Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

elanius 

všechny recenze uživatele

(124/2017) / Keby minulý rok nevyšlo Hidden Figures, povedal by som, že takýto film tu už dlho nebol. Obidva filmy pojednávajú o konflikte medzi očakávaniami a predsudkami na jednej strane a vytrvalosťou ísť si za svojim snom na strane druhej. A obidva mi pripomenuli, prečo vlastne máme tak radi tieto pozitívne "based on a true story" príbehy. Hlavne keď sú natočené tým jediným možným spôsobom, tzv. hollywoodskou old-school klasikou. October Sky je film, ktorý si treba pustiť vo chvíli keď človek potrebuje trošku pozitívne pozbudiť. (8/10) ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Skvělé :) Musím se přiznat, že mívám slabost pro filmy, kde se z obyčejného člověka s neobyčejným snem, stane neobyčejná osoba. OCTOBER SKY je rozhodně typ filmu pro prakticky každého, kdo někdy snil o něčem "nemožném". OCTOBER SKY prezentuje vše, co má film mít - naději, víru, drama, oběť, lásku a touhu uskutečnit, co se zdá nemožným. Tento film ve mne zanechal velice silnou stopu, která jen tak nezmizí. Nejenže je pro mne, jakožto Ostravačku téma uhelných dolů velice blízké - takže vím a znám, jaký je život horníka - ale zároveň honba za "nesplnitelným" snem, je rovněž něco, co se mě osobně týká. Snímky jako OCTOBER SKY dávají lidem naději, že zázraky se dějí. Chce to jen věřit a mít odvahu a energii - i když vám ostatní hází klacky pod nohy. Zatnout zuby a jít dál...a pak se z horníka, můžete stát třeba i astronautem :) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Špinavé, zaprášené ulice malého banského mestečka, otec hrdý baník uznávajúci len fáranie a americký futbal, brat starajúci sa len o svoje a mama trpiteľka, v podstate však jediná spriaznená duša z rodiny chalana, ktorý bol iný ako ostatní jeho spolužiaci. Predovšetkým túžil niečo v živote dokázať a tak ujsť pred svojim osudom baníka... Tak z takého prostredia a pomerov pochádzal Homer Hickam - snílek s hlavou v oblakoch. Krásny životopisný film podľa skutočnej udalosti o človeku, ktorý sa z absolútnej nuly a totálnej diery vypracoval až na konštruktéra vesmírnych rakiet. Zo všetkého najkrajšia je na filme myšlienka, že keď človek skutočne niečo chce a ide si tvrdohlavo za tým, tak aj napriek nepriazni osudu a tvrdým podmienkam, má šancu na úspech. Šanca tá je tu vždy, len ju treba uchopiť a už nepustiť. Oceňujem aj peknú réžiu a nadpriemerné herecké výkony. Pre mňa zatiaľ najlepší Joe Johnston. 80/100 ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud jsi syn horníka a nejsi políben inteligencí, tak to máš holt dost blbý. Pokud jsi však syn horníka, jenž hrál v Donnie Darko, tak máš svou budoucnost vymalovanou. Jsi jako Harry Potter, jen ti chybí jizva, čarodějnický klacek a Hermiona. A naopak v počtu rodinných příslušníků jsi v přebytku. A jelikož jsi klikař, tak tě na střední škole učí přívětivá verze McGonagallové, která tě na základě tvého jména klidně procpe na do poháru Tří kouzelnických škol a to i přesto, že nejsi kouzelník. Jsi vyvolený? Tak se zamysli, jelikož Rita by se tě na to určitě zeptala! 82% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Téměř jsem zapoměl, jak hezky může u filmu mrazit! Když raketoví kluci poprvé úspěšně odpálí do vzduchu do několika metrů svou raketu, je to parádní zážitek! Ano, zážitek - a u televize! Aneb co neustále několik statisíců lidí na Zemi nechápe - a dívá se na filmové maniaky skrze prsty -, tak o tom jsem se já osobně včera 26.02.2010 opět přesvědčil, že existuje! Ten příjemný pocit zadostiučinění, že 108 minut sledování pěkného filmu stálo za to. Spokojenost! Zpočátku, než si chlapci v čele s výborným Gyllenhaalem uvědomí, že výzkum raket je jejich životním snem, tak sice snímek trochu pomaleji odsýpá, ale při prvním testování se dějová linie rozjede, a ve zběsilém tempu ji do závěrečných titulků nic nezastaví. Johnstonovi se navíc bravurně povedla zakomponovat linka vyprávění s důlními problémy, a každá minuta Říjnového nebe se tak zdá být velmi důležitá. A v kontextu i je... Velikou zásluhu zde má Homerův otec v podání Chrise Coopera, hraje bezchybně. A i když vše nakonec skončí tak, jak lze od prvních minut očekávat, stejně se na konci nelze zbavit pocitu, že vás to silně dojalo, pobavilo, a krásnější příběh jste dlouho neviděli... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Skutočné mená hrdinov sme mohli vidieť v záverečných titulkoch. (Karush)
  • Strojvůdce lokomotivy ve scéně, kdy chlapci rozebírají koleje, si zahrál uznávaný autor fotografií z prostředí parních lokomotiv  O. Winston Link. (HellFire)
  • Ve skutečnosti to byl Homer Hickam, kdo vypadal jako typický "šprt", zatímco Quentin Wilson byl hezoun. (HellFire)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno