Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zpočátku moc vtipné, Tom Hanks byl takovou roztomilou směsí dobráků Forresta Gumpa a trosečníka. Odvážení vozíků pro čtvrťáky na hamburgra, montáž postele ze židlí, lepení sendviče ze sušenek atd. to byly ty momenty, které bavily. Dlouho to vypadalo na 4*, pak mi ale doslova uplavaly hračky. Jsem romantik, ale tak beznadějný, aby mi dlouho očekávaný záhadný motiv celého toho snažení a čekání nepřipadal jemně řečeno dětinský, ne. Docela se dívím, že u toho, jak se na americký film sluší a patří, chyběl tisk a televize a ve finále tleskající davy newyorčanů před letištěm. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi přišel slabý na Spielberga a velmi průměrný na běžnou produkci. První polovina byla úžasná (až na pár drobností), herci a zejména Tom Hanks jsou také výborní, ale co mi na filmu nesedělo je spusta klišé, předvídatelný vývoj všech postav a hlavně to, jak jsou postavy schématicky načrtnuty. Hrdina je hodný chudák, Amélie nestálá krasavice, indický uklízeč je zpočátku nedůvěřivý ale nakonec se obětuje, personál terminálu bude hrdinovi samozřejmě bezmezně pomáhat a šéf bezpečnosti je slizký nelida. Musím říct, že právě tohle schématické nepružné popsání postav mě nakonec nejvíc odradilo od toho, abych dala filmu víc. Nicméně jde o příjemnou nenáročnou podívanou na dlouhé večery, která nepřináši nic nového a řadí se mezi mistrovy nejhorší film (vedle Jurského parku 2, bohužel). ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

S filmografií Stevena Spielberga si spojuji kapku jiné látky, nicméně proč ne, jen to chtělo trošku více ucelenosti a méně schématičnosti! A možná i mnohé prostříhat. Než nějaký neohrožený hrdina, Tom Hanks bude vždy ten náš frajer, kterému mnohem víc sluší obyčejný chlapík v neobyčejné situaci (Sully, Kapitán Phillips, Trosečník nebo právě Terminál). Tady se z turisty z Východu, který jede do New Yorku splnit zesnulému otci jazzový sen, stává vězeň letištního terminálu JFK, protože v jeho zemi probíhá vojenský puč a Spojené státy čekají na diplomatický souhlas s novou vládou. Na americkou půdu nesmí, zpět do vlasti zmítané válkou to rovněž nejde. Musí tak najít prostor pro život i bojovat proti úředníkům s paragrafem. Celkově je to milé, starosvětské a inteligentní, v první polovině navíc s výtečným tempem. V druhé už vypravěčsky místy docela belháme. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sacha Gervasi, Jeff Nathanson .. Skvělé. Takhle to vypadá, když si Spielberg hraje :o) Celkem zbytečnou roli letušky naštěstí zachraňuje moje oblíbená a nádherná Catherine, ale jinak je to perfektní one man show Toma Hankse. Krásný, milý film s pěknou hudbou od Williamse. Ještě jednou skvělé, tenhle film málokoho nepotěší.. 90%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Romantické komedie patří k nejsevřenějším žánrům, ve kterých se nijak zvlášť neexperimentuje, jen se neustále dokola přehrává ono prazákladní schéma v podání nových hereckých tváří a ozvláštněné zajímavým prostředím. Tu je to hotel jako v KRÁSNÉ POKOJSKÉ, tu reklamní agentura jako v JAK ZTRATIT KLUKA V DESETI DNECH, tu soutěž Miss jako ve SLEČNĚ DRSŇÁK a nebo letiště jak tady. Až nato, že TERMINÁL až tak romantický není, romantická je pouze jedna jeho linie, základ je dramatický a komediální. Romantická rovina stojí obávám se za prd, tím spíš, že originálně vyšumí do ztracena, dramatická není zdaleka tak akcentovaná jak by mohla, takže zbývá ta komediální. Ta sice není špatná (celou první polovinu filmu jsem se nepřetržitě usmíval a párkrát za film se i zasmál), ale žádná velká řachanda to není. Film je navíc zbytečně rozvleklý a ke konci už vysloveně nudí. Hanks a Tucci jsou výborní, postava a výkon Zety Jones nevýrazné jako celá její linie. Lepší než TROSEČNÍK, kterého jsem ani nedokoukal, ale podruhé to vidět nemusím. Mám radši LEPŠÍ UŽ TO NEBUDE nebo něco od Curtise. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (37)

  • Původně měl snímek režírovat autor námětu Andrew Niccol. Smůlu měla i jeho verze scénáře, která byla přepsána. (imro)
  • V jedné ze scén je Viktor Navorski (Tom Hanks) ušpiněn od chipsů. V následujících scénách je však čistý a ani okolo něj není žádný nepořádek. (CrownThomas)
  • Bernie Mac byl zvažován pro jednu z rolí, ale musel odmítnout kvůli nabitému rozvrhu. (HellFire)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama