Reklama

Reklama

Spoorloos

  • Francie L'Homme qui voulait savoir (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý zamilovaný párik z Holandska, Rex a Saskia, sa rozhodne stráviť svoju dovolenku vo Francúzsku. Obyčajná cesta autom sa však zmení v peklo v momente, keď dvojica po prekročení francúzskych hraníc zastane na miestnej benzínovej pumpe. Saskia odbehla po občerstvenie, ale späť sa už nevrátila. Zúfalý Rex sa snaží chytiť každej maličkosti, ale nič nevedie k úspechu. No nevzdáva sa. Po Saskii pátra aj po nekonečných troch rokoch. Na všetko bude mať možno odpoveď Raymond Lemorne. Muž, ktorý stojí za tajomným únosom. Je Rex pripravený prijať desivú pravdu? (Tomco)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Radko 

všechny recenze uživatele

Po pozretí ma napadla pesnička Vráťu Brabenca, kde spieva: "Občane, přišli jsme Ti uříznout hlavu. Jsme slušný lidi, tátové vod rodin, máme doporučení, iks let v diplomatickejch službách...". A asi tak ako daná pieseň, ma oslovil aj taký trochu nasilu artový psycháč, pracujúci s jednoduchou príhodou a dumavo-dlhoročným odhaľovaním pozadia jej príčin a následkov. Čiže tak celkom fajn, ale nie úplne. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Frantíci se spojili s Nizozemcema a vytvořili krásný eurohoror/thriller, který by si neměl nechat ujít žádný fanoušek žánru. Sledujeme zde dva paralelní příběhy. Ten první je o muži, který hledá svou ztracenou přítelkyni, o kterou přišel když spolu jeli na dovolenou do Francie. Ten druhý je o spořádaném profesorovi s dobrým společenským postavením, ženou, dvěma dcerami a pěkným bydlením, ovšem taky se snem unést nevinnou ženu, se kterou by si mohl dělat co by jen chtěl. Příběh se rozvíjí poměrně pomalu, což ovšem na druhou stranu dává prostor pro poznání postav a jejich motivací. Ke konci, kdy už je Rex blízko k zjištění skutečné pravdy o zmizení své přítelkyně, jsem byla natěšená na to, jak se vše vysvětlí a jak bude vypadat závěr. S obojím jsem byla velmi spokojená, což se mi zase tak často nestává, protože málokterý filmař (alespoň z mého úhlu pohledu) dokáže natočit závěr, který by byl adekvátní. Zde se to povedlo na jedničku. Spoorloss rozhodně jen tak z hlavy nedostanu a proto si svoje čtyři hvězdičky zaslouží. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Nizozemský thriller Spoorloos z roku 1988 je adaptací románu The Golden Egg od Tima Krabbého. Jde o jeden z těch filmů, který je tak trochu zastíněn americkou předělávkou, která vznikla v roce 1993 a zahráli si v ní Jeff Bridges a Kiefer Sutherland a to i přesto, že kvality americké předělávky nejsou všeobecně kdovíjak přijaté velmi kladně. Je to škoda, protože původní Spoorloos za pozornost určitě stojí.   Režisér a scenárista filmu George Sluizer se k Krabbému románu dostal původním Krabbéovým povoláním novináře, který se specializoval především na články o tvorbě filmů v USA. Sam Krabbé se scénáře chopil společně se Sluizerem a i přes lehké konflikty ohledně vedení vyprávění společně sepsali scénář, který se od knižní předlohy liší ve dvou zásadních faktorech, jinak ovšem díky Krabbéově spoluúčasti víceméně věrná adaptace. A především skutečně povedený thriller.   Spoorloos nestaví na tajemnu identity pachatele hlavního zločiny. Velmi rychle vlastně odhalí všechny karty a postavě únosce se věnuje a vykresluje jí. Celkově má Spoorloos výraznou a nezvyklou strukturu vyprávění a i přes zdánlivé odkrytí všech trumfů dokáže za pochodu nadále budovat atmosféru a v závěru přijít s vynikajícím vyvrcholením.   Spoorloos rozhodně není nepředvídatelná záležitost. I kvůli rychlému odkrytí trumfů vlastně nedokáže šokovat naplno a o mysteriózní atmosféru přeci jen tak trochu překáží. Což ovšem neshazuje fakt, že v rámci toho filmu napětí skutečně funguje a konec skutečně dokáže vyvolat pocity děsu. V průběhu se ze Spoorloos čím dál tím více stává děsivá sonda do duše sériového vraha, která hodně těží též z fantastického střihu Sluizera a Lin Friedman.   Atmosférické, silně zneklidňující a především skutečně působivé. Sluizerovo Spoorloos je neprávem zapadlý thriller, který je minimálně zajímavou sondou. Celé je to rozhodně velmi kvalitní a i přes pár výhrad jde o ukázku toho, že i v Nizozemsku vznikají skutečně zajímavé věci...... ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Netradične poňatý thriller, ktorý dokáže minimalistickou prácou s jednoduchým príbehom docieliť atmosféru, kedy nie je človek silene napätý, ale tempo snímku ho drží v očakávaní, čo ďalšieho príde (veľmi dôležité je vedieť o filme, čo najmenej - v odhaľovaní ďalšieho vývoja príbehu je to najväčšie čaro tohto dielka). Zaujímavé je aj spájanie časových rovín (prepletanie z pohĺadu obete a páchateľa do záverečného finále). A ešte treba spomenúť predstaviteľa psychopata B.P. Donnadieua, ktorý opäť raz poukazuje nato, že najsilnejšie vynikne tlmený prejav (ako napr. Bob Hoskins vo Felicia´s Journey alebo záporné úlohy Robina Williamsa) - t.j. najväčšiu silu má záporák, ktorý pôsobí neškodným dojmom. Celkovo teda skvelá ukážka poctivého psychothrilleru made in Europe (us remake som doteraz nevidel - ale som zvedavý naňho najmä z dôvodu ako s tak citlivou látkou naložili američania a či sa z psychothrilleru nestratilo slovíčko psycho), ktorá síce nespôsobí zimomriavky, ale ktorej sila je v pokoji, ktorým buduje atmosféru až do neznesiteľnosti. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

"Zíďme z diaľnice" - požiada Saskia svojho priateľa Rexa a jej slová nadobudnú symbolický význam, stanú sa predzvesťou začiatku konca. Aj Saskiin sen o zlatom vajci, v ktorom je uväznená, sa do dôsledkov naplní. Po hádke s priateľom sa na chvíľu stratí a vzápätí objaví vo svetle na konci tunela. Tieto zlovestné obrazy a výpovede z úvodu filmu predznačia tragické zmiznutie ryšavého dievčaťa. Hoci príliš zavčasu vieme, kto je únosca a priskoro tušíme, že Saskia už nie je medzi živými, zvedavosť aj napätie sa naďalej stupňujú. Podstata filmového príbehu je veľmi jednoduchá a jeho dej minimálny, ale dômyselná kompozícia ho predsa robí mimoriadne zaujímavým. Záverečné chvíle filmu sú zároveň poslednými okamihmi hrdinu aj hviezdnymi momentmi réžie. Pre Rexa existuje len jediný spôsob ako zistiť, čo sa stalo Saskii - zažiť presne to isté. G. Sluizer v úplnom finále desivú realitu zaživa pochovaného Rexa v tmavom hrobe prekonáva radostnou ilúziou stretnutia so Saskiou, opäť vo svetle na konci tunela. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy románu nizozemského autora Tima Krabbého "Zlaté vejce" z roku 1984. (skudiblik)
  • Na film můžeme narazit v knize „101 hororů, které musíte vidět než zemřete“. (pornogrind)

Reklama

Reklama