Reklama

Reklama

Non Plus Ultras

Obsahy(1)

Scénář NON PLUS ULTRAS vychází ze skutečných událostí. Hlavní hrdinové žijí mezi námi, jen už se své oblíbené činnosti - fotbalovému chuligánství nevěnují s takovou vervou, jak tomu bylo v minulosti. Film je humorným pohledem na krátký časový výsek v životě dospělých chlapů, z nichž někteří zestárli předčasně a někteří naopak ještě nedospěli Tyčka, je jedno nedělní odpoledne před fotbalovým zápasem napaden dvěma sparťanskými fanoušky. Zachrání ho Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné party patřící k tvrdému sparťanskému jádru. Tyčka se ocitá v prostředí, které je pro. Osamělý muž středního věku, který později získá přezdívku něj nové a nezaujatě pozoruje partu stárnoucích fotbalových chuligánů. Každý tu má vlastní život, který se s tím fanouškovským více či méně prolíná. A není výjimkou, že v civilním životě mívají naši hrdinové tvář, v níž se odrážejí obyčejné sny, které zůstávají za branou stadionů. Během několika týdnů je život party konfrontován s řadou nečekaných událostí. Na návštěvu přijíždějí angličtí hooligans, kteří jsou pro některé členy party idolem, parta se vydá na dramatickou cestu na utkání s největším rivalem Sparty - Baníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (233)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nie som zrovna vášnivím obdivovateľom tuzemskej (Česko-Slovenskej) produkcie. Ale uznávam, že sa tu z času na čas objaví dielo, ktoré dosahuje úroveň rešpektovanej svetovej tvorby. "Non Plus Ultra" však takým filmom iste nie je. To v žiadnom prípade. Ale je to jeden z tých českých filmov, ktorý ma zaujal a dokázal i fajn pobaviť. Čo som od tohto titulu vôbec nečakal. V tomto prípade pôjdem proti prúdu. S radosťou dávam štyri hviezdičky a kričím: Sparta do toho! Old hooligans never die!!! **** ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

S holými lebkami, jejichž jedinou zábavou je jít na stadion a tam pokud možno udělat co největší bordel, nesympatizuji. Silně pochybuji o inteligenci těchto lidí. Nevím jaký úmysl měl režisér Jakub Sluka, když se rozhodoval komu film určit. Jestli hooligans, aby měli dobrý pocit, že jsou tak dobří, že se o nich točí filmy a nebo "zbytku", kterému chtěl ukázat tupost těchto lidí. Celý film jsem si připadal, že se to Sluka snaží hrát na obě strany. Bohužel nerovnoměrně, protože jistá podlézavost Ultras tu je. Normální divák si sice film dokáže přebrat, najde si v něm to, co mu chtěl režisér sdělit. Totiž to, co už stejně dávno ví a není nutno mu to nějak dokazovat. To, že hooligans jsou blbci, kteří nemají nic jiného na práci. Je zde však určitá snaha o to, aby všechny postavy nebyly vylíčeny tak černobíle. Šéf party Jirka je vcelku sympatickou postavou, které byl "vdechnut dar přemýšlení". Bohužel na jeho postavě si Sluka až moc kompenzuje neduhy a jednotvárnost všech postav. David Novotný to herecky neutáhne ani kdyby se přetrhnul. Hraje na jedničku, charisma z něj sálá na každém kroku, ale sám na to prostě nestačí. Pořádně nechutnou roli si střihnul Jiří Lábus. Extrémně nesympatická postava, na které jsem se celý film snažil najít něco, proč bych ji měl mít alespoň trochu rád. Navíc Lábus nezdravě přehrává, což u něj celkem překvapí. Neosvětlit chování hospodského v parádním podání Oldřicha Kaisera mi přijde jako další Slukův prohřešek proti logice. Celkově by filmu prospělo, kdyby měl o patnáct až dvacet minut navíc. Já bych to zkousnul a pak by se možná dalo z filmu něco vyvozovat. Takhle z něj mám pocit, jako by střihačovi nůžky zapracovaly možná až moc. A nebo to režisér nezvládnul... ? ()

Reklama

Haymar 

všechny recenze uživatele

Fotbal mě nikdy nezajímal - stejne tak jsem nikdy nepochopil dnešní "fanouškovství" typu: "Pojďme chlapi, vožerem se a pak pudem na fotbal a uděláme pořádnej bordel! Kurva jooo!"... I přesto (nebo možná právě proto) mě non-plus ultras nečekaně oslovil a hodně pobavil. Za posledních cca 10 let je to totiž konečně film, co tady chyběl, co si na nic nehraje a nesnaží se tvářit BUĎ jako intelektuální hořká (anti)komedie NEBO jako dementní výplach pro puber'táky... Sonda do krátkého časového úseku konkrétní společenské skupiny (s překvapivě dobrými hereckými výkony), brána s velkou nadsázkou - pohledem nezávislého pozorovatele... se povedla! ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Film svojou kvalitou nedosahuje úrovne iných filmov z prostredie futbalových ultras, ale niektoré momenty stáli určite zato, najmä príchod dvojice tvrdých "hooligans" z West Hamu a najmä sklamanie skalných priaznivcov Sparty, keď ich našli pri spoločnej zábavke. Mňa ako priaznivca Millwallu to pobavilo podstatne viac ako iných ľudí ktorí film videli. K väčšej spokojnosti predsa len chýbalo trochu viac, napríklad "Na Letenské pláni má území své..., SK Slezská z horníckeho města či iné legendárne "chants" oboch táborov - rudého či toho z Bazalú. V ažom prípade však na naše končiny vydarený film. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí ostatní jsem nebyl úplně schopný film žánrově zařadit a odhalit důvod, smysl či pointu. Hlavně jsem vůbec nepochopil, proč byla do děje zakomponována postava v podání Vladimíra Dlouhého. Musím ale přičíst k dobru pár povedených momentů, mezi něž tradičně patří skeče sehrané dvojky Kaiser-Lábus. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Celý film měla původně vyprávět postava Tyčky, kterého hraje Vladimír Dlouhý. Až před střihem se rozhodl Sluka jinak a David Novotný namluvil postavu vypravěče. Proto některé pasáže nedávají moc smysl. (don corleone)
  • Operní pěvec na koncertě v Rudolfině je otec režiséra Jakuba Sluky. (don corleone)

Reklama

Reklama