Reklama

Reklama

Plán 9

  • Česko Plán 9 z vesmíru (více)
Trailer 1

Pilot Jeff Trent nevěří vlastním očím, když během běžného letu narazí na kosmickou loď, patřící mimozemšťanům z daleké planety. Ti přiletěli na Zem, aby zabránili lidstvu v sestrojení zbraně, schopné zničit veškerý vesmír. Bohužel, všechny pokusy o nekonfliktní řešení jsou marné, a tak vetřelci musí přistoupit k radikálnímu řešení – použijí Plán č. 9. Oživí všechny nedávno zemřelé obyvatele Země a s pomocí takto vzniklé zombie armády se pokusí lidstvo zastavit. Svou invazi začnou na hřbitově nedaleko místa, kde bydlí Jeff se svou rodinou. Odvážný pilot je tak první, kdo se musí agresorům postavit... (Řitka video)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (549)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy bylo pouhé spláchnutí záchodu velkým filmovým přestupkem se vůbec nedivím, že tak absurdní film hodně amatérského typu, jako je Plán 9 nesklidil v té době moc příznivé ovace. Po shlédnutí strhujícího životopisného filmu Ed Wood o jednom z nejhorších (či nejgeniálnějších) režisérů všech dob Edwarda D. Wooda Juniora jsem se rozhodl shlédnout jeho největší pýchu Plán 9. Ano, je to film nehorázně velkých (ne)kvalit a zřejmě jsem nic tak směšně amatérského dlouho neviděl. Například hodně známá scéna s dvojníkem Bela Lugosiho, který si zakrýval obličej rukou, aby "nebylo vidět", že se nejedná o Lugosiho, nebo též známé UFO talíře na rybářském prutu (hned v první scéně s těmito UFO talíři byl jasně vidět provázek, na kterém talíř visí), dále také směšné vybavení UFO stanice s ještě podivuhodnějšími "mimozemšťany", kteří hovoří stejným jazykem jako pozemšťané a dokonce stejně krvácejí. Nezapomenout nemůžeme ani podivuhodný střih a mnohdy značně viditelné kulisy. Takových paradoxních perel je zde mraky. Nenajde se snad minuta, kde by nebyli vidět jasně amatérské, filmové chyby. Ale i přes to, že toto je fakt jeden z těch nejhorších filmů co kdy vznikl (a promítal se dokonce v kinech) nemohu tento velký paradox ohodnotit odpadem. Způsob jakým Ed Wood filmy (nejen tento) natáčí je přímo pozoruhodný, až vtipný a ledajaký režisér by si z něho měl brát příklad. On dal v té době filmu nový rozměr, ale bohužel byl velice nepochopený, protože i přesto že Plán 9 je velký příklad té nejhorší profesionálně amatérské tvorby, Wood se snažil sdělit světu, že možná nejsme jediný živí tvorové v tomto vesmíru a že by se nad tím měl člověk zamyslet. Edward D. Wood Jr. se stal hlavně po shlédnutí již výše zmiňovaného životopisného filmu Ed Wood, ale i po shlédnutí devátého plánu, mým velkým vzorem. "Jestli mě chcete poznat, podívejte se na film Glen or Glenda, to jsem já, to je můj příběh, ale Plan 9 je moje hrdost, moje radost. Použili jsme tam kryty na kola od Cadillaců jako létající talíře." – Ed Wood ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Úprimne, Plán 9 nieje taká katastrofa ako sa hovorí a videl som omnoho horšie kusy. Je skôr takým vlajkovým reprezentantom sci-fi brakov, ktorých v 50-tych rokoch vznikli kvantá. Dokonca, film má v sebe veľké čaro vtedajšej filmovej doby a v spojení s Burtonovým Edom Woodom, ponúka naozaj zábavný a príjemný obraz toho, ako to asi s tým legendárnym Edwardom D. Woodom Jr. vlastne bolo. (6/10) ()

Reklama

Spooner odpad!

všechny recenze uživatele

No jo, je to přesně tak špatný, blbý, naivní, ale zároveň vtipný jak jsem očekával. U průletů letájících talířů jsem se smál i při 150 záběru. Zároveň to ale nepobaví natolik, aby u toho člověk vydržel sedět po celou dobu už tak krátkého filmu. Pořád je to prostě až neuvěřitelně špatný nelogickými dialogy počínaje a nenavazujícím střihem konče. Prostě i přes tu menší srandu je to pořád otřesný film. Ale i takové asi kinematografie potřebuje. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Dyť tohle se dnes snad ani nedá pořádně zhodnotit... Odpad? Viděl jsem už kupu mnohem mnohem horších filmů a u tohoto jsem se opravdu dobře bavil (i když to asi režisér nezamýšlel). Čekal jsem kdovíjakou strašlivinu a hle... Navzdory hloupoučkému (nikoli však přiblblému) příběhu a levnému zpracování docházím k závěru, že tento Woodův počin je nejen stravitelný, ale též velmi příjemným zpestřením dlouhých nudných chvil... Ono se prostě nejde nezačít smát, když na prvním záběru létajícího talíře zřetelně vidíte šňůrku, na které visí, a když se poprvé seznámíte s mimozemšťany, kteří jsou dle mého gusta "ti hodní"..:-) Možná tímto podporuju zřejmě nezasloužený kult Eda Wooda, ale zkrátka... tento film je tak špatný, že je až krásný... ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Nebýt legendárního a kultzakládajícího biografického filmu Tima Burtona, dnes by tu patrně dílo Edward D. Wood hodnotilo jen pár nadšenců béčkového filmu, protože Plán 9 je naprostá amatérčina. Dnes kultovní režisér Wood je úplný profesní břídil, jeho film je plný řemeslných kiksů (policejní auto vyjede z velké části ze záběru, v jedné scéně je použit noční a denní záběr, střih nerespektuje elementární pravidla střihové skladby...) a logických lapsů, které dotvářejí už tak neradostnou podobu filmu. Samostatnou kapitolou je námět a scénář, protože takovouhle hybridní slátaninu nemůže střízlivý člověk vyprodukovat snad ani v záchvatu té nejvyšší horečky. Ano, nadšení pro věc je pěkná věc, ale tvůrce by měl být taky zdravě střízlivý a dostatečně sebereflektující. Na tohle je vysloveně škoda se dívat, ztrátu času nevyváží (právě snad kromě historického kontextu výše zmíněného životopisného filmu) zhola nic... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (40)

  • Maila Nurmi se coby Vampira sama nalíčila už doma, pak i s make-upem jela hromadnou dopravou na natáčení. (Martin00x)
  • V titulcích filmu je Lugosiho postava uvedena jako ghůlí muž, avšak ve Woodově scénáři byla vedena jakožto "postava Draculy". (DaViD´82)
  • Lugosiho smrt Wooda nijak nezastavila a tak se ve filmu přeci jen objevuje. Na začátku z archivních záběrů a od své smrti v podobě úplně jiného, do kápě zahaleného, neherce. Ten je od pohledu tak rozdílné postavy, vzrůstu i zevření, že tehdy některé diváky vůbec nenapadlo, že jde o stejnou postavu. Tohoto "dvojníka" Bely Lugosiho si zahrál chiropraktik Woodovi budoucí manželky. (DaViD´82)

Reklama

Reklama