Reklama

Reklama

Rio přijíždí do města, aby se po pěti letech strávených ve vězení pomstil bývalému kamarádovi Dadovi, který ho podrazil při jedné bankovní loupeži v Mexiku a poté i s uloupenými penězi utekl. Riův plán ale komplikuje fakt, že Dad se stal zatím šerifem a nehodlá se jen tak nechat zabít. Pomsta nebude tedy jednoduchá. Jedná se o klasickou westernovou zápletku, v níž figurují peníze, zrada a následná pomsta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na poměry westernu v té době (1961), hodně divný kousek. Zbytečně dlouhý, problematický, zašmodrchaný příběh o zradě a pomstě, měl jsem pocit, že tvůrce - v jedné osobě režisér i hlavní představitel - se chce ukázat, ale nemá vlastně co kloudného říct. Přikláním se k názoru kritiky, že šlo do jisté míry o narcistický výtvor Marlona Branda, který je především hercem... ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

One-Eyed Jacks je vlastně příběh Billyho Kida situovaný do Mexického města Monterey kam Brando alias Rio přijíždí aby se pomstil Dad Longworthovi - kamarádovi který ho při jedné bankovní loupeži podrazil. Riův plán má jen dva nepatrné háčky. První, že Dad se stal zatím šerifem a druhý, že se neplánuje nechat zastřelit. Bohužel ani fakt, že je Brando mým oblíbencem nemění nic na tom, že se jedná jen a pouze o průměrnou kovbojku s celou řadou směšně najivních postaviček a zbytečně dlouhou stopáží. Karl Malden, je zde ale výbornej a Branda tentokrát strčil do kapsy. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Reasons? I got reasons. I got 1708 of ´em." -- Nedokonalý western plný dokonalých scén. Brando ve své nejlepší, hypnotizující stoické poloze. Sledovat ho jak nehybně sedí u stolu a mlčí je esteticky omamné. Škoda zpraseného konce. O vzniku filmu bylo napsáno již hodně, já jen dodám, že nový restaurovaný film se na blučku prezentuje v oslňující kvalitě ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Až po scénu bičovania a následného odchodu do ústrania to je výborné, potom sa hutnosť príbehu aj psychológie žiaľ začne rozrieďovať a dosahovať niektorých veľmi "klišéovitých" scén. Príčinou je možno pôvodná snaha Marlona Branda urobiť z toho veľmi hlboký psychologický film, ktorý mal trvať údajne až 5 hodín, čo mu samozrejme hollywoodski producenti nedovolili. Tak isto scenár bol veľakrát prepisovaný a režiséri ako Kubrick a Peckinpah po nezhodách v umeleckých predstavách s vlastníkom práv Brandom film odmietli, preto sa nemôžem ubrániť dojmu, že dielo skončilo niekde na mŕtvom bode medzi klasickým akčným westernom starej školy a vážnym psychologickým filmom o vine a pomste demýtizujúcim divoký západ, ktoré pravdepodobne do úplného "ofsajdu" (rozpačité prijatie u divákov aj kritikov) dostali narcistické režisérske ambície úspešného herca. Film bol nominovaný na Oscara za kameru, preto ma veľmi mrzí že som ho videl z DVD Lacných kníh, kde bol film orezaný (z 1.85 na 4:3) a prevzatý z nejakej veľmi starej kópie. Ak film uvidím v originálnej "vizáži", (pravdepodobne) velmi ochotne pridám aj štvrtú hviezdu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Skvěle rozehrana zápletka, ve které je Brando ten "dobrý", protože nemění kabáty, a je pořád tím, čím je, slabosskym amoralnim hezounkem, zatímco Malden tím "zlým", pokrytcem a chameleonem, je bohužel brzy zlikvidovana melodramatickou zápletkou o ženě spasitelce. A tak Brando v sosnych postojích posedava u moře a trpí, logika příběhu trpí s ním (proč ho ti bandite poslouchají?). Naštěstí to konec trochu napraví, ale pachuť ze zmarene příležitosti zůstává. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení filmu začalo již v prosinci v roce 1958. Celkem trvalo půl roku. (Mol)
  • Marlon Brando natočil ešte 5 hodín materiálu, ktoré boli neskôr zničené. (Richard_Ba)
  • One-Eyed Jacks bol posledný film z dielne Paramount Pictures natočený technológiou VistaVision. (Richard_Ba)

Reklama

Reklama