Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento film je ve srovnání s jinými ze své doby naprosto nejslabší, protože průběh poslední nacistické ofenzivy na západě popisuje naprosto mimózně a zcela v rozporu s realitou (kritizoval jej proto i sám Ike), nadto náhradou za prznění skutečnosti nenabízí nějak silný příběh. Kromě toho užívá zcela neodpovídající bojovou techniku (M24 jako M4 Sherman, M47 jako Königstiger, transportér M3 jako SdKfz 251 atd.), závěr vypadá spíš jako někde z pouště než v mrazivém prosinci a tak dále. Ve srovnání s konkurenčním sovětským opusem Osvobození prohrává na celé čáře. Jedinou působivou scénou je zpěv Panzerlied. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý válečný epos opěvuje hrdinství a chytrost spojeneckých jednotek během neočekávaného válečného zvratu. Bitva v Ardenách byla jedním z velmi důležitých střetů 2. světové války, protože Němci měli možná vůbec poslední možnost zvrátit ještě její výsledek ve svůj prospěch. Přestože jsou historické okolnosti zjednodušené a některé efekty i černobílé charaktery amerických hrdinů už působí trochu směšně, Bitva v Ardenách je napínavá a dokáže strhnout. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Ešte šťastie, že Spojenci mali toho H. Fondu s pár chlapíkmi, ktorí sa dostali v správny čas na správne miesto. Ide tu síce o takú klasickú a obohranú americkú hrdinskosť postavenú na pár jednotlivcoch, ale aj tak ma to ešte stále baví. Možno to je tým, že je tu zachovaná primeraná miera patriotizmu a hlavne mi dejová linka dávala zmysel, čiže veľká spokojnosť. 75/100 ()

erl 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film. Obě strany jsou zobrazeny věrohodně a nic není předem rozhodnuto. Z herců potěší mega drsňák Charlie Bronson či klasicky cáklej Telly Savalas. Skutečným tahounem a hvězdou je však Robert Shaw , díky jehož maximálnímu nasazení jsem fandil naprosto jiné straně :-D. Ardeny vyhrály souboj s časem a v pohodě obstojí a v mnohém i převálcují dnešní snímky z válečnou tématikou. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu (ani nechci) hodnotit historickou věrnost - i tak jsem trochu v rozpacích. Velice věrohodné a působivé záběry se prostřídávají se scénami, které až tak opravdově nevyhlížejí … a nějak se nemůžu zbavit dojmu, že snímek si v některých okamžicích zkouší hrát na western, což se ke světové válce v tomhle případě zrovna dvakrát nehodí. Bohužel jsem viděla dost nešťastně "upravenou“ televizní verzi, tak se pokouším ignorovat osekaný formát obrazu 4:3 - a především český dabing (pokud mluví česky Američané i Němci, je to přinejmenším směšné) ... a čtvrtou * si prozatím nechávám v záloze. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Špatné označení tanků: Němci hovoří o tom, že nepřítel má střední tanky Shermany, což skutečně byl střední tank spojenců, jenže ve filmu jezdí lehké tanky M24. (JohnSmith)
  • Ve filmu je bitva znázorněna na rovině a za krásného počasí. Ve skutečnosti byla převážně v lesích a vojáky, kteří tvrdě bojovali, sužovala zima, husté sněžení a nemilosrdný vítr. (Jimmy15)

Reklama

Reklama