Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (233)

Fr 

všechny recenze uživatele

Každý problém má své řešení. A je jedno, jestli jsou to problémy lidí nebo žlabatek..... . Životopisný film - (nemám rád životopisy) dotýkající se oblasti, která není zrovna veřejná. Sexuální chování a jeho zákonitosti již nejsou takovým tabu jako kdysi, přesto málokdo považuje SVŮJ sexuální život za věc tak veřejnou jako Dr. Kinsey. Nic zvlášť šokujícího, jen výzkum a pár životních příběhů. Není to nuda, jen je to moc ,,na jedno brdo". A to zastávám názor, že sexu není nikdy dost. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

S Alfredem Kinseym bych se býval strašně rád setkal. Potkat člověka, který se ve svém oboru pohybuje s takovým neskrývaným zanícením a obětuje mu navzdory negativnímu ohlasu ze strany společnosti takřka celý život, to se poštěstí upřímně jen málokomu. A právě Condonův film na mě působil, jako bych si s Kinseym opravdu měl tu čest popovídat, jeho elán a zarputilé přesvědčení o prospěšnosti svého počínání se přenesli i na mě a ty dvě hodiny jsem slupnul stejně jako jedno vychlazené po celodenní túře. Neeson opět výrazně zabodoval a potvrdil svou hereckou extratřídu, ze zástupu podpůrných rolí je třeba zmínit kromě vždy skvělé Laury Linney ještě Williama Sadlera, na jehož neskutečnou úlohu se jen tak nezapomíná. Žít v minulosti více takových lidí jako Kinsey, tak snad chodíme v létě na ulici nahatí :-) 85% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kinsey je taká čistodušovská životopisná dráma s vysokými ambíciami, ktorá pohľadí po duši, poteší kvalitnými hereckými výkonmi, množstvom známych tvárí vo vedľajších úlohách a v tomto prípade otvorenosťou, akou pristupuje k téme. To je spôsobené tým, ako k sexu pristupoval sám Kinsey a treba poznamenať, že mu z tej vedeckosti už začalo trochu hrabať. Film sa neprekvapivo vyhýba ťažším obdobiam života Kinseyho, o ktorých síce nič neviem, ale asi nemal v živote na ružiach ustlané. Manželstvo si asi tiež prešlo zopár vážnejšími krízami, o ktorých sa ale nič špeciálne nedozvieme. Takže po formálnej stránke je film stále krotký a to aj napriek tomu, s akou otvorenosťou sa tu hovorí o sexe a aj napriek tým zopár zobrazeným diapozitívom na Kinseyho prednáške:). Ja som stále v jeho škále jedna až šesť na jedničke a dúfam, že to tak aj zostane. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Nemám rád životopisné filmy, nemám rád biologii, nemám rád biology a mám rád tento film. Ještě skoro před padesáti lety na tom byli lidi opravdu docela špatně. Potom musel přijít člověk, který byl do třiceti panic, aby jim dal jasné odpovědi na jejich otázky. Ano sex byl jedno velké tabu, což nám ve filmu přibližují, dnes už humorně působící, konverzace. Liam Neeson ztvárnil osud muže, který se pustil do boje proti puritánské společnosti a kterou byl nakonec převálcován, i přesto ale pomohl spoustě lidí. Díky profesore Kinsey, kvůli vám a vám podobným jsme na zakladce měli sexuální výchovu. (Když si vzpomenu, jak se to některým starším paním učitelkám nelíbilo:) ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Sex je náš... to věděl už nějaký ten pátek před Davidem Kollerem jistý profesor Kinsey. Začal u hmyzu a skončil u "výzkumu" skupinového sexu. Životopisné filmy často zavánějí nudou a to i přesto, že osobnost, o které pojednávají s sebou nese veskrze zajímavý potenciál a slibnou dávku kontroverze, která by měla/mohla vyvolat divácký zájem. Liam Neeson hraje naplno, o tom žádná, a díky němu je divák jistě schopen lépe vstřebávat útrapy hlavního hrdiny, přetěžce zkoušeného náladami a postoji puritánské Ameriky. Jinak je ale Kinsey film, který se snaží stihnout hrozně moc a přitom zůstává na půli cesty. Příště bych ocenil, kdyby šli tvůrci alespoň kousek nad rámec pouhopouhé odosobněné deskripce. Místo obvyklého "Co?" a "Kdy?" se zaměřit víc na trochu toho "Jak?" a "Proč?" ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Jen 37-denní natáčení pokrylo 15 let Kinseyho výzkumu, během kterého vyzpovídal více než 18 000 lidí z celé Severní Ameriky. (imro)
  • Bill Condon při přípravě na film osobně hovořil s Kinseyho kolegy. (Kulmon)
  • Snímek je inspirovaný knihou Jonathana Gathorna-Hardyho „Sex the Measure of All Things: A Life of Alfred C. Kinsey“. Zoolog a sexuolog Alfred C. Kinsey (1894-1956) rozvířil hladinu veřejného mínění zejména svými výzkumy, jejichž závěry publikoval v knihách s výmluvnými názvy „Sexual Behavior in the Human Male“ (1948) a „Sexual Behavoir in the Human Female“ (1953). Až do své smrti se věnoval výzkumu sexuálního života vězňů a Evropanů. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama