Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Slušnej doják, ve kterým ani tak nejde o nějaký NASA nebo rakety (to jen tak okrajově), ale jde tady o sbližování otce se synem. Fotřík, zarputilej horník, kterej nic jinýho neuznává a jeho mladej, kterej by zase pořád jen vystřeloval nějaký rakety :o). Asi to muselo bejt za studený války hodně horký téma, páč to vypadalo, že kosmem žil každej amík. To nám čechům tohle mohlo bejt u perdele, páč náš raketovej výzkum je a dycky bude nulovej :o). Ke konci filmu sem byl hodně dojatej, celkem slušnej počet slz mi teklo po tvářích. Určo stojí za to vidět, ale nevím co by mě přinutilo k tomu vidět to znovu... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Škoda předvídatelnosti (což je u takových filmů běžné) a ztráty tempa kolem poloviny, kdy se Homer vysíral v dolech, protože jinak to byl bezvadný příběh obyčejných lidí, kteří něco dokázali, i když je od toho všichni odrazovali a dokonce jim podráželi nohy. Člověk jednou za čas takovou inspiraci potřebuje a tahle byla moc pěkná. 85% ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch životopisných filmů, který nevypadá svým tématem poutavě a málo kdo sáhne po filmu o chlapíkovi, který se podílel na vývoji raketových motorů. Na druhou stranu se nedá nic namítat, na tak mile od vyprávěný film o partě kluků a vztahu syna s otcem. Celý příběh se odehrává na pozadí hornického městečka, ukazuje místní poměry a především houževnatost hlavního hrdiny, který si jde za svým snem. Asi nepřekvapí, když řeknu, že Gyllenhaal opěr výborný a Cooper v roli otce budí na platně velký respekt. Je to jeden z těch životopisů, které nemají tak silné téma, ale jsou poctivě natočeny.......7/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Doják jako sviň. October Sky reprezentuje to nejlepší z hollywoodské tvorby 90. let. Silné herecké obsazení (především duo Gyllenhaal Cooper), pevná režie a opravdu výborně napsaný scénář, který ukazuje všem nudným a vyprázdněným životopisným filmům, jak se mají adaptovat skutečné životní příběhy (míň opravdové pravdy = víc opravdového filmu). Životopisný příběh chlapce, který se zajímá o rakety tak v sobě najednou nese několik silných rovin. Problém života na malém městě, ze kterého pro nikoho není úniku a vidina let strávených na šachtě, bez jakékoliv naděje na život svůj vlastní. A především úžasně vybalancovaná rovina archetypálního "daddy issue", která si pro sebe uzme i dokonale dojemný závěr. Skvělý scénář dělá z napsaných postav opravdové lidi, dává jim plasticitu, kladné i záporné vlastnosti a divák má tak neuvěřitelně snadný přístup k prožití celého děje. Krásný film, který ve své pohádkové podobě mohl vzniknout jen ve sladkých devadesátkách. 9/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tu vo Virginii ľudí viac zaujíma to, čo sa deje pod zemou ako to nad zemou", ale dospievajúci Homer chce niečo viac ako iba dýchať uhoľný prach...Sám nechápem ako som tento skvelý film mohol doteraz prehliadať. Návrat do detských či dospievajúcich čias, vzťah s otcom, nevydarená love story, stávky a problémy v bani - to je niekoľko dejových liniek , ktoré sa podarilo fantasticky skĺbiť dohromady a ja som mal pri sledovaní naozaj príjemný pocit. Najlepšie na mňa zapôsobil Homerov vzťah s prísnym otcom, ale fér chlapom, ktorého výborne zahral Ch. Cooper. Na film som natrafil úplne náhodou a o to väčšiu radosť mi urobil. K úplnej dokonalosti ho doviedol skvelý soundrack , ani nie od M. Ishama, ktorý tiež odviedol slušnú prácu, ale skvelé oldies piesne v rytme rock and roll, ktoré výborne dotvorili atmosféru. Najlepší moment - Pohľad na tmavú nočnú oblohu a letiaci Sputnik skrz mreže na výťahu pri prvej Homerovej šichte v bani... Bez výhrad. 100%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Pravé jméno otce hlavního hrdiny není John Hickam, ale Homer Hickam Sr. (rodo)
  • Ve skutečnosti to byl Homer Hickam, kdo vypadal jako typický "šprt", zatímco Quentin Wilson byl hezoun. (HellFire)
  • Strojvůdce lokomotivy ve scéně, kdy chlapci rozebírají koleje, si zahrál uznávaný autor fotografií z prostředí parních lokomotiv  O. Winston Link. (HellFire)

Reklama

Reklama