Reklama

Reklama

Rok Draka

Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Kapitán Stanley White je v podání Mickeyho Rourkea typicky drsný vyšetřovatel. V čem film dle mého názoru vyniká je nevlídná a nepřátelská atmosféra čínské čtvrti. Ta vzniká právě vykreslením na dostatečné stopáži snímku a proto bych těch 134 minut rozhodně neviděl jako negativum. Zaujme i do krajnosti dovedená koncepce, že za Stanleyho to "schytávají" všichni kolem něj, zatímco on je takřka "neprůstřelný". ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Drsná nekompromisní kriminálka -z vizuelně vděčného prostředí čínské čtvrti- u které vážně nevěřím v přítomnost kdovíjak kvalitní předlohy. Co ale bez debat funguje je scénář Olivera Stonea, jak správně nahláškovaný, tak hlavně dávající hloubku Rourkeho charakteru (rozhodně víc než jen jednorozměrný rasistický polda).  A režie to už je kapitola sama pro sebe. I v akčním žánru se Ciminův opulentně velikášský styl nezapře, všechny ty davové scény jsou dechberoucí. Velká škoda, že si tak osobně bral každou kritiku a nenatočil toho víc. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

No, takze rozhodne nezdielam nadsenie miestnych 4 hviezdickovych mentalov ohladom tohoto "super genialneho" filmu. Reziser Michael Cimino sa spamataval asi 5 rokov z neuspechu Heaven´s Gate, a roku 1985 prisiel dalsi prepadak, a to Year of the Dragon. Mickey Rourke nevie hrat, dejova linia je umela az strach a akcne sceny, brutalita a drsne vyjavy su pomaly az samoucelne. Ne, ne, Cimino sa ZaplatKali nikdy nepriblizil velikanom svetoveho filmu /John Ford, Howard Hawks, William Wyler/, a ja tvrdim, ze som tomu rad. 20 % ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Rourke výtečně!!! Ach Mickey, proč se proboha nedržel víc takovýchto žánrů? Rok Draka má sice první polovinu pomalejší tempo, jenže ono výrazně naznačuje, že když si někdo zahrává s čínskou mafií, tak druhá půlka filmu musí být zákonitě suprovej masakr... Přesně tak se stalo. Velký zvířata začali pomalu vymírat, kolegové Stanleyho taktéž. Zašlo to tak daleko, že se vraždili i členové rodin. Prostě taková kmotrovina až to bolí. Samolibej, nafoukanej narcis Mickey si za tento kousek zaslouží macatý čtyři hvězdy! 80% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Čínska štvrť netrápila iba Jakea Gittesa. Popasovať sa s tým newyorským Chinatownom musel aj Mickey Rourke ako nekompromisný policajný kapitán Stanley White. Rourke je tu naozaj vo forme (dva roky pred Angel Heart) – jeho antihrdina je štýlový bad-ass, ktorý akoby vypadol z americkej drsnej školy. Navyše, je tu viacero oku lahodiacich, noirovo nasvietených scén. Občas sa síce vyskytne scéna, ktorá pôsobí ako päsť na oko (korunku im dáva ten happyend...) a scenár má svoje neprehliadnuteľné chybičky (manželská kríza má medzery, romantická línia zasa nie je uveriteľná), no aj napriek tomu je to výborný 80´s neo-noir. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (20)

  • Producent Dino De Laurentiis sľúbil Ciminovi, že ak sa zmestí do rozpočtu a splní časový plán, daruje mu Mercedes, na ktorom jazdila postava Joeyho Taia (John Lone). Cimino síce meškal 4 dni, no rozpočet neprekročil a Mercedes nakoniec dostal. (Real Tom Hardy)
  • Dámska speváčka, ktorú môžeme vidieť v jednej scéne v reštaurácii a potom aj počas záverečných titulkov, bola skutočná speváčka, ktorú Cimino "našiel" v jednom slizkom, špinavom klube v Taiwane. Obsadil ju do filmu a po skončení natáčania už vedela po anglicky a dokonca začala študovať na škole Bernard v New Yorku. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama