Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hostina složená ze samé šlehačky. Námět výborný. Ještě první čtvrthodinu jsem byl mile rozechvěn. Pak se ale všechno nějak zvrhlo. Pětihodinový film se rozhodli tvůrci seškrtat a ponechat v něm pouze a jedině vtipy a gagy. Co na tom, že místy se ztratila logická linka (byla-li jaká)? K čemu, ostatně, logika u parodie na detektivky, že? Ale jakkoli je šlehačka na dortu věc výborná, pokud se z ní stane široko daleko jediná strava, pak se brzy přejí. Mně například už po prvních patnácti minutách. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Vskutku, parodie... závěrečné "odhalení" Petera Falka je něco úžasného. Přestože pro detektivky zrovna nehořím, tento pomník žánru (ač trošku dobrácky posměšný) je neuvěřitelně příjemný a parodizujícím způsobem vtipný. Na Trumanovi je poněkud poznat, že je neherec, role inspektora Wanga je natolik ztřeštěně těžká, že by ji krom Sellerse zvládl opravdu málokdo (a i on občas měl co dělat, balancujíc na tenké hranici geniality a trapnosti), zbytek osazenstva je rovněž bravurní, ale přece bych nade všechny vyzdvihl "brutálně upřímného cynika" Petera Falka a jeho Sama Diamonda. Kluka, kterého vychovala ulice, mluví jak mu zobák narost, je drsný jak šmirgl a dost často pracuje na případech v gay clubech, prostě nemůžete nemít rádi... Senza zábava, ale přece jenom jsem z ní neměl úplně ořechový pocit. Něco mi možná uniklo, rozhodně se rád podívám znovu a ověřím svůj první dojem. Do té doby 80% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná parodie, ve které skvělý vtip střídá ještě lepší. Obdivoval jsem to neskutečně silné, ale přitom vyrovnané obsazení, ze kterého přitom vůbec nikdo nevyčnívá, přesto ale - Peter Falk v roli Bogarta v roli Marlowa, Peter Sellers jako čínský inspektor Sidney Wang a Alec Guinness coby slepý komorník jsou obzvlášť úžasní. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Prešpekulovaná satira na tému "Kto má relevantný motív stať sa brutálnym vrahom?" Nad brutálnosťou by sme mohli polemizovať do budúceho rána, pretože táto perfektná komédia vám nedá odpoveď ani po dvadsiatom pozretí. Gotické prostredie ohraničené morbídnym zámkom ( tieto doplnky ma vo filmoch vždy fascinovali ), slepý sluha, šialený vyznávač detektívok, neuveriteľné príhody sprevádzané nevtieravým sarkazmom. Tento film si vyžaduje viacero pozretí, hoci už teraz viem, že úmyslom scenáristu bolo, aby sme si neustále kládli tú istú otázku: ,,Ako to vlastne bolo??" A viem si predstaviť, ako sa na vyjavených tvárach divákov vynikajúco zabával. :-) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)
  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)

Reklama

Reklama