Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Jedu si tak krajinou, ve svém autě se svou milou, když tu náhle bum bum bum - Otevřete, chci jen rum! Když nedáte, vezmu ženu, vydírat vás budu pak, když mi dáte, je to jedno, budeš mrtvej akorát. Tak co chlape, jak to bude, jak se teda rozhodneš? Seru na tě, beru pušku, než mi to tu rozjebeš... ;) ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[5/10] Môžem hovoriť že ma tento film dosť sklamal. Dobrý príbeh, Kurt Russell v hlavnej úlohe, nič viac a nič menej. Film má ideálnu dlžku, ničím výraznejšie nenudí, ale škoda že ani nezaujme. Russel ma tu bavil len minimálne, záporák o trošku viac a celý príbeh mohol byť trošku viac prepracovaný, samozrejme žiadny extra scenár som neočakával, ale mohli z toho vyťažiť viac. Chýba mi tu nejaká atmosféra, napätia, akčné scény, sympatickosť k postavám, dynamickosť. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"The West is the best", zpívá Jim Morrison. Ale v tomhle případě to neplatí. Nejenom na Jihu, ale i na Západě je totiž pro yankeejský měšťáky z East Coastu hodně horká půda a místní vidlačiska je v lepším případě nevidí ráda, a v horším jim jdou instinktivně rovnou po krku. Jinak Breakdown je samozřejmě žánrová klasika, pro někoho možná dokonce i kultovní pecka, kterou jsem viděl už několikrát, i když naposledy už hodně hodně dávno. Připomněl mi jí včera nový Last Seen Alive s Butlerem, a tak jsem na ni po x letech zase mrknul. No a nejenom že je to (aspoň pro mě) klasika, ale je to i klasika nadčasová, která ani po čtvrt století neztrácí schopnost zvýšit divákovi hladinu adrenalinu v krvi, ačkoliv třeba onen divák už předem ví, jak celá ta šaráda dopadne. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nudný thriler. Unesli mi manželku a já ji určitě najdu at to stojí co to stojí. Ať žije Americká vize neohrožených manželů, tupých manželek a neschopných únosců. Jonathan Mostow se připravuje na Terminátora 3 a kdybych o jeho usednutí na režisérskou židličku T3 měl rozhodovat já, nikdy by si na něj nedošel ani do kina. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Zatímco svého času na "Únos" řada lidí koukala jako na další tuctovou "americkou" jednohubku, s odstupem času se více ukazují přednosti tohoto precizně vystavěného thrilleru. Na rozdíl od oněch opravdu tuctových bijáků, které dnes neobstojí vůči zubu času (jako např. dějištěm podobný "Čas pomsty" s Lundgrenem), Mostowův pouštní biják stále dobře funguje. A to díky zastřešujícímu příklonu k civilnosti, který se promítá nejen do jednotlivých peripetií, ale především do pojetí ústředního hrdiny. Ten v sobě spojuje to nejlepší z vytrvalých mužných gerojů jakoby z lidu typu Johna McLanea a obyčejných  důvtipných sympaťáků řešících situace za pochodu po vzoru Richarda Kimbla z "Uprchlíka". Kurt Russell dokonale zosobňuje tuto dvojakost díky tomu, že svým hereckým projevem dává vyznít všechny polohy vynervované postavy. Navíc sám dělá většinu akčních kousků, což pomáhá uvěřitelnosti jednotlivých sekvencí. Při tom všem ale "Únos" stále zůstává dostatečně schematický, aby film fungoval jako klasická žánrovka se všemi jejími atrakcemi a požitky. Tím spíš potěší právě ony různé drobné, ale dostatečné odchylky, které z něj dělají netuctovou podívanou s dobře gradovaným napětím. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Basil Poledouris musel hudbu k filmu komponovať dva krát. Prvá verzia, ktorú zložil bola totiž zamietnutá. (m.a.t.o.)
  • Auto, které ve filmu vlastní a řídí Jeff Talor (Kurt Russell), je Jeep Grand Cherokee (1996). (kostak)
  • Natáčalo sa vo viacerých lokalitách v Kalifornii, Utahu a Nevade. Napriek tomu odvážal Kurta Russella (Jeff Taylor) každý deň z miesta natáčania vrtuľník do Los Angeles, aby mohol byť so svojou rodinou. Nasledujúce ráno bol vrtuľníkom opäť dopravený na miesto natáčania. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama