustále dáváno najevo, že se octla v mužském světě, potažmo v mužském filmu, a bude mít co dělat, aby ji život ve třech (a více) nestál život. Vidor z hrdinčina dosahu postupně odstraňuje všechny myslitelné touhy, kterými by mladá žena na divokém západě mohla být zmítána, až ji hrubou silou přiměje k nejposlednějšímu, „nejmužštějšímu“ z řešení. Vše vrcholí festivalem toho nejlacinějšího sentimentu. Zacházení s Pearl ve mne vzbudilo rozporuplné dojmy, jakoby si hlavní roli ve westernu (s čímž se jaksi přirozeně pojí rasismus a sexismus) musela tvrdě oddřít, aby byla nakonec „za odměnu“ zařazena mezi amorální zlosyny. Čtyři hvězdičky jdou především na konto těch nechutně krásných obrázků typicky westernových scenérií. 75% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Joseph Cotten /3rd man, Obcan kane/ mne teda do westernov nepasuje, to je u mna rovnake, akokeby korpulentny Paolo Villaggio sa zacal tvarit ako John Rambo. Nudne roztahane, tempo je uspavajuce, dialogy nic nehovoriace, filmovy diviak sa z nich nic nedozvie, v strede sa to dostalo az do vatovo planeho plkania : 40 % ()

Galerie (62)

Zajímavosti (14)

  • Film byl odsouzen ligou mravnosti, katolíky i protestanty. (Hans.)
  • Souboj na slunci byl poprvé uveden v americké televizi na ABC 23. ledna 1972. Film byl také vydán na DVD Region 1 v roce 2004. (Zetwenka)
  • David O. Selznick údajně v roce 1946 utratil za propagaci tohoto filmu 2 miliony amerických dolarů, což je neslýchaná částka. (sator)

Reklama

Reklama