Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poetické to možno je, ale skôr vhodnejšie pre staršieho diváka, ak nie vyslovene už človeka prežívajúceho jeseň svojho života. Mladému človeku tu vzniká bariéra vcítenia sa do kože postáv. Je to taký pokec na dôchodku, rozjímanie o živote, vychutnávanie si pohody, ale aj strastí každodenného života. Vcelku to prišlo ale dosť fádne, akoby bez zápletky. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Vlastně se celý film nic neděje a občas mi to přišlo nesmyslně afektované, ale nakonec jsem byl spokojen. Asi je to zásluha prvotřídních herců, kteří hrají skvlěle (a navíc je mám oba hrozně rád). Musím však přiznat, že mi charakter Hernyho Fondy šel občas dost na nervy... nicméně odhaduji že to byl záměr a jeho stvárnění hudrujícího dědka bylo prostě prvotřídní. A Katharine Hepburn? Svůj jas neztratila ani v pětasedmdesáti.. ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem čekal pochmurné drama o stáří a umírání, což byl naprosto zásadní omyl. Jde o prosluněné a vcelku pozitivně laděné rodinné drama, které je mnohem více než o umírání o problematickém vztahu mrzoutského otce, který je nepříemný na ty, které má rád, a dcery, která by s ním ráda měla mnohem lepší vztah. Já mám se svým tátou vztah podobný, takže tenhle film byl pro mě hodně důležitý a Katharine Hepburnová mi dva roky po své smrti vysvětlila, jak to táta vlastně myslí. Ale i když odhlédnu od subjektivních sympatií, zůstane mi perfektní film s pěti výtečnými hereckými výkony (ti zbylí tři měli jen pár větiček;oD) - Oscara měla dostat i Jane Fondová. Pozoruhodný výkon podává představitel malého Billyho (ani Tomáš Holý by to nezahrál líp). Celý film je perfektně nasnímán a ta hudba je nevyslovitelně skvělá. Navíc: Nikdo mi nevymluví, že Katharine Hepburnová je ta nejlepší herečka, jaká kdy ve filmu byla.__________Často se uvádí, že Na zlatém jezeře je poslední film Henryho Fondy. Není to tak docela pravda, před svou smrtí si ještě zahrál ve filmu Summer Solstice s jinou královnou stříbrného plátna, Myrnou Loy. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Už po pár scénách bylo jasně poznat, že jde o adaptaci dialogové divadelní hry - o starém manželském páru "na sklonku života", jehož hašteření a lamentování nad ustupujícím zdravím a nastupující senilitou přeruší měsíční pobyt 14letého nevlastního vnuka. "Skamaráďování" mezi ním a cynickým profesorem - uštěpačným, rýpavým "mezkem" - přineslo ty nejpohodovější a nejživější momenty, kdy jsem zvažoval i 4hvězdičkové hodnocení, nicméně kvůli prkennému úvodu a závěru (v němž se dlouholeté neshody mezi otcem a dcerou vyřešily jak mávnutím kouzelného proutku jedním rozhovorem) zůstanu u mírného nadprůměru. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Henry Fonda ve své poslední filmové roli, těsně před smrtí, podává strhující výkon v roli senilního a nabručeného staříka, stejně tak velde něj září Katherine Hepburn, coby vitální, energická a optimistická starší dáma, která jako jediná se svým bručounem umí vycházet a radovat se z každého okamžiku a malých každodenních krás. Tomuto filmu nelze nic vytknout, byl natočen podle divadelní hry, takže dialogy jsou skvostné a samozřejmě vyžadují vysokou kvalitu obou herců, což Fonda i Hepburn splňují. Závěr je velmi pěkný a dojemný. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu se Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) setkal nejen se svou dcerou, ale před kamerou se poprvé mihl i jeho vnuk Troy Garity. (Kulmon)
  • Katharine Hepburn (Ethel Thayer) získala za svůj výkon čtvrtého Oscara za hlavní ženskou roli, což nebylo ani 40 let po uvedení filmu překonáno. (Kulmon)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit předávání Oscarů, převzala jej za něho jeho dcera Jane Fonda (Chelsea Thayer Wayne). (Kulmon)

Reklama

Reklama