Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olga (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije v postarším domku společně se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Jejich vzájemný vztah je poněkud napjatý a nejspíš poznamenaný nejedním šrámem z minulosti. Olga přežila hrůzy gulagu a dnes o tom píše knížky a vypráví na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat taky novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která, zdá se, ví o Olze v danou chvílí víc než kdokoliv jiný v této zemi. A chystá se s tím jít ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, kdy mě naposledy nějaký film takto znechutil svým vyzněním. Neskutečně agresivně servírované poselství snímku, že je v pořádku lhát o pobytu v gulagu v zájmu vyšší pravdy (což je dle mého názoru pohrdáním skutečnými obětmi stalinismu, ač nám snímek sugeruje opak), pozoruhodně koresponduje se zálibou v postfakticitě typickou pro zemanovsko-dukovské okruhy přátel Stracha a Bohdalové. Herectví bohužel téměř nejde hodnotit, protože film zabíjí neživotnost dialogů Dietla antikomunismu Marka Epsteina a Strachova obludně patetická režie, které se místy daří balancovat až na hraně pocty ranému zvukovému filmu. Vskutku monstrózní torturou pak je Kocábova extrémně kýčovitá hudba, které měla zřejmě svou fyzickou nepříjemností evokovat gulag. Vysoké hodnocení snímku mě při české zálibě v tradici (ne)kvality bohužel nepřekvapuje. Doufám že alespoň profesionální kritika bude tématizovat nebezpečnou manipulativnost snímku, který se navíc od osudu Věry Sosnarové problematicky odlišuje tím, že ve filmu stát lži neprohlédl, zatímco ve skutečnosti šlo hlavně o neprofesionalitu médií. ()

zette 

všechny recenze uživatele

I kdyz divak tusi, ze na tom vypraveni je neco spatne. Urcite napeti a vyvoj v chovani postav tam je. Film stoji za pozornost. A to nejen diky hereckemu obsazeni. Vsechny tri herecky patri mezi me oblibene a svych roli se ujaly na vybornou. Neuveritelne, ze Bohdalova uz je ve filmu od tricatych let minuleho stoleti. Na televizni tvorbu vice nez dobre... ()

Reklama

Rebeca 

všechny recenze uživatele

Dialogová citace z filmu: "Udělala jsem chybu".  "Jakou chybu?" "Šla jsem na vaše přednášky." "Ale já těm lidem lžu." "Jenomže výsledkem toho vašeho lhaní je to, že poznávají pravdu. Možná jste lhářka, ale ta nejlepší jakou znám. Vy dokážete skvěle odvyprávět lidskou bolest." "To mám lhát dál?" "Říkejte to, co znáte. A je jedno z který strany plotu." (...)Tady je něco špatně, vážení. Žena vypráví příběhy formou prezentací před obecenstvem, které si "přisvojila",  dostane odškodnění, medaili za hrdinství od prezidenta republiky, napíše svým jménem knihu, která se prodává... To není podle mně ani pochopitelné ani přijatelné. A televizní film vybízí k tomu, aby to divák akceptoval, dokonce tomu fandil....(?)  Hvězda navíc je pro paní Bohdalovou, které uděluji takovou malou medaili já, za její vitalitu, činorodost, odolnost vůči plynoucímu času. Hudba pana Kocába snímku nesluší a postava pana Vondráčka je jako vystřižena z teleshopingu. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Strachův televizní unikát Klec po letech dokáže rezonovat a i nadále patří k tomu nejlepšímu za posledních pár let. I proto dávala naděje, že by Svatá znovu s Jiřinkou Bohdalovou v titulní roli mohla uspět, docela smysl.. Olga je hrdinka! Jedná se o starší paní, která tráví důchod tak, že jezdí po školách, píše knihy a to vše na téma jejích zážitků z ruského gulagu, díky kterým zvěstuje o hrůzách ruských nástrah moderní generaci. Jenže jedinečná cena z rukou českých státníků přivábí k Olze až nečekanou pozornost, která její osobnost a minulost vystaví zcela nezažité zkoušce.. Filmová adaptace připomínající skutečný příběh Věry Sosnarové, která byla podrobena podobné vlně kontroverze a boji s národní historickou obcí, skýtá sice skutečně zajímavý námět, jaký nepřipraveného diváka může usadit do mysteriózní povídky o cenně pravdy, ale tentokrát jakoby si Epstein vybral až příliš živé téma, i proto i přes vynikající Bohdalku nezvládá víc než jen klouzat po povrchu a výrazně si pomáhat rodinným minipříběhem o kompenzacích.. Svatá těží především ze samotné absurdity a kontroverzi samotného osudu Sosnarové, které tehdy rozdělily historickou obec, tak škoda, že snímek nemá tolik co nabídnout. Tak třeba příště, zatím Strach v České televizi stále za stálici, která pokaždé rozvíří vody.. 60% ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Nebýt Strachových slov o tom, že láska je víc než pravda a že mnoho pravd může zabít lásku (Jiří Strach: Díky filmu Svatá utekla Jiřina Bohdalová hrobníkovi z lopaty - Deník.cz (denik.cz)), nebyl bych bral tak vážně onen děsivý a ve filmu jasně přítomný přístup k historii, jako funkčnímu nástroji pro pomáhání dobru, ale nikoli pravdě (!). Jakkoli nesouhlasím s ostrými odsudky, jež film označují za mizerný počin po všech stránkách (Recenze filmu Svatá s Jiřinou Bohdalovou - Aktuálně.cz (aktualne.cz)), ta nechuť po posledním rozhovoru Térové s novinářkou ve mně zůstává i po zvážení všech plusů, jako byly herecké výkony, vynesení na světlo story Věry Sosnarové či vyprovokování domácí diskuse po zhlédnutí. Láska určitě je víc než pravda a dovede odpustit i lež, ale je mi líto, láska je především pravdivá a pravda je vždycky lepší než lež, o tom jsem přesvědčený já. Na druhou stranu, Strach tohle své zvláštní přesvědčení neventiluje ve filmu tak okatě jako v rozhovorech, hvězdičkami šetřím spíš proto, že tahle komorní dramátka nejsou obecně kdovíjaké terno, i když ho ze sebe dělají. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (5)

  • „Scénář se mi líbil, protože je hluboký a lidský. A taky proto, že je tam pro herce, jak se říká, maso na kosti. Je tam zkrátka co hrát. Může se to zdát neuvěřitelné, ale mě ta práce pořád ještě baví. Možná mám k té látce blízko i proto, že se mi vrátil pocit, který jsem měla, když jsem jezdila za svým tátou do komunistického kriminálu. Táta minulý režim zažil opravdu hodně zblízka. A tenhle film by měl vzniknout už jenom proto, abychom se do té doby nikdy nevrátili,“ uvedla Jiřina Bohdalová. (SONY_)
  • Nespornou zajímavostí je, že postava v podání Pavly Beretové nese jméno skutečné redaktorky Zuzany Dastychové. Ta dlouho pracovala a objevovala se na obrazovkách v TV Prima, později v titulcích jiné televize jako dramaturgyně a souběžně psala i do různých periodik. (MichalStxt)
  • Film je inspirován životním příběhem Věry Sosnarové, která roky objížděla Česko s přednáškami o svém těžkém životě v sovětském gulagu. Vydala o tom také knihu „Krvavé jahody“, nicméně historikové doložili, že v gulagu nikdy nebyla jako vězeňkyně, ale spolu s matkou tam pracovala. Jiřina Bohdalová (Olga) s Jiřím Strachem v roce 2023 Věru Sosnarovou navštívili a ona jim tři hodiny líčila svůj příběh. Jiřina Bohdalová jí pak občas dokonce zavolala. Bohužel se Věra květnové premiéry nedožila. Zemřela 6. února 2024 ve věku 92 let. (Kaspi.vm)

Reklama

Reklama