Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poučení z americké historie, pojďme si vážit výměny názorů a diskuze, než podlehnout jak ovce strachu, začít pomlouvat, odsuzovat a ničit životy bez důkladných právních procesů. Clooney si navíc posvítil na mediální rozměr a nutno říct, že tady ty záležitosti mrazí nejen při pohledu zpět, ale i do současnosti. Podnětný a sympaticky strohý snímek, kde přesně vyniknou ta podstatná sdělení. "We must remember always that accusation is not proof and that conviction depends upon evidence and due process of law." ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

O někdejším americkém "Mccarthismu" a "Výboru pro neamerickou činnost" jsem sice něco málo věděla už předtím, ale netušila jsem, jakou úlohu sehrál v konfrontaci se senátorem McCarthym televizní hlasatel Edward Murrow. Ano, přesně takto by měla fungovat média - jako protiváha k politické moci, která se stále pídí po pravdě a nebojí se pravdu lidem ukázat. Je smutné vidět, že to tak mnohdy není... Každopádně tento film mě velmi překvapil svou kvalitou zpracování tématiky. V rámci černobílého obrazu navíc skvěle fungovalo propojení se skutečnými dobovými záznamy, působilo to tak velmi celistvě a autenticky. A samotná postava Edwarda Murrowa mě zaujala svou schopností jít přímo k jádru věci a vypíchnout to, co je podstatné. Mám totiž často dojem, že lidé mají obecně tendenci ztratit se v nějakém problému a přestat vnímat, co je a není důležité. Takhle vzniká fanatismus a extrémní zaslepené chování, které je ve výsledku škodlivé. Momentálně narážím například na aktuální problematiku vypořádání se s rasismem (obzvlášť opět v Americe) - prvotní záměry můžou být sice dobré, ale až moc snadno se antirasistické tendence zvrtnou v něco, co má paradoxně velmi daleko do skutečného přijetí odlišné rasy. Někdy je smutné to pozorovat.... Proto tvrdím, že lidé jako Edward Murrow můžou být určitou inspirací v tom, že je třeba vidět věci s nadhledem (z vyšší perspektivy) a rozumem. Murrowovi se rozhodně dařilo uvádět věci na pravou míru a poukazovat na to, co je skutečným problémem. Chtělo by to víc takových lidí, kteří by dokázali vést masy k čistému a jasnému uvažování. Je dobře, že právě o něm vznikl tento film (tleskám Georgovi Clooneymu). ~(4,3)~ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Alkoholik McCarthy jako americké senátní kladivo na rudé infiltráty vs. demokraticky smýšlející novináři z CBS aneb kdo má jiný názor, je komunista.. Umírněně a přitom poutavě vedené historické drama o boji, který má své opodstatnění za každé doby a mimochodem první kompletně černobílý film od Sloního může (1980) nominovaný na Oscara za nejlepší film. Brilantní D.Strathairn mi dopřál dobrý večer a já Clooneymu přeji v jeho další režisérské kariéře hodně štěstí. Demokracie, jakožto neustále se vyvíjející organismus, může být někdy úsměvná, neboť v dnešní době by zrušili pořad Murrowa ne kvůli tomu, co říká, ale kvůli tomu, jak tam dýmí.. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

50.léta- období temna. Kdokoliv mohl být obviněn bez možnosti se obhájit ( a to nejen u nás). A (stejně jako u nás) k tomu stačilo banální nařčení. Ideologické prověrky, profesní likvidace, veřejné ponižující výslechy, udávání.. vše ve fanatické honbě na komunisty. První se proti hysterii postavila stanice CBS. Neuvěřitelná odvaha a vytrvalost s jakou její reportéři poodkrývali praktiky "Výboru pro neamerickou činnost" vyprovokovala jejího největšího zastánce a 6.dubna.1954 se v televizním pořadu střetli dva muži, zkušený novinář Edward R. Murrow a senátor Joseph McCarthy. Černobílé zpracování a autentické nahrávky dokázaly navodit tak mrazivou atmosféru, že jsem se málem ohlížela přes rameno. Takže „Dobrou noc a hodně štěstí“. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Běžný divák asi trochu trpí nejen bezdějovostí, ale tohle téma jedné mediální tahanice není úplně masově přitažlivé. Navíc když je tahle rekonstrukce černobílá. Trpělivější divák se však kochat bude. Co se televize týče, šlo o dobu panenskou. O to temnější důsledky tahle událost měla. Tentokrát ryze autorský George Clooney (ambice a hlavně schopnosti je realizovat tahle někdejší televizní star rozhodně má) prostě zachycuje pouhý fragment z kariéry několika novinářů, kteří se postavili senátorovi McCarthymu. Velká odvaha a na mnoha místech vyprávění několik výborných vteřin/minut, které nám Clooney s chutí dopřává. Tohle už není náhoda!! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Kapela hrající během filmu patří pod Matta Catinguba. Tento hudební producent stál za posledním albem Rosemary Clooney, ze kterého byl George Clooney tak unesený, že ho osobně požádal o spolupráci na tomto filmu. (Othello)
  • Ultra levný snímek za 7,5 milionu vydělal během prvního víkendu (7. – 9. 10.) 421 446 dolarů v 11 kinech. V USA jej promítali půl roku a za tu dobu se celkový obrat vyšplhal na 31,5 milionu. (imro)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama