Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Seriál táhnou především herecké výkony ústřední dvojice, téma je zpracováno bez patosu a oba účastníci v rámci příběhu dojdou k určité katarzi vlastního pocitu z celé události. Emoce jsou dávkovány velmi úsporně a v podstatě se omezují spíše na postavy mimo hlavní protagonisty (rodiče, redaktorka, partneři). Filmařsky je vrcholem seriálu ztvárnění samotného aktu a především závěrečných dvou scén, kdy za minimalistických, v podstatě ničím objevných, filmařských prostředků je dosaženo velmi silného emočního vyústění. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po TBH další obdobně progresivní seriál, který otvírá současná hojně diskutovaná témata (nejen) mladé generace. Až na pár povinných dialogů, které fest šustí papírem a divák má u nich pocit, že tam prostě být musí, než že by přirozeně vycházely ze situace, je to příjemně umírněné a realistické. Žádné jebnuté kazety, ani dramatické podřezávání se ve vaně, ale vesměs běžný a ne zcela jednoznačný příběh o ne vždy zrovna sympatických lidech, který se ale může přihodit téměř komukoli. Cením, že se ČT do podobné tvorby a těchto témat pouští. ()

Reklama

Chmur 

všechny recenze uživatele

Znásilnil, či neznásilnil? To je to, oč tu běží. Je fajn, že se seriál zabývá tématem znásilnění s absencí černobílého nazírání. Znásilnění už dávno není křičící a bránící se žena uchylákovi v podchodu. Je to všechno nějak rozmazané. Bohužel některé dialogy až příliš šustí papírem a působí občas až trapně edukačně viz rozhovor Davida s Emou v posledním díle. Cením ale obsah, který v tomto případě vítězí nad formou. ()

Sebastianek1 

všechny recenze uživatele

Tady by se spíše měla rozpoutat diskuze stran terminologie. Buď změňme významovou hodnotu slova Znásilnění, nebo vyberme nový výraz pro tento způsob Znásilnění, protože znásilnění vypadá jinak. Je natolik rozdílné od tohoto způsobu, že si oba akty nezaslouží házet do stejného pytle. Chlapec vyvinul mírný sexuální nátlak na dívku na svém loži, která ho celý večer líbala, ovíjela se jako liána, opíjela ho, šla k němu domů, vlezla mu sama do postele, u samotného aktu se vymezila jedním zašeptáním přestaň, jinak nekladla žádný odpor, chtěla spát s holkou, ale ta jí dala košem, tak sama rozehrála jinou hru, balila kluka a nakonec jí to ten kluk udělal. Osobně bych na tohle děvče necílil, protivná, vypočítavá, nepříjemná a hlavně nalitá, to nemám rád, ale říct o mně, po takovéto noci, po pěti letech, že jsem ji znásilnil, že mě jmenovitě uvede v knize, nikdy mezitím nic nevyčte, nedá najevo, že jsem jí ublížil, to bych se jí poděkoval. Ale dobré téma, bavilo. ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Byla jsem zvědavá, jak bude tohle téma zpracované a nebyla jsem zklamaná. Velice chytrý a dobře zpracovaný seriál o problematice, kde by bylo jednoduché sklouznout k černobílému vidění "hodný-zlý" a slzopudnému tlačení na pilu, ale nestalo se tak. Nenadržuje se ani jedné straně, postavy jsou pěkně trojrozměrné a v podstatě jde vidět, že vyznění příběhu diváka nutí udělat si závěr sám a nic mu nepředžvýkávat pomocí různých berliček. Což je ještě umocněno tím, že středobodem děje je incident, který je poněkud komplikovaný a pro mě osobně bylo docela obtížné se přiklonit na jednu nebo na druhou stranu. Tohle mi bude v hlavě šrotovat ještě tak týden. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)
  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama