Reklama

Reklama

Epizody(1)

Obsahy(1)

Pátý a poslední díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou skončí tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž umírají i Josefovi sourozenci, musí císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutí Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou, která se půvabu Isabely nevyrovná. Ve vyhrocené situaci se Josef se ostře vymezuje proti otci, jehož vnímá jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomí, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopí, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on. V roli Josefa v tomto dílu exceluje A. Friesz, jehož výkon se jistě zapíše do paměti diváků stejně, jako skvělý výkon V. Kotka v roli Františka Štěpána a výjimečné ztvárnění role Marie Terezie U. Straussovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád stejné. 1)  Závěrečný díl nijak neuhnul z předchozích čtyřech ani co do historické akurátnosti, ani pokud jde o bulvároidní zaměření na sex._____ 2)  Noví jsou jen někteří herci, z nichž mě zaujali především 33letý přitažlivý Aaron Fries (Josef II.) a mile živelný 21letý Jindřich Žampa (Leopold)._____ 3)  Je z našich dějin, hraje tu spousta našich herců a rovněž díky velké výpravě se na snímek hezky kouká. Fajn. Některé filmy nemají ani to. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomeňte na romantiku, takhle vypadala královská sňatková politika v praxi. Což je nakonec asi to nejlepší z celé série. Marie Terezie totiž touto dobou provedla i nějaké zásadní reformy, o kterých tu nepadlo ani slovo. Na druhou stranu – milovníci postelových scén si opět přijdou na své (pokud jim tedy nevadí, že jde převážně o smrtelná lože). Herecky to táhnou Ursula Strauss a Aaron Friesz ve dvou nejlépe napsaných rolích. Asi bych to hodnotil jako důstojné završení série. ()

Reklama

petrsv 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně nejlepší díl ze všech. Tvůrci se nejspíš poučili a vyvarovali se chyb především z prvních dílů. Výborně zahráno, kamera, prostředí. Lépe mohl být vyvážený zvuk a maskéři zapomněli, že nestárne jen panovnice a její manžel. Myslím, že spolupráce všech zemí se vyplatila a nebylo by na škodu natočit ještě pokračování o Josefu II. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí část životopisného cyklu, která měla tentokráte jen jeden díl. mi z těch tří přišla asi nejslabší, což ale neznamená, že by byla špatná. Řekl bych, že v rámci historických životopisů je tato koprodukce stále tou nejlepší, která u nás vznikla. Tvůrci podle mého od začátku počítali se dvěma díly, a pak v rámci úspor museli zúžit scénář na jeden díl, jelikož látky pro dva díly je tu opravdu dost, a stopáž tak neumožňuje tolik proniknout do jednotlivých dějových linek. Stejně tak výprava se musela uskromnit spíše jen na interiéry, a dočkáme se řešení hlavně interních vztahů, než globální politické situace s davovými scénámi. Vyzdvihnout lze hlavně bezchybné namaskování Kotka, který opravdu vypadá jak nemocný, životem unavený vladař, proměna opravdu neskutečná, a stejně tak i jeho nejlepší herecký výkon. Oproti tomu taková Pauhofová od prvního dílu nezestárla ani o minutu, což je ale takový evergreen sérií tohoto typu... Závěrečné odcházení panovníků jedné generace, a postupné předávání moci novým velmi hezky uzavřelo tento cyklus. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chýbal mi systém dvoch častí. Zakončenie tejto minisérie okrem novej herečky prinieslo aj lepší pohľad na vzťah Jozef-všetci ostatní, na panovanie v najťažších časoch a hlavne, bol to komornejší exkurz s menším počtom postáv do celkového systému vládnutia. Keď opomenieme lesbo hrátky (lebo Kvantiková je slovenská Kerekeš mám taký pocit) tak opäť vysoký štandard výpravy, kamery, rekvizít a kostýmov. Možno to nebolo také dynamické a vtipné ako jednotka, ale ten príbeh bol napísaný veľmi dobre. K historicite nech sa vyjadrujú habsburgológovia, mne to zmysel dávalo. Solídne zakončenie. 4 z 5 ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Premiéra závěrečného dílu minisérie Marie Terezie byla nejsledovanějším pořadem prvního dne nového roku, zhlédlo ji 1,46 milionu diváků (15+). (rublik05)
  • Scenáristka Mirka Zlatníková řekla k obsazení Vojtěcha Kotka do role manžela Marie Terezie Františka I. Štěpána Lotrinského: „V první sérii jsem nevěděla, že Štěpána bude ztvárňovat právě Vojta, v dalších už ano. Psala jsme ho pak vyloženě pro něj o on ho hrál tak dobře, že mi začal zabírat stále větší a větší část scénáře, což vyvrcholilo právě v posledním dílu. Možná by se tato část měla jmenovat spíš Manželka Františka Štěpána.“ V případě role manžela Marie Terezie se původně rovněž uvažovalo o střídání herců, ale z důvodu skvělého výkonu Vojtěcha Kotka se od myšlenky ustoupilo i v posledním díle, kde herec ztvárňuje o pětadvacet let staršího muže. (Komiks)
  • S přípravou scénáře tvůrcům pomáhala i rakouská spisovatelka Monika Czernin, jejíž předkové pocházejí z českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic. (Komiks)

Reklama

Reklama