Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Cronenberg je režisér, který mě zaujal už hodně dávno. Jeho naopak zajímá lidská psychika, mutace, nemoci, úchylky, sexuální excesy a to vše v co nejtemnější rovině. Scanneři-pátrači jsou telepaty, kteří dokážou pronikat do lidské mysli. Nic nového ve filmu ani v literatuře. Tihle však dokážou silou vůle zabíjet, čehož režisér mistrně využil k předvedení působivých efektů. Explodující hlava je jen jedním z nich, zato ve své době skutečně šokovala. Souboj dvou protikladných telepatů má za následek napínání kůže, praskání žil i škvíření masa. Možná se to nezdá, ale krvavé efekty jsou pro Cronenberga jen prostředkem, jak vyjádřit složitost lidského nitra a možnosti zmutovaného jedince. Scanners jsou v první řadě psychologickým dramatem o důsledcích pokusů a touze po moci. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Od depresivní a znepokojivě naléhavé znělky po asi nejlegendárnější výbuch hlavy v dějinách filmu, tento klasický hororový snímek toho pokrývá hodně. David Cronenberg s poměrně chladným odstupem popisuje o zvraty okořeněný souboj svou tajných organizací, v jejichž středu stojí naivní infiltrátor, jenž je vržen do podivného světa a manipulován stejně jako divák sám. Při prvním zhlédnutí jsem měl trochu problém s volnějším tempem filmu, při druhém mě to ale celé velmi strhlo, hltal jsem každý jednotlivý záběr a cronenbergovský „body horror“ plus všechny ty praktické efekty mi vykouzlily úsměv na rtech. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jste telepat, ale zatím si to ještě neuvědomujete....... Musel jsem si uvědomit z jakého je to roku a tak na to také nahlížet. Příběh je povedený, dramatizace dobrá a hudba velmi deprimující. Herecké obsazení není moc dobré, ale Michael Ironside to zachraňuje. CITÁT - Teď na sebe budeme telepaticky řvát!!!!....... Konec je velmi povedený a "finální" souboj byl fakt hnusný (jako krvavě). ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Na zacatku osmdesatych let se cronenberg rozjel ve velkem stylu. Stale operuje se stejnymi motivy jako ve svych predchozich filmech, ale tentokrat na ně nahlíží pohledem Scanneru, telepatu, majicich velkou moc, ale presto chapajicich svoji zvlastnost spise jako prokleti a stojicich na okraji lidske spolecnosti. Jednim z nich je i Cameron Vale a prave on je vybran, aby infiltroval Scannerskou ilegalni organizaci, v jejimz cele stoji nejsilnejsi z nich - Darryl Revok. Cronenberg si vzdy umel vybrat vyborne a vyrazne herce a oba hlvni protagoniste jsou toho dukazem. Jak Stephen Lack, tak predevsim Michael Ironside v roli Revoka jsou naprosto uzasni. Je to nadhera, koukat se na jejich mimiku, kdyz vyuzivaji svych telepatickych schopnosti. Hudba Howarda Shora, samostatne asi neprilis zajimava, funguje ve filmu skvele a spolu s velkou skalou vyraznych zvuku dava obcas divakovi pocit, ze je sam scanovan. Telesne zvlastnosti protagonistu tentokrat zustavaji pouze v jejich mozcich, ale i presto se autori efektu mohli vyradit, predevsim na slavne scene vybuchujici hlavy. Vynikajici film. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Jsem vyznavačem Cronnenbergovi tvorby a vím, že Scanners je jeden z jeho přelomových snímků, ale nemohu si pomoci, značnou část filmu jsem se celkem nudil. Nemám výhrad co se nápadu, provedení i hereckého obsazení ( hlavně Michael Ironside v roli Darryla Revoka, šla mi z něj husí kůže po uádech ) týče, ale u Cronnenbergova filmu je to pro mě stále málo. Film jede od začátku až do konce stále ve stejném tempu, které po čase omrzí a to je podle mého kámen úrazu. I přes to všechno se ale nedivím, že se Scanners stali tak kultovní záležitostí a že se příběhy o telepatech zobrazují v dalších dvou dílech (a nejen to). Tak i tak pro mě celkem zklamání. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Scanners mal premiéru v januári 1981 za vlažných recenzií kritikov, ale stal sa jedným z prvých filmov vyrobených v Kanade, ktorý úspešne konkuroval americkým filmom v medzinárodných pokladniach. (Arsenal83)
  • Postava Kim Obrist byla pojmenována podle asistentky produkce. (PußyMagnet)
  • Podle režiséra to bylo jedno z nejobtížnějších natáčení, co zažil. Byly problémy s financováním, herci Patrick McGoohan a Jennifer O'Nealová se navzájem nesnášeli, scénář nebyl před začátkem natáčení dokončen a točilo se v nevytápěných prostorech během velmi studené zimy. (BoredSeal)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama