Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film splnil cíl, který si vytyčil - se ctí a řekla bych, že i celkem realisticky ukazuje život hasičů a skládá jim poklonu. Navíc velmi dobré technické zpracování, příjemné výkony Travolty i Phoenixe. Je to sice čistě americký film o hrdinech, ale neztrácí lidskost, jako většina jemu podobných dílek. Proto dávám 4 hvězdičky a mizím, než si to rozmyslím :-)) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vyřiďte mé ženě, že ji miluji, ale jedním dechem jí k tomu dodejte, že práci hasiče miluji ještě víc.. Od Backdraftu už bylo vystříkáno hodně vody do plamenů a tak zákonitě musel přijít nějaký snímek o pár správných chlapech, kteří za každých okolností táhnou za jednu hadici. Pocta nebezpečné řeholi s mírně nadprůměrnou dávkou patosu a nevšedním koncem, který však kvůli emoční plochosti ústředních postav nedovolí naplnit požární hydranty vašimi slzami.. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych rád řekl, že si práce hasičů vážím. Snad si jí váží i Jay Russell, jeho film mi ovšem namísto slz do očí vehnal do hlavy myšlenku na přirovnání hasičů ke striptérkám. Takové striptérky také makají tvrdě pro naše blaho, zachraňují mrzké životy obyčejných hříšníků, musejí být ve střehu celou noc, zápasí s těžkými hadicemi, používají tyč a speciální ochranné pomůcky, a když mají po akci, jdou si dát na bar frťana. Jenomže zatímco každá průměrná erotická srágora mně alespoň udělá dobře, když nic jiného, u filmu Okrsek 49 jsem málem uhořel v zajetí absolutně nezajímavého příběhu, který nebyl ani poutavý, natož vzrušující, jak slibuje kolosální obsah. No a teď mi dovolte ještě jednou zopakovat, že si práce hasičů vážím. Možná stačilo, aby Russell místo natáčení svolal tiskovku, kde by tuhle větu pronesl a byl by klid. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na určité aktuálne udalosti u nás som dostal chuť pozrieť sa na to jak pracujú profesionálni amerikánski filmoví hasiči. Znázornenie ich postupov je ok. Celkom zaujímavé a na filmové pomery sa nejedná o nejaké extrémne zveličené kúsky. Ale po ostatných stránkach to je celkom nuda. Film sa sústredí na vykreslenie obyčajného života hasiča. Čo robí v robote, keď nie je v teréne a hlavne jak tá nebezpečná práca ovplyvňuje jeho rodinu. A práve táto línia, ktorá má byť nosnou je taká nemastná neslaná. Postavy si ma ničím nezískali. Väčší priestor má len Phoenix a Travolta. Ostatní sú len do počtu. Travolta ako šéf tej jednotky mal občas zábavnú scénu alebo chvíľu keď rozdával múdre rady, ale Phoenix pôsobil celý čas znudene a bolo mi jedno či to na konci prežije alebo nie.Čo sa týka hasičskej tématiky, tak je u mňa stále vrcholom žánru akákoľvek epizóda zo seriálu Third Watch, ktorá sa venovala hasičom jak po akčnej stránke, tak čo sa týka vykreslenia postáv a náročnosti tohto povolania. 5/10. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tohle průměrné televizní dramátko, které se jen díky propožárnickým náladám ve Státech probojovalo na filmové plátno, kde rozhodně nemá co dělat, jsem sledoval asi na pětkrát, protože mě po každých patnácti minutách začínalo nudit k smrti. Proboha, vždyť to nudilo i mé rodiče a že ti skousnou lecjakou televizní slátaninu! Jedna věc je, že po vynikajícím a nepřekonatelném OHNI Rona Howarda nevidím důvod, proč točit další filmy o požárnících, protože každý další už může být jen slabší. Zápletka OKRSKU 49 je zcela triviální, přímočará a od začátku až do konce předvídatelná. Nedovíte se nic nového, nic vás nepřekvapí a až na pár úsměvných situací (nováčkova zpověď) ani nepobaví. Není to napínavé ani dojemné, i když snaha o patos tu rozhodně byla a díky použité hudbě vyznívá tak směšně, jak je to jen možné a ještě trochu víc. Obsazení se povedlo a Travolta si svou roli vyloženě užívá, ale můj oblíbenec Joaquin Phoenix mě svým nevýrazným výkonem hodně zklamal a můj další favorit Robert Patrick zase vyfasoval blbou roli mrzoutského mazáka. Před čím ale musím smeknout je, jak nudně a doslova anti-dramaticky dokázal režisér Jay Russell natočit veškeré akční scény. Je mi jasné, že tady nešlo o akci ani v třetí, natož v první řadě, ale takhle zabít veškeré napětí a drama, které poskytuje boj o záchranu člověka v hořící budově, to se opravdu hned tak nevidí. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Ve scéně, kdy Linda () pije na ex v restauraci drink, mění se v jednolitvých záběrech množství pití ve sklenici. (jirijost)
  • Martin O'Malley, který hraje starostu, je ve skutečnosti starostou města Baltimore. (KucC)
  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001. (imro)

Reklama

Reklama