Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

anais 

všechny recenze uživatele

V Pavoukovi exceluje Ralph Finnes. Ani jeho podání citově narušeného člověka však nedokáže oživit film, u kterého už tak od půlky v podstatě znáte pointu. Film je trochu zdlouhavý, což byl asi Cronenbergův záměr – příběh člověka, který je uzavřen ve světě své utkvělé představy, okolí mu nerozumí. Není to špatný film, ale dojem, který mi z něj zůstal je poněkud matný. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg byl vždycky divnej pavouk a jeho „psychopuzzle“ to jen potvrzuje. Takhle možná opravdu vypadá svět z pohledu schizofrenika a díky bravurnímu výkonu Ralpha Fiennese se do něho můžeme nakrátko (a celkem bezpečně) přenést. Není to nijak veselý zážitek, ale svým způsobem mi přijde silnější než jiné Cronenbergovy experimenty. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

78% - Pocity bezmoci, bloudění mezi sny a realitou, touha po vykoupení, i po pomstě - To je Cronenbergův Spider. Film na mě velmi zapůsobil svou syrovostí a "neskutečnou opravdovostí". Patrně vyčerpal z minima prostředků maximální výsledek. Tato sonda do šílencovy hlavy podbarvená skvělou hudbou Howarda Shora rozhodně stojí za shlédnutí, leč vzhledem ke své plochosti bude patrně náročná na koncentraci, bez které divák efekt filmu neocení. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu mi ten děj přišel takový "no a co, proč mi je vyprávěno zrovna tohle", ale závěrečný zvrat (který sice není originální ani neodhadnutelný) tomu všemu dodal potřebnou sílu a to něco, na co jsem celou dobu tak čekal. Ono to především je psychologické drama, tak je to třeba i brát a v tomhle je to docela povedené. Ta stopáž je sice přepísknutá, ale i tak to má místy slušnou atmosféru. Po filmařské a herecké stránce se to navíc povedlo skvěle a ačkoli je celá ta část z chráněného domu včetně podivného starého muže nevyužitá a ačkoli i po stránce psychologie hlavního hrdiny by bylo ještě na čem zamakat, i tak se mi Pavouk líbil a docela mi sedl. Cronenberg si u mě po dost špatném Stereu naštěstí zase zlepšil reputaci. Slabé 4* ()

k212 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky dávám jen za předvídatelný závěr, nicméně ... o to v podstatě nejde, jde hlavně o myšlenkové postupy duševně nemocného člověka, o jeho pokřivený a deformovaný svět. Cronenberg mě zas až tak nepřekvapil, hlavní myšlenka je téměř stejná jako u jeho předchozího dílka ExistenZ - prolínání reality a snu. A Ralph Fiennes - NO COMMENT, všichni se už nejednou přesvědčili, že jeho herectví je něco extra. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Scénář k filmu obsahoval pouhé čtyři stránky. (darek kartac)
  • Spiderovy (Ralph Fiennes) potíže s rodinnou historií jsou skutečnou psychologickou diagnózou nazvanou Capgrasův syndrom. Jedná se o duševní poruchu, kdy si osoba myslí, že někdo z rodiny, blízký přítel, rodiče nebo partner byli nahrazeni identicky vypadajícím dvojníkem. Lidé s touto poruchou při pohledu na přátelé, partnera či sami sebe v zrcadle věří, že vidí dvojníky. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama