Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš KopeckýJiří Sovák v televizním zpracování slavného humoristického románu Kingsley Amise a Roberta Conquesta... Komedie o mužích, kteří si založili Metropolitní egyptologickou společnost, aby si uchránili alespoň částečnou volnost od manželek. Dokonale vybudovaný aparát nejprve vzbuzuje v ženách naprostou důvěru. Pravidelně ve čtvrtek se pánové scházejí v budově společnosti, o víkendech jezdí na semináře. O tuto společnost se však začne zajímat i policie. A teprve shoda okolností přinutí ctihodné anglické gentlemany Metropolitní egyptologickou společnost rozpustit… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Původní námět je skvělý, kdo z chlapů by občas nechtěl mít podobnou tajnou společnost? Herecké obsazení je také parádní, přesto na mě Egyptologové působili vlažným dojmem. Televizní kulisy jsou nevýrazné, ale tohle by mi ani nevadilo. Vytkl bych spíše pozvolnější a utahaný rozjezd, častěji jsem se začal smát až ve druhé polovině. Není to ale rozhodně špatná televizní adaptace a rozhodně se mrkněte. Sám mám jen dojem, že vzhledem k námětu a obsazení se její potenciál nevyužil zdaleka naplno… tři hvězdy. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Pomalý rozjezd, ale od chvíle, kdy spolek začne vyšetřovat policie to nemá chybu. Hláška za hláškou. Především "TV přenos" je scéna u které jsem smál, jako už dlouho u ničeho. Samořejmě velkým plus jsou i herečtí giganti jako Sovák a Kopecký, kteří dnes českému filmu velmi znatelně chybí, a kteří dávají filmu další rozměr - požitek z hraní. Určitě si v dohledné době přečtu knihu! ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Metropolitní egyptologickou společnost tvoří pestrá směs nevěrníků, kteří své zradičky pěstují pod maskou amatérské badatelské praxe, v níž dosáhli takové přesvědčivosti, že to až vzbudí pozornost u zpravodajské služby. Současně za jejich zády žijí dvojím životem i některé z jejich drahých poloviček – a protože není jednoho odhalení bez druhého, pohled pravdě do očí uzavře – bezmála za přímého přenosu BBC – historii celého společenství. – Obdivuji, jak se Františku Filipovi podařilo jen stylizací postav a jejich interakcemi navodit dokonalou britskou atmosféru. Jakkoliv nikdo z protagonistů neustoupí ze své strohosti ani o píď a všichni své emoce zpravidla rozpouštějí v sebeironii nebo svému rozhořčení tisknou kultivované tvary – kraluje jim Jiří Sovák, proměňující se v závěru televizní polemiky s pravým vědcem v polského odborníka, v jehož přesvědčivém polsko-anglickém projevu uvízne nejen dotčený specialista, ale celý Londýn. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

V dnešní uspěchané a cynické době, působí Egyptologové naivně a líně. Tep zvýší snad jen ultrafeministkám, které budou poukazovat na to, jaká mizerná stvoření muži byli...a jistě stále jsou. Podvod páchaný na vlastních ženách, je zde podán jako přirozený důsledek klišé let minulých, že všude dobře, jen ne doma...s manželkou, rodinou. Přitom jde o pouhou TV inscenaci. Zfilmovaná povídka s megahvězdným obsazením. Tvůrci jistě neměli ambice moralizovat. Chtěli diváky pobavit distingovaným humorem a skvělými výkony herců. Dle mého názoru uspěli v obou bodech. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Skvost! Metropolitní egyptologická společnost a její železné zákony, včetně pravidelných výjezdních seminářů, je vinna tím, že jsem se málem zalknul smíchy. A to nepřeháním. Sovákův Cambuslang alias šmatlavý vrátný alias polský profesor Asymczyk náleží k absolutním vrcholům filmového klaunství, podobně jako závěrečné televizní interview v podání Kopeckého, Vinkláře a Adamíry. Tím bych chtěl vzdát hold vaší otázce. Geniální. Skvělé. Nehynoucí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama