Reklama

Reklama

Strašidelný palác

  • USA The Haunted Palace (více)
Trailer

Obsahy(1)

Velmi volná adaptace Lovecraftova Případu Charlese Dextera Warda nás spolu se stejnojmenným hrdinou (Vincent Price) a jeho ženou (Debra Paget) zavádí do přímořského městečka Arkham. Manželé se rozhodli navštívit obrovskou vilu, kterou Charles zdědil po jednom ze svých předků. Starousedlíci jsou však vystrašení a od návštěvy sídla je vyloženě odrazují. Charles se ale nenechá vyděsit pověstmi o svém prapradědovi, který prý prováděl v domě ohavné rituály a zapřičinil tak dědičné znetvoření obyvatel ponurého města a rozhodne se v domě přespat. Brzy se ale ukáže, že jeho osudné dědictví je strašlivější, než si vůbec dokázal představit.

Produkční společnost navzdory Cormanovým protestům do názvu snímku prosadila odkaz na Adgara Allana Poe, aby tím vytvořila dojem návaznosti na předchozí úspěšné Cormanovy adaptace Poeova díla. Těsně před závěrečné titulky také bylo přidáno několik Poeových veršů. (TobRieper)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

burina 

všechny recenze uživatele

Vezmeme si troška Peovej gotickej atmosféry, primiešane Lovercraftovu šialenosť a okoreníme démonickým Vincentom. To znie tak sľubne, však?! Bohužial druhá polovica filmu ma už tak neohromila, čo je veľká škoda, inak by som dala bezváhania 5*. Ale inak by mal byť tento film pre milovníkov hororu povinnosť, už len tým, že v sebe spája dvoch najväčších klasikov žánru. :-) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sychravé počasie dokáže vyvolať dokonalú atmosféru, pričom návrat do dávnej filmovej tvorby, má pre mňa najmä v tomto období čarovné kúzlo. Pociťujem to tak každý rok na jeseň, nie je tomu inak ani pre tento krát. “Haunted Palace” spĺňa všetky prísne kritéria z pohľadu spracovania, ktoré miestami vyznie lepšie, ako v prípade mnohých filmov v súčasnosti. Nádherná kamera, kulisy, “Alpha Omega” - dokonalý gotický nádych, a Vincent Price ako záruka kvality. Pre mňa o chlp lepšie ako “Zánik domu Usherů”, o chlp slabšie ako “Jama a kyvadlo”. Štvrtá z rešpektu .. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Filmy, které natočil Roger Corman s Vincentem Pricem mám hodně rád, ale tento snímek považují za jejich asi nejslabší kolaboraci. Nevím čím to je, ale po celou dobu mi na tom filmu něco nesedělo a moje pocity jsou dosti rozpačité. Atmosféra byla OK, i když při scénách v krčmě jsem měl místy pocit, že koukám na western. Upřímně řečeno děj mě nijak neuchvátil. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Záležitost,která má rozhodně mnohem více společného s Poem, než s HPL. Co se týče atmosféry a zaměření, Lovecraft z toho není cítiti ani na vteřinu, byť se zde občas ocituje něco z jeho tvorby a je ve výsledku už pak totálně fuk, zda jsou tam postavy s Případu Ch. D. Warda, když děj je natolik překopán, že nebýt těch jmen a Necronomiconu ,tak by onu výbornou novelu/román,znalec HPL nepoznal ani omylem. Naprosto promrhaná šance. Corman očividně rozuměl (vzhledem k jeho filmografii) velkému Poeovi o dost více, než jeho věčnému obdivovateli. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Může ze spojení Rogera Cormana, Vincenta Price, H. P. Lovecrafta a E. A. Poe vzniknout špatný film? Samozřejmě by se to stát mohlo. Ale to by byl asi konec světa. A zaregistrovali jste snad, že by svět skončil? Vynikající záležitost, hodně ulítávám na studiových exteriérech, které v Cormanovkách nikdy nezklamou, stejně tak mám hodně rád Priceův zajímavý hlas, jeho tón a to, jak s ním pracuje. Skvělé kostýmy a masky, z toho nazelenalého odstínu tváří se mi až dělalo nevolno. A samozřejmě Vincent Price samotný, který zde podává nejlepší výkon, co jsem zatím viděl. Vadou na dokonalé kráse je snad jen samotný závěr, který ne že by byl špatný nebo neměl svou pointu, ale celý film mě namlsal na něco většího. 4,5* ()

Galerie (67)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy krátké povídky H.P. Lovecrafta, název však snímek nese podle jména básně "The Hanuted Palace" z povídka "Fall of the House of Usher" od Edgara Allana Poa. (ČSFD)
  • Záběry z tohoto filmu použil Vincent Price ve filmu Madhouse (1974). (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama