Reklama

Reklama

Moonage Daydream

  • USA Moonage Daydream (více)
Trailer 1
Hudební / Dokumentární
USA, 2022, 140 min (Alternativní 130 min)

Obsahy(1)

Davidu Bowiemu se dařilo víc než padesát let ovlivňovat svět svou hudbou, životním stylem a názory, které často předbíhaly dobu nebo přímo ovlivňovaly její budoucí tvář. V roce 2018 správci umělcovy pozůstalosti umožnili dokumentaristovi Brettu Morgenovi přístup do Bowieho archivu, ve kterém nalezl dosud neviděné záběry z jeho soukromí, nepublikované záznamy z  vystoupení, sbírku obrazů, které namaloval, jeho vlastní poezii a audionahrávky postřehů a názorů. Čtyři roky se tím jedinečným archivem probíral, aby z něj vyšel s unikátním zvukovým a obrazovým dílem, ze kterého se dozvíte mnohé nejen o samotném Bowiem, ale i o tom, jak „přežít život“ v čím dál turbulentnější době. Nečekejte film, kde na Bowieho vzpomínají jeho známí a kolegové, v tomto filmu na sebe vzpomíná především on sám. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (67)

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Dokoment taký výborný, ako sám David Bowie. Taký farebný, ako jeho kresby. Taký perfektný, ako jeho skladby a taký parádny, ako filmy v ktorých hral. Užijú si ho hlavne všetci jeho fanúšikovia (ako napríklad ja). Škoda tých rozmazaných dobových záberov, ale vďaka aj za to. Možno som trochu nekritická :-). ()

HydraCZ 

všechny recenze uživatele

Tak jsem poprvé zašel do artového kina, a bylo to neskutečný. Tenhle film je jako nádherný rozmazaný sen. Hned úvodní montáž mě naprosto uchvátila a mně už bylo takřka jedno, co se na plátně děje (v dobrém slova smyslu). Skvělá atmosféra a drive se táhli celým snímkem. Výborné byly i přechody a střih jednotlivých dosud nevydaných záběrů doprovázeny Bowieho skvělými uměleckými myšlenkami. Stejně tak byl super i náhled do všech výtvarných směrů, ve kterých se angažoval – ten člověk byl fakt umělec s velkým U. Vytknout bych mohl akorát lehce natáhnutou stopáž, kdy ke konci se opakující motivy šílených barvených animací můžou zdát krapet únavné. Ale to nic nemění na tom, že tento snímek ve mně vyvolal pocit, který snad už nic jiného nepřekoná. Film jsem si stoprocentně užil a to i přes to, že jsem před návštěvou kina o Bowiem věděl takřka nic a znal tak tři písničky. Fanoušci musí být v nebi. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Videoklipový dokument s lahůdkovým zvukovým mixem pro kina přináší skvostný audiovizuální koncentrát Bowieho coby ikony, osobnosti, hvězdy a umělce. Hardcore fans na to musejí jít s tím, že si svého miláčka připomenou a vychutnají na velkém plátně, protože dostanou jen málo nového, co by ještě neznali. Z vlastní pozice naopak můžu říct, že ideálním publikem jsou ti, kteří něco málo o Bowiem vědí a zají pár songů. Pro ně totiž "Moonage Daydream" bude intenzivním extraktem všech emocí, které s mistrem jeho fanoušci prožili. Jako průlet dekádami, proměnami a neustálým vývojem i zráním dokonalosti toto expresivní klipové leporelo naprosto nadchne samo sebou i vším, co Bowie byl. ()

elessar04 

všechny recenze uživatele

Davida Bowieho považuji  za největšího zpěváka a hudební osobnost, co kdy chodila po našem vesmíru. On sám je pro mě obrovským vzorem a mám ho velice rád. Jeho hudba mě provází již několik let a jeho poslední album Blackstar je pro mě nepřekonatelným a nejlepším hudebním počinem 21. století. Ano, splnil jsem si divácký sen! Moonage Daydream - pro mě nejočekávanější film roku - byl přesně tím, co jsem chtěl vidět. Krásnou ódou na Ziggyho, Aladina a hlavně Davida samotného. Chápu, že LSD liquidní videa nemusí být pro všechny. Chápu, že každému nemusí sedět takováto forma vypravování, ale k Davidovi to prostě tak nějak patří. Vystihlo jej to tak, jaký on byl. Umělec s velkým U. Přesně takový film by si David přál. Byla to Vesmírná Odysea Davida Bowieho! ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Spíš než regulérní biografický dokument cesta do hlubin Bowieho duše.... Moonage Daydream [mimochodem song s nímž jsem se poprvé setkal v roce 2014 když zazněl ve Strážcích Galaxie] je totiž introspektivní, silně psychedelicky stylizovaný a neobyčejně snivý vhled do nitra Ziggyho Stardusta a jeho životní filozofie (budhistou v úterý, fanouškem Nietzscheho v pátek :), který obsahuje výhradně archivní a dosud neviděné záběry, takže absence mluvících hlav jen a jen potěší. A ačkoliv se jeho životem zabývá veskrze málo, jde o ultimátní portrét, nebo chcete-li ultimátní ódu, glorifikaci či odyseu o ultimátní kariéře jednoho ultimátního umělce. Celkově vzato, tohle není jen tak ledajaká hudební mozaika – je to psychotropní nirvána a těžko popsatelný audiovizuální zážitek, který vám vypálí zorničky až do mozku. Absolutní povinná četba pro Bowieho skalní fanoušky. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Brett Morgen navrhl nápad ohledně vzniku toho dokumentu David Bowiemu již v roce 2007, tomu se koncept hodně líbil, ale nechtěl se natáčení filmu už věnovat. Režisér se k tomu vrátil až po smrti Bowieho se souhlasem pravníků a pozůstalých. (Puxina)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama