Reklama

Reklama

Otevři oči

  • Španělsko Abre los ojos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vyhlášený frajírek a holkař César (Eduardo Noriega) se na jednom večírku seznámí s dívkou Sofií (Penelope Cruz) a zamiluje se do ní. Césarova žárlivá přítelkyně Nuria se rozhodne mu pomstit a narazí schválně do betonové zdi. César nehodu přežije, ovšem následky jsou tragické: má znetvořený obličej. Lékaři mu sdělí, že by nepomohl ani chirurgický zákrok. César však stále miluje Sofii, ale jednoho dne se všechno změní, protože doktoři objevili nový způsob... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

klerik 

všechny recenze uživatele

Cítim sa ako barbar, ale VANILKOVÉ NEBO ma asi dostalo viac... Amenábara považujem za fajera, ale Crowov remake mal v sebe viac údernosti a jeho "cukríkové" prevedenie lepšie korešponduje s futuristickou témou i témou povrchnosti života danej generácie. Ale ono je tieto filmy dosť ťažké porovnávať, keďže stoja hlavne na výbornom scenári, ktorý je totožný, a toto je originál... ()

numi 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená sonda do lidské duše! Atmosféra hustá tak, že by se skrz ní neprokrájel ani Rákosníček se speciálním švýcarským nožem (za neuvěřitelně nízkou cenu samozřejmě). Místy jsem byl vyděšen, jindy zase unesen (ať už krásou Penélope Cruz či dokonalým projevem trpícího člověka), ale neustále ve mně stoupala zvědavost a touha po závěrečném "tak si pojďme konečně říct, jak to všechno vlastně bylo". A v tom je právě ten největší problém. On totiž závěr obrací všechna má předešlá slova na blábol mírně vyšinutého jedince a jde si svojí cestou a za svým vlastním cílem, kterému ale bohužel chybí pevné základy. Ty byly vybudovány pro grandiózní finále v jiném žánru, než nakonec režisér a scénaristé vybrali. Jaká škoda! Jinak totiž tenhle snímek nemá chybu. [červen 2006] ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý romanticky ladený mysteriózny thriller. Má veľmi dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý si užíva bohatstvo a priazeň žien a práve teraz sa zamiloval do očarujúcej kamarátky svojho najlepšieho priateľa, pričom ani on jej nie je ľahostajný. Lenže po havárii so svojou predchádzajúcou známosťou stratí svoj vzhľad a tým aj svoju novú lásku, ale časom sa k nemu vráti a kvôli úspešnej operácii aj získa svoju pravú tvár. Lenže raz sa prebudí vedľa svojej predchádzajúcej známosti, ktorá pritom pri havárii umrela, pričom tvrdí, že práve ona je jeho láskou, čomu nechce uveriť a tak sa mu postupne život čoraz viac komplikuje, stráca prehľad nad tým, čo je sen a čo skutočnosť a tak spolu so svojim psychológom chce za každú cenu zistiť celú pravdu. Spracovanie je ale perfektné, spočiatku som vôbec nevedel, čo sa od tohto filmu dá očakávať a to sa ma držalo dlhší čas, rozbeh je skôr taký pomalší a ani sa v tejto fázi toho moc nedeje, hlavne sa predstavuje hlavný hrdina a jeho život, ale napriek tomu stále cítiť, že za tým všetkým je niečo viac. A skutočne to časom začne pôsobiť čím ďalej nejednoznačnejšie a tak je vhodné dávať pozor, stále pribúdajú nové zaujímavé prvky a celé sa to perfektne skomplikováva a už si ma to naplno získalo a hlavne tá posledná tretina je už vynikajúca. Síce ten úplný záver sa dal aspoň z tej základnej časti dlhší čas očakávať, ale to filmu vôbec neubralo, práve naopak, presne takýto záver som si aj prial a tak som veľmi spokojný. Pochvalu si zaslúži aj úplne ideálne rozloženie jednotlivých žánrov, dlhší čas som nevedel, ktorý je ten hlavný, väčší priestor má romantika, dráma, časom aj mysteriózny a thriller, ale tá ich kombinácia je perfektne rozložená, takže nemám čo vytknúť. Herecké obsadenie je na tom dobre, Eduardo Noriega síce neovlýva výraznejšou charizmou, ale pre túto úlohu sa hodil a hlavne časom som s ním už nemal žiadny problém, k tomu Penélope Cruz vo svojej jasne najlepšej úlohe, v akej som ju zatiaľ videl, ale veľmi dobre zvládnuté sú aj tie zvyšné. Réžia a technická stránka sú výborné, slušný vizuál, perfektné prepojenie snov a skutočnosti, všetko to skvelo funguje a na zvládnutie takéhoto viacúrovňového materiálu je potrebný skutočný talent. Otvor oči je rozhodne najlepší film na tému snov, aký som zatiaľ videl, Alejandro Amenábar si zaslúži veľkú pochvalu, keďže to zvládol nielen scenáristicky, ale aj režíjne a aj keď prvá polovica ešte nie je až tak perfektná, ako celok je to rozhodne na plné hodnotenie a je mi jasné, že pri druhom pozretí už ocením aj tú prvú. Veľké prekvapenie, pre mňa neznámy film, ale zároveň jeden z najlepších za dlhú dobu. 87% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Někdy mívám sny, že jsem pak zralá pomalu také na psychiatra, ale naštěstí si spoustu snů vůbec nepamatuji a později zaniknou úplně. Snad jen jednou jsem se vzbudila ze snu mrtvá smíchy, až jsem slzela, ale co to bylo, to je už dávno někde v jiné galaxii. Nevím, co bych měla tomuto snímku vytknout, snad jen to, že jsem v tom měla zmatek a to sci-fi žánr zahrnuje, takže za mě jsem Alejandro viděla od Tebe už lepší kousky, tady jsi mně příliš zamotal hlavu a to já nemám ráda, tudíž moc neremcej, máš to za lepší tři. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem povedať, že som fanúšikom mysterióznych orgií, aké pripravil Amenábar. Ale na druhej strane som si so záujmom pozrel dve hodiny skrývačiek, mystifikácií, falošných stôp a celého ďalšieho arzenálu, s ktorým pracoval. A aj keď som zďaleka nerozumel všetkému a ani sa to nepokúšam nejakým spôsobom interpretovať, pôvodné hodnotenie ponechávam. Nakoniec je to myslím jediné hodnotenie, ktoré odo mňa majú jeho filmy, ktoré som videl. Vyjadruje, že mu celkom nerozumiem, ale som presvedčený, že on áno. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Tom Cruise řekl, že to byl on, kdo se snažil po telefonu koupit filmová práva na remake hned potom, co poprvé viděl tento film. (becki_tu)
  • Režisér filmu Alejandro Amenábar dostal nápad na scénář po děsivých nočních můrách, které se mu zdávaly, když byl nakažen chřipkou. (Seabeast)
  • Ve filmu seCésar (Eduardo Noriega) objeví kráčející prázdnou ulicí Gran Vía nacházející se v Madridu a to zcela bez aut a lidí. Tato scéna ze stala terčem diskuze kvůli filmu Ďáblův advokát (1997), kde se hlavní hrdina, kterého ztvárnil Keanu Reeves, taktéž objeví sám kráčející absolutně prázdnou ulicí Fifth Avenue v New Yorku. Pochybovalo se o tom, která ze scén byla plagiátorem té druhé, protože oba filmy byly zvěřejněny v tom samém roce. (Seabeast)

Související novinky

Amenábarův scenárista točí sci-fi

Amenábarův scenárista točí sci-fi

16.03.2015

Mateo Gil, několika cenami Goya oceněný španělský spoluscenárista tří filmů Alejandro Amenábara – konkrétně Otevři oči, Hlas moře a Agora – se poslední roky pokouší i o režii. Po dobře přijatém… (více)

Reklama

Reklama