Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života... Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

Genero 

všechny recenze uživatele

Plavovlasý mírostrůjce se širokým úsměvem a mozkem Stephena Hawkinga, vzdělaný v klasické etnologii a geologii a proti němu krvelační Srpové, kteří naštěstí teprve ve čtvrtek slezli ze stromu, neumí se vyjadřovat, vepřové jedí rukama a místo krchova pro své bližní volí kráter po dělostřeleckém granátu. Nad takové zápletky se po tolika letech vysedávání u bedny dokážu povznést a film bych mohl počastovat slušnými třemi rudými hvězdami, přidat komentář ve stylu Američtí homodějové a jejich vojenské homodějiny po sté a opět stejně a dát od té záležitosti ruce pryč. Jenže já již teď toužebně vyhlížím na novinových stáncích exluzivní doublepack společně s dokonale vyšulínkovanou buzimedií Zoolander. To vědomí, že Owen nemá pod svou leteckou uniformou tanga s čárkou barvy kokosu a neběží přes zasněženou pláň s rozhalenkou a v lodičkách, mě vede k zamyšlení, že tady přece jen není něco tak docela v pořádku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady slušných válečných dramat, které jsem viděl už několikrát a prostě nikdy neomrzí. Dodnes mi utkvěla v paměti scéna, kdy Chris Burnett (Owen Wilson) prchá před rojnicí a skončí v masovém hrobu plném hnijících mrtvol vesničanů. Jo zvěrstva se děla nejen na Balkánu, ale tady to v onom období jelo opravdu ve velkém. Některé pasáže jsou sice dost přitažené za vlasy, ale mělo to celkem slušný spád (tempo) Owen byl celkem sympaťák a protivníci správné svině. Jen ten závěr byl už přemrštěný až moc… Gene Hackman tomu pomohl už jen svou přítomností, inu možná se někdy vrhnu i na ty dvě volná pokračování, přestože jsem slyšel, že jsou to už vážně velké sračky…60% ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Chris Burnett (Owen Wilson) říká na začátku filmu, že kdyby měly rockové skupiny pořádné piloty, nedocházelo by k leteckým katastrofám. Zároveň zmiňuje skupinu Lynyrd Skynyrd, že by jim chtěl dělat pilota. Tři členové této kapely totiž v roce 1977 zemřeli při leteckém neštěstí. CITÁT - Všechno je jen jako, nebojujeme, jen sledujeme......... Velmi povedená kamera. Například její "točivé" záběry okolo 25 minuty jsou nádherné. Ale to není vše, dá se tu najít více krásných kamerových záběrů. Hudba je střízlivá, ale ujde a herecké obsazení se také povedlo. Musíte však film brát s rezervou. Je tu pár sporných událostí. Už jen samotný počátek incidentu, kdy vlastně pilot i navigátor nerespektují nařízení a poruší je. Dále je přehnaná potyčka v masovém hrobě a nejvíce nevěrohodně vypadá průnik zaminovanou továrnou. Konečná pasáž se také neobejde bez velkého štěstí, protože těžko uvěřit, že se nikdo pořádně netrefí. Jako celek je to však nadprůměrná akce, citová záležitost a povedené napětí i překvapení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jakmile se Owen Wilson na letadlové lodi USS Carl Vinson zadívá směrem k území nepřítele, nastává v historii vojenství doposud nevídaná a bezprecedentní situace, neboť zatímco on je nohama stále na palubě, špičkou nosu již provádí průzkum hluboko za nepřátelskou linií.. Ten americkou armádu oslavující tón snímku mě už za ty léta zkušeností nemůže překvapit, natož rozházet. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film. Válečný konflikt v Jugoslávii se na filmovém plátně nevidí běžně. Je natočen moderně, bez žádných zbytečných a nudných pasáží a se spoustou akce. Proto se na něj dívá jedním dechem. Velkým plusem je rozmanitost bojových scén. Jsou totiž natočeny po akční stránce naprosto skvěle, jsou jak ve vzduchu, tak na zemi. A co víc, s bohatou ukázkou bojové techniky. Nejvíc jsem obdivoval akci ruského raketového protivzdušného systému u kterého jsem na vojně sloužil. Nádherná ukázka sestřelení bojového letadla. Nadšenec válečných filmů si přijde rozhodně na své, i když jediná vada se týká konce, který je až neuvěřitelně moc hollywoodský. Ale vem to čert, o zábavu je postaráno a to je hlavní. Ústřední dvojice působí sympaticky a u Owena Wilsona je to dvojnásob, protože jako komika jsem si ho v tak vážné roli nedokázal vůbec představit. Film Za nepřátelskou linií - je válečný film s moderní a skutečné doby, který stojí za vidění. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (26)

  • V době natáčení na Slovensku se na slovenském území po 104 letech neobjevil sníh, a tak musel být ve všech scénách uměle nahrazen. (KucC)
  • Srbských vojakov hrali príslušníci Martinského vojenského útvaru. (andykovac)
  • Niektoré filmové scény sa natáčali v obci Sučany v priestoroch bývalej "starej tehelne" – vojaci prehliadajúci obete po útoku tanku a zábery, kde bol Owen Wilson prezlečený za povstalca. Dnes je v týchto miestach ranč a všetky budovy sú zbúrané. Ďalšie scény sa natáčali v meste Vrútky – prejazd cez most v meste Hač. (haffen)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama