Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozjezd je paradni. Na cloveka dejchne ta atmosfera padesatejch let, film chytne slusny tempo a rozjede se typicka vedomostni soutez, kde se postupne odkrejva, ze to asi nebude uplne podle pravidel. Jenze nekdy po 45 minutach tohle skonci, zvedavej pravnik do toho zacne stourat, vyzvidat, hledat dukazy a film se pres hodinu furt toci v kruhu, nic moc se vlastne nedeje a zachranujou to pak jen paradni herci. Zaverecnej soud je sice fajn, ale nejak extra vygradovanej neni, i kdyz ne uplne happy endovej konec potesi. Navic to je podle skutecnejch udalosti. Nicmene herci skutecne delaj hodne, maj dobre napsany postavy a krome paradniho Turturra s Fiennesem bych jeste zminil sympatickou rolicku Scorseseho. Nicmene Scofieldovo nominaci moc nechapu. Takze celkove zajimavy, dobre natoceny a dobre zahrany drama, ktery je ale zbytecne dlouhy a v prostredni casti ne zas tak zazivny. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Robert Redford dal divákům šanci nahlédnout pod pokličku jedné televizní soutěže a je to nahlédnutí velmi zajímavé a kvalitně natočené. Vynikající jsou hlavní hrdinové "duelu" - John Turturro a Ralph Fienes, kteří se tak trochu díky vlastní naivitě stali loutkami v rukou mocipánů z televizního zákulisí. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud přistoupíme na to, že televizní kvíz je hrou stejně jako třeba poker, tak hranice mezi blafováním a lží může klidně splynout.. Redford ve své „faustovské“ historce dovedně střídá tempo a v podstatě banální téma rozvíjí až k bodu únosnosti. Nikomu nevznikla škoda, divák si přeje být podveden a ruku spravedlnosti bolí sahat vysoko, tak co tu vlastně řešíme.. Vybaven ješitností a nepěkným chrupem vyčnívá z prvotřídního obsazení častý představitel lehce vyšinutých Synů Izraele z Queensu. Tohle by si Turturro mohl nechat patentovat.. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pár výhrad k tomu mám. Stopáž mi přijde přehnaná, takže si to ne vždy udrželo moji plnou pozornost a celé to poselství o tom, že lidi při sledování těchto reality show tu vyznívá krapet násilně, viz. ta závěrečná scéna zpomaleně zabírající nadšené smějící se a tleskající lidi (co přesně je špatného na tom, že se lidi u podvodných soutěží baví? čestně sice neprobíhají, ale to ze sledujících přece nedělá zrůdy...). A taky tam je pár nedořečených věci a taky bych rád věděl, jak přesně ta soutěž fungovala, protože v tom jak je podaná zde pořád mám pár otázek. Jinak je to ale solidně vystavěné drama s dobře představenými a napsanými postavami, skvělou kamerou a hereckými výkony a místy i překvapivě podmanivou atmosférou, díky které si mě to nějak získalo. Dokonce v tom je i pár dost napínavých scén, které jsem od toho upřímně ani nečekal. A celé to i má co říct (ačkoli ne úplně nejchytřeji, jak už jsem psal nahoře). Takže jo, líbilo. Moje první zkušenost s Redfordem dopadla dobře, ale stejně zatím nemám v plánu jeho filmografii dál objevovat. Někdy v budoucnu ale určitě. 4* ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Umění manipulovat… Atraktivní a vyzrálé nahlédnutí do tajů jedné z největších televizních afér si vzalo za stěžejní úkol popsat podstatu vzdělání. Je to vcelku logické, vědomostní soutěže nabízejí určitou možnost uplatnit ho. Ve světě, který Redford popisuje je však funkce znalostí redukována na tři otázky - "Kdy? Kde? Za Kolik?" (v obdobném duchu zkouší Herb Stempel i svého syna). Tato podoba amerického snu tedy používá své loutky (jakou je i vážený Charles Van Doren) jen jako iluzivní sen pro diváky před obrazovkou. Film popisuje velice dobře těžké chvíle v hlavách soutěžících, kdy mají postupovat podle daného „scénáře“ (paradoxně samotná show je oproti tomu nuda). Když pominu, že retro nádech je spíše mizivý, tak zbývá ještě jeden problém – morální stanovisko. Redford nepochybně mluví o vytváření idolů (diváky u obrazovek nezajímá, za jakých okolností vznikli a zároveň odmítají jejich pád). Jenže následná snaha obhajovat jakési intelektuální „právo“ Van Borena oproti pokleslé závisti Stempela mi dvakrát nesedí. Nehledě na to, že postava pátrače Goodwina je hodně rozpolcená a neví, kudy se vydat. Toto celé možná je převzato z reálu, což přesto neomlouvá minimálně účastníky. Na druhou stranu teze o tom, že „Mccarthismus skončil a Sputnik je ve vzduchu“ zůstává moc zajímavá. S tím vzděláním je to možná dost podobné. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • Film se objevil na 10. místě v seznamu nejlepších filmů roku 1994 filmového kritika Roberta Eberta. (Delock)

Reklama

Reklama