Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

Moskoe 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdyby se tento seriál vysílal dnes a s kvalitním doprovodným komentářem - opravdovým dokumentem - bylo by to velmi zajímavé a poučné. Je škoda, aby to jen tak leželo v archivu. Jeden (třeba i zkrácený) díl Klémy a jeden díl dokumentu. Na takový dokumentární cyklus na ČT2 bych měl docela chuť.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Sám Jiří Štěpnička o tom vyprávěl, že měl roli povinně přišitou a na "casting" šel přímo z matčina pohřbu. Snad právě proto to dopadlo, jak v dané situaci nejlépe mohlo. Syn "odpykal" posmrtně matčiny smyšlené hříchy a všem ostatním dopřál, viděno optikovou černého humoru, solidní nechtěnou srandu. Moje nejoblíbenější scéna je situovaná ještě do prvních let Klémovy kariéry, kde náš budoucí velký státník (ehm) dá kvinde šlapce s doporučením, že by měla jít do práce. A o tom to celé je, dát televizní zábavě 80. let skutečné kvinde. ()

Reklama

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, tohle je skutečný suterén kvality, odpadové stoky filmu a televize. Bolševický zločinný režim ve své poslední etapce ještě měl snahu o motivování letargického národa, který dávno přestal věřit pohádkám o osudu a víc než hrdé ideje ho zajímala cena bůčku a kolik zase pukla Slávka. Totální apatii a bezbarvost se ještě snažili súdruhovia rozehnat stokorunou s oblíbeným televizním hrdinou, ale to vedlo jen k ještě většímu rozkladu, protože tím jasně dali najevo, že stovka nejsou žádný prachy, ale jen barevný los. Mimo jiné, nepřípomíná vám to dnešek? Jen desetitisícovka s Vaškem chybí, ale tam se asi čeká, až zakucká naposledy, pravdoláska naše jedna, ehm, že áno? ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Myslím si že tenhle seriál se dá hodnotit z více pohledů.At už z pohledu toho že Gottwald, jeho poskoci a tehdejší KSČ byli opravdu pěkné hovada ale vzato z jiného uhlu to jak vedl republiku Beneš se muselo rozhodně změnit a nikdo jiný na to neměl dost síly než Gottwald.No a tak se nedivme že když se pak dostal k moci tak nepohodlné osoby které mu při cestě vzhůru hazeli klacky pod nohy prostě odstranil.Vždyt to nedělal jen Gottwald to se děje dodnes akorat se lidi nevěšejí a nepopravují.Holt byla jiná doba.Vím že to odnesli dobří lidé kterých je škoda ale bohužel a tím my nic nenaděláme.Já rozhodně nejsem zastáncem komunismu ani ho nechci nijak omlouvat ale bohužel s minulostí už nic neuděláme.Druhý uhel pohledu je výborný scénář který hodně dobře ukazuje postupně historické události té doby a taky skvělé herecké výkony(Teplý,Lakomý,Brousek,Vyskočil)No a především Štěpnička který zahrál Gottwalda naprosto skvěle a to jak se do role vžil bylo přímo ukázkové.Takže nevím proč skoro všichni tenhle seriál hodnotíte jako odpad???Vždyt i na tom špatném se dají najít pozitiva ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Komunistický prasata se nerozpakovali natočit agitku ve prospěch zločince Klementa Gottwalda . Pokud se natočí něco jako Chalupáři, kde se ukazuje krása socialistické vesnice, nejsem v zásadě proti a budu hodnit filmové nebo TV dílo, ale pokud je nějaké dílo děláno jako oslava zločinů nebo zločince a vraha, pak nemohu jinak než odsoudit takovéto nechutnosti. Odpad, ten patří tomu dílu. Odpad patří tehdejší KSČ . Opad patří Klementu Gottwaldovi . Opad patří i dnešní KSČM. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Píseň, kterou zpívají příznivci Sudetoněmecké strany v průběhu nepokojů v česko-německém pohraničí, nese název „Horst Wessel Lied“. (majky19)
  • Režisér roli Gottwalda nabídl Jiřímu Štěpničkovi, aby mu pomohl vylepšit pošramocený kádrový profil. Způsobil mu stejně jako sobě trauma na celý život. (BoredSeal)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama