Reklama

Reklama

Bez peněz na vysokou nelez

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2024, 27 min

Obsahy(1)

Jak složité je v dnešní době vyřešit studentské bydlení, které je pro mnohé nezbytným předpokladem studia na vysoké škole? Studium na vysoké škole se stává luxusem, který si mohou dovolit jen ti movitější, nebo ti, kteří mají komfort bydliště u rodičů v dosahu univerzit. Nedostupné a nevyhovující bydlení dostává do patové situace české studenty, zejména ty přespolní. I když některé koleje zdaleka nesplňují nároky kvalitního bydlení, je o ně nouze. Mnoho studentů řeší situaci přivýdělkem při studiu, což má vliv na jejich studium i psychickou kondici. Přesto je část veřejnosti vůči studentům kritická a nechápe, s čím že to studenti vlastně mají problém. Dokument představí několik současných vysokoškolských studentů, kteří buď řeší problematiku bydlení na kolejích (soužití se štěnicemi na Strahově, nedostupné drahé bydlení na kolejích v Brně aj.) či řeší finanční situaci a existenční potíže při svém studiu. Studenti tak odkrývají hlubší systémový problém a přítěž pro budoucnost České republiky, kterou vnímá i odborná veřejnost. V dokumentu vedle studentů vystupují sociolog Daniel Prokop, poslankyně Klára Kocmanová a předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Trpká pravda sdělená klidným, věcným způsobem poddhaluje skutečné přínosy polistopadového období a varovně upozorňuje na způsoby a kvalitu rozdělování společenského bohatství. Nikoliv náhodou se v dokumentu objevuje slovo "chudoba", nikoliv náhodou tyto premisy vedou k varovným prognózám. Iluze o úspěších a nezávislosti jedince mají svůj - nikterak povzbudivý - rub. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pred deseti lety jsem dostudoval bakalare i magistra na Karlova univerzite a zvlaste na magistru jsme byli jen dva z triceti lidi,kteri pri studiu pracovali a vedouci katedry to nerad videl. Nyni jsem dostudoval jiny obor na zmimene Filosofoficke fakulte a ze 30 lidi v rocniku jsem byl jediny, kdo pri studiu nepracoval. Vysvetloval jsem si to tim, ze nova generace je divna. Ani tento dokument me na otazku, co se tedy zmenilo vubec neodpovedel. Jsou rodice lakotnejsi? Pripravila inflace a odliv penez do zahranici nadnarodnich firem obyvatele o penize? Tehdy odchazelo rocne 300 miliard na dividendach aj., dnes je to 400 miliard korun. Nebo se zmenila mentalita studentu, kteri spolu po skole uz na pivo ci za kulturou nechodi jako by se ani nechteli videt? Dokument konci konstatovanim, ze studenti z nizsich socialnich vrstev si uz studium nemohou dovolit, ale byl na to nejaky vyzkum ci studie? Je to mozne, protoze po nynejsi inflaci jsem si vypocital osobni inflaci okolo 100%. Ve spotrebnim kosiku k vypoctu mam potraviny jako chleba, mouku,olej a pivo, ktere se zvedly dvakrat, energie, pulrocni predplatne fotbalu v hale, clenske prispevky ve vodackem oddilu, saunu, ceny vstupenec na koncerty aj., kde se mi zvedli ceny vice nez dvakrat. A zavedeni poplatku za drive zdarma jogove seminare, vylety apod. Pak mi v bance nabizeli ucet jen s 6% urokem a myslel jsem, ze si delaji legraci. Ale studenti hromadne zacali pracovat pri studiu jeste pred inflaci. Na zminene prazske koleji Kajetanka ve Stresovich jsem byl pred mesicem na evangelicke prednasce psycholozky o pastich vztahu a zadnych stenic jsem si nevsiml. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ale vždyť tohle každý chtěl...přiblížit se západu. Tak ať se podívají, jak se to dělá v USA a jiných zemích. Konkrétně v zámořské velmoci kdo nemá peníze na vysokou, má smůlu a studovat nemůže. Studentské půjčky a studia obecně pak splácejí i celé generace, tak to prostě je. Vši na ubytování jsou samozřejmě problém, ale dalším je i to, že stát se o studenty nemůže starat a studia dotovat. K čemu je si vychovat odborníky, jak se v dokumentu krásně předkládá, když ti nám pak zdrhnou do Německa a dalších států Evropy a světa. Za státní peníze se dobře studuje, ale kdy to student státu vrátí. A jak? Takže jediné možné řešení je, aby stát studentům hradil studia i ubytování, ale s podmínkou že musí deset let pracovat v Česku. V opačném případě, ať to platí každý sám... ()

Reklama

Reklama