Reklama

Reklama

Otevři oči

  • Španělsko Abre los ojos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vyhlášený frajírek a holkař César (Eduardo Noriega) se na jednom večírku seznámí s dívkou Sofií (Penelope Cruz) a zamiluje se do ní. Césarova žárlivá přítelkyně Nuria se rozhodne mu pomstit a narazí schválně do betonové zdi. César nehodu přežije, ovšem následky jsou tragické: má znetvořený obličej. Lékaři mu sdělí, že by nepomohl ani chirurgický zákrok. César však stále miluje Sofii, ale jednoho dne se všechno změní, protože doktoři objevili nový způsob... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

numi 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená sonda do lidské duše! Atmosféra hustá tak, že by se skrz ní neprokrájel ani Rákosníček se speciálním švýcarským nožem (za neuvěřitelně nízkou cenu samozřejmě). Místy jsem byl vyděšen, jindy zase unesen (ať už krásou Penélope Cruz či dokonalým projevem trpícího člověka), ale neustále ve mně stoupala zvědavost a touha po závěrečném "tak si pojďme konečně říct, jak to všechno vlastně bylo". A v tom je právě ten největší problém. On totiž závěr obrací všechna má předešlá slova na blábol mírně vyšinutého jedince a jde si svojí cestou a za svým vlastním cílem, kterému ale bohužel chybí pevné základy. Ty byly vybudovány pro grandiózní finále v jiném žánru, než nakonec režisér a scénaristé vybrali. Jaká škoda! Jinak totiž tenhle snímek nemá chybu. [červen 2006] ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Amenabar z meho pohledu s vyjimkou Hlasu more nenatocil spatny film a tohle je dalsi excelentni zarez, tentokrat na poli alternativni, snove haluz latky. Je to objektivne lepsi, nez velmi doslovny remake Vanilla Sky, ma to dramatictejsi hudbu (kterou delal opet primo Amenabar) a celkove je z toho citit ta nefalsovana syrovost spanelskeho originalu, ale primarni sila, ktera tkvi ve scenari na vas zautoci s maximalni razanci pouze v te verzi, kterou vidite jako prvni. Ja jsem bohuzel videl prvni americky remake, ktery byl dobry, ale tim jsem si tenhle kus predem o uroven znehodnotil. Kdo nevidel ani jednu verzi, silne doporucuji "Abre los ojos", coz by mohla byt bez znalosti Vanilla Sky i 5* zalezitost.7/10 ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Originál podle kterého natočil Cameron Crowe své Vanilkové nebe, kam po bok Penélope Cruz nechal pobíhat Toma Cruise. V tomto případě se jedná o méně komerční ale zároveň originálnější záležitost. Na druhou stranu americká verze měla výborný soundtrack a sympatičtější herecké obsazení. Pro mě se jedná o kvalitativně totožné kousky. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Někdy mívám sny, že jsem pak zralá pomalu také na psychiatra, ale naštěstí si spoustu snů vůbec nepamatuji a později zaniknou úplně. Snad jen jednou jsem se vzbudila ze snu mrtvá smíchy, až jsem slzela, ale co to bylo, to je už dávno někde v jiné galaxii. Nevím, co bych měla tomuto snímku vytknout, snad jen to, že jsem v tom měla zmatek a to sci-fi žánr zahrnuje, takže za mě jsem Alejandro viděla od Tebe už lepší kousky, tady jsi mně příliš zamotal hlavu a to já nemám ráda, tudíž moc neremcej, máš to za lepší tři. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Už už jsem se málem nechal odradit tou nálepkou "romantický", ale zároveň mě zlákaly nálepky "mysteriózní/sci-fi/thriller", a tak jsem dal filmu šanci. A hodně dobře jsem udělal. A mám teď docela brouka v hlavě, jestli náhodou u Amenábara tak trochu neopisovali Wachowští, protože celý ten konec a pointa... je prostě takový Matrix nanečisto. Jsem nadšen a příjemně překvapen - co začalo jako tuctový a nudný romanťák, přešlo po slušné fázi dramatické do lahůdkové fáze psychedelické a já bych možná i pětil, kdybych už Amenábarovi nevypětil The Others a Agoru, které se mi přece jen líbily ještě o chloupek víc. A taky musím přiznat, že ten frajírek César mi byl fakt děsně protivnej, tihle namyšlení suverénní borci mi totiž byli vždycky děsně protivní, protože sám jsem nesmělej a děsně citlivej... :) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu seCésar (Eduardo Noriega) objeví kráčející prázdnou ulicí Gran Vía nacházející se v Madridu a to zcela bez aut a lidí. Tato scéna ze stala terčem diskuze kvůli filmu Ďáblův advokát (1997), kde se hlavní hrdina, kterého ztvárnil Keanu Reeves, taktéž objeví sám kráčející absolutně prázdnou ulicí Fifth Avenue v New Yorku. Pochybovalo se o tom, která ze scén byla plagiátorem té druhé, protože oba filmy byly zvěřejněny v tom samém roce. (Seabeast)
  • Tom Cruise řekl, že to byl on, kdo se snažil po telefonu koupit filmová práva na remake hned potom, co poprvé viděl tento film. (becki_tu)

Související novinky

Amenábarův scenárista točí sci-fi

Amenábarův scenárista točí sci-fi

16.03.2015

Mateo Gil, několika cenami Goya oceněný španělský spoluscenárista tří filmů Alejandro Amenábara – konkrétně Otevři oči, Hlas moře a Agora – se poslední roky pokouší i o režii. Po dobře přijatém… (více)

Reklama

Reklama