Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nejdříve pár postřehů: A: Zuzce Norisové krátké vlasy prostě nesluší, takže mě potěšilo, že ve většině dílů je měla delší. B: Intro k první sérii by bylo vhodné do nějakého seriálu někdy v 80. letech, dnes je spíše k smíchu. C: David Suchařípa tu měl velice náročnou úlohu :-) _____ Tolik pár mých postřehů. Strážce duší je seriál, jehož díly jsou většinou vyrovnány, co se týče kvality. A určitá kvalita tu je, protože z hlediska toho, čím Češi poslední dobou zaplavují televizní obrazovky (VKV, Ordinace), je tohle svěží vánek, mezi jinak zatuchlým vzduchem. Sice není zas tak dobrý, ale v porovnání s výše uvedenými by si zasloužil Zlatý Glób. K obsazení prakticky nemám výtek. Je mi totiž zcela upřímně šumák, že Zuzka neumí tak dobře hrát, protože to je jedna z mála, u které mi to zas tak nevadí. Vaculík má taky nejlepší léta za sebou, je to ale pořád velký sympaťák, takže nepůsobí (alespoň na mě) trapným dojmem. A takhle by se dal označit tento seriál, který není vynikající, ale je minimálně sympatický. Za mě neurážející průměr. ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Když jsem uviděl upoutávky řekl jsem si: "A jéje! To se zas pokoušíme o něco, na co nemáme! Nakonec ale s klidným svědomím mohu říct, že jsem byl mile překvapen! Scénář je (až na několik chybek) dokonalý a hudba byla rovněž vytvořena výborně (dobře navozuje atmosféru tajemna). Dále podle mého seriálu určitě přidala kompozice "série" (=nejde o jeden velký příběh, ale každý díl má svůj samostatný příběh. Herecké výkony jsou v případě hlavních postav (Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová) více než dobré (jejich vzájemné špičkování je skutečně úsměvné [myslím v dobrém]) a ostatní herci rovněž nehrají špatně. I když...v některých případech by se dalo polemizovat (tak např. Pavel zedníček mě moc nepřesvědčil). Celkově se podle mého jedná o velmi dobré dílko, které by se sice pod palbou zkušeného kritika rozsypalo jako domeček z karet, ale já osobně jsem rád, že jsme se konečně zmohli na něco, co mi nepřipomíná jihoamerické telenovely... Jen tak dál ČT, máte mé sympatie..... ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Do očí bijúca lacnosť celého tohto projektu nie je tým najslabším aspektom "Strážcu duší". Námety jednotlivých dielov sú nezaujímavo scénaristicky spracované, ale ani to nie je ešte to najhoršie. Za úplnú katastrofu považujem herecké výkony komunistického odchovanca Lukáša Vaculíka a porevolučnej "star" Zuzany Norisovej. Ani na moment ma nedokázali presvedčiť o svojich postavách. Tešil som sa na tajuplný mysteriozny český TV seriál, ale dočkal som sa len odfláknutej frašky. * ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Já nejsem velkým příznivce seriálů. Mj. i z důvodu, že když se jednou začnete dívat na seriál, tak se na něj pak musíte dívat pořád, i když víte, že je blbý. Strážde duší je český pokus o Akta X, český nepříliš vydařený pokus. V některých místech jsou Akta X hodně cítit, třeba to jak si říkají příjmením Armíne-Nelserová. Vtipná je i snaha o otevřené konce. I když primárním cílem seriálu zřejmě není vtipnost, musím přiznat, že se někdy docela bavím. Zpočátku jsem se vlastně díval proto, abych se zasmál tomu, co se tvůrcům nepovedlo. Některé "zvláštní efekty" jsou jako vystřižené z filmů Dawsona Leeryho. Ale ke konci jsem už seriálu propadl a musím sledovat každou epizodu... A to pomíjím i nevalné herecké výkony. Vaculík je dobrý, ale Zuzka ta je jen pěkná, třeba jí to hraní moc nejde, protože si neumí zvyknout na češtinu...Kdo ví? Zpočátku epizody byly o něčem, ale poslední dva tři díly byly jaksi rozmazané, že člověk nemohl rozpoznat o co jim vlastně jde. A poslední tomu nasadil korunu. Nejdřív tam zastřelili nějakého Poláka, pak tam přijeli nějací Peruánci, objevila se nějaká hrobka, nějaké artefakty, něco tam řešili, ale vůbec jsem nepochopil co. A nejlepší byla polopaticky rozehraná romance mezi hlavními hrdiny, která se rozplynula někam do ztracena. A úplně vůbec nejlepší byl závěr, který ve mně zanechal jakýsi hodně rozpačitý pocit. A ještě další kritika jde směrem k tématům. Je to český seriál, tak proč samí peruánští indiáni a další latinoamerické artefakty? Copak není dostatek (alespoň 9 - 9 dílů) nějakých českých záhad? Z tohoto komentáře může vyvstat otázka, proč vůbec dávám 3 hvězdičky. Ono to zas tak úplně špatné někdy nebylo (v rámci tv seriálů...). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

"Oceánem věčnosti putují Strážci duší. Vedeni neomylnou Prozřetelností, přicházejí na svět, aby uchránili, co má zůstat skryto,a odhalili, co musí být zjeveno. Ve službách osudu berou na sebe lidskou podobu, ale jen vyvolení smějí spatřit jejich tvář" Minulost je vzrušující a velmi přitažlivá, dokonce víc než si umíme nebo chceme představit. Pokud ji rozkryjeme, můžeme vyřešit záhady současnosti. Takhle pracovala velmi sympatická dvojice Armín a Katka. Sice vypadali jako kráska a zvíře. Ale všichni si představujeme záhadologa a archeologa jako drsného a neoholeného chlapíka, který nerad chodí v obleku a po svém boku má mladou a krásnou ženu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Příběh o krutém správci Aloisovi Ulrichovi (Pavel Kočíú je z části pravdivý. Dle kroniky města Žďáru nad Sázavou měl být správce zlý člověk, k lidem se choval povýšeně a krutě. Zemřel v roce 1817 na nervovou horečku. I po smrti se měl zjevovat jako duch v děsivém vzezření, dokonce údajně zapříčinil smrt čeledína ze statku, který Ulrich před svou smrtí spravoval. Nakonec město zavolalo jihlavského kata, který hrob exhumoval a na mrtvole, která nejevila známky rozkladu, provedl protivampirické opatření – sťal mu hlavu a do úst mrtvého správce nasypal mák. Traduje se, že od mrtvého Ulricha by tak měl být pokoj tolik let, kolik zrnek máku bylo do hlavy nasypáno. (Nick321)
  • V rámci vzpomínkového „Pernštejnského roku“ byl městským úřadem v Pardubicích v roce 2012 naplánován antropologický průzkum Vojtěchových kosterních pozůstatků, který by mohl odhalit příčinu jeho nenadálé smrti – ovšem z nedostatku financí k tomuto nedošlo. (LaCasita)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama