Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (323)

Flego 

všechny recenze uživatele

Starnúci profesor je sukničkár, ale jeho nový zárez do pažby sa mení v niečo silnejšie. Aj mladá ženy cíti, že jej vzťah je oveľa viacej obohacujúci so starším mužom. Lenže strach muža zo vzťahu je silnejší než láska... Banálny príbeh je vyrozprávaný s jemnocitom a pochopením pre obe vekové kategórie. Dostať do vzťahového filmu toľko pokory a ľudskosti sa dalo jedine absolútne sústredeným výkonom hlavných predstaviteľov ( Cruz je výborná, ale Kingsley famózny ) a citlivým prístupom režisérky. Výborný film. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Bylo to jako když si někdo koupí falešné zlato a věří, že je pravé. Nebo sice krásný obraz, na který se dá do alelujá dívat, ale nemá duši. Přesně tohle se vyklubalo z tvůrčí dílny, která podala snímek vizuálně bez jakékoli dynamiky charakterů, i když si o to scénář přímo žádal. Dvě tři scény od okamžiku posledního telefonátu až do Silvestrovské noci mezi hlavními hrdiny a první povídání po dvaceti letech šukání, měly potřebnou gradaci, která ovšem sjela dolů jak sinusoida. Pro celkové divácké uspokojení a lepší hodnocení je to bohužel žalostně málo. "Because in my head nothing is changed." ()

Reklama

Arx 

všechny recenze uživatele

Citlivé drama se skvělou režií a velmi dobrými herci. Škoda průměrného scénáře a trochu zbytečně natažené stopáže. Penelope Cruz jako vždy nádherná a postupně ji opravdu přicházím na chuť. Není divu, když ji vidím v tomto měsíci už podruhé v hlavní roli a po dokonalém výkonu ve Vicky Cristina Barcelona přijde toto srdceryvné drama. 70%.. Už by to opravdu chtělo zavést 10 hvězdiček aby se ušetřilo zbytečného zaokrouhlování. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Za všechno je zodpovědný člověk...Thomas Morton: Chceme lásku v každém věku!!!!!! Penelopé Cruz je nádherná žena, co by chlap neudělal pro její lásku...ale pozor na žárlivost, to je pěkná mrcha. Krásné ženy jsou neviditelné, vidíme jen krásnou skořápku a ta nás nepustí hlouběji. Chování hlavního hrdiny je zbabělé, jeho volba byla horší než volba jeho syna. A George? No, to už se někdy stává, smrt je nám v patách. Nikdo nic nikomu nedluží. Litujete svého života a zmařeného času? Podívejte se na tento snímek a otevřete oči!!! Krásný a smutný snímek, a čas letí, když máte zavřené oči. To na konci byla LÍTOST, nebo LÁSKA??? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Isabel Coixet mám v pamäti spojené dva vynikajúce filmy (Môj život bezo mňa a Tajomstvo slov). Veľké očakávania pri vkladaní DVD do prehrávača boli teda prirodzené. Elegy je zaujímavý pohľad na zdanlivo bezchybné súkolie života niekoľkých postáv vo chvíli, keď sa zasekne a od toho času už nič nie je ako predtým. Láska študentky k profesorovi mohla vyznieť banálne a tuctovo, nebyť Isabel Coixet, ktorá opätovne dokázala, že v psychológii postáv je doma. Penélope Cruz ma konečne presvedčila, že nie je iba peknou bábikou a charizmatický Ben Kingsley si strihol jej uveriteľného partnera. Klavírna hudba filmu svedčala a tak moje drobné výčitky smerujú iba k epizódnym postavám, ktoré nedokázali nahradiť absenciu Consuely v druhej polovici filmu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • David říká Consuele, že vypadá jako Maja Desnuda z Goyova obrazu. Penélope Cruz hraje ve filmu Volavérunt Pepitu Tudó, která pravděpodobně stála Goyovi pro tento obraz modelem. (novoten)
  • V jedné z prvních scén filmu se objeví Javier Bardem, tehdejší přítel a posléze manžel Penélope Cruz. Bardem ve scéně, kdy Consuela poslouchá v aule přednášku, sedí o několik řad za ní. (novoten)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Dying Animal", který napsal Philip Roth. (Terva)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama