Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jako mnohým ze sympatizantů Kaplického národní knihovny se mi film líbil. Ale nejsem si jistý, zda měl vhodnou formu. Buď to měl být oslavný dokument o světově uznávaném architektovi nebo sonda do fungování naší politiky. Tady bylo to první nepříliš šťastně spojeno s jednostranným náhledem na to druhé. Třeba tu prakticky nevystupují žádní kritici Kaplického návrhu – směšné klauny (Knížák) a trapné parodie na politiky (Bém) nepočítám. Knihovna nestojí a nejspíš nebude. Ale aspoň jsem se vzpamatoval a jednou provždy přestal volit ODS (70%). ()

trepka 

všechny recenze uživatele

hezké, ale podle mého názoru neskutečně hloupé. Olga Špátová by se hodila na atáčení volebních spotů, tohle je moc. Takhle neobjektivní a podivný dokument, který je vlastně fajn, jsem neviděla děsně dlouho. Mimochodem knihovna se mi nelíbí, proč si žena nechá dát jméno Kaplický nechápu a Klaus má podle mě v hodně věcech pravdu. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden.....mladý narcis „GodComplex“, který zřejmě sežral veškerou moudrost světa a patent na rozum a zřejmě si o sobě naivně myslel, že je dobrý umělec, spisovatel, architekt.... Filmový vkus (to musím přiznat) má ale dobrý. Po Letné chodím téměř každý den a že by zrovna zde na mě dýchala odevšad gotická atmosféra, jsem si dodnes nepovšimnul. Že by z nedalekého novorenesančního zámečku, či letenského fotbalového „svatostánku“ popř. budovy ministerstva vnitra? Můj subjektivní názor naopak je, že zrovna na Letné by se tato bohulibá, nádherná a plně funkční budova náramně vyjímala. Na jednu stranu nezastírám, že Jana Kaplického si nesmírrně vážím jako člověka i jako architekta, který hodně dokázal, přesto zůstal „svůj“.(Vzdáleně se nabízí jistá paralela s dalším mým oblíbencem a to prosím nikým jiným, než-li Milošem Formanem). Na stranu druhou nemám nejmenší problém si přiznat, že tento dokument Olgy Špátové v dosti ohledech selhává. Největším nedostatkem (mnohokrát zde již zmiňovaným) je do očí bijící neobjektivnost a nevyváženost, což u tohoto typu dokumentu nelze opomenout a přejít bez povšimnutí. Trefně a výstižně to popsala uživ. Payushka. Přesto doufám, že definitivní tečkou za tímto dokumentem mající největší význam zcela jistě pro samotnou Elišku a za pár let (možná) i pro Johannku, bude „Chobotnice“ stojící na Letné. Vyserte se pls všichni politici a zainteresovaní lidé na svoje žabomyší války a „malé (velké) domů“ a udělejte jednou něco pozitivního pro nás „obyčejné občany“. Ostatně, my tu nejsme pro vás, ale vy pro nás. P.s. pane profesore Václave Klausi. Když už jste si nedavno tak obratně po „Houdiniovsku“ (já vím, každý nějak začínal a žadný učený z nebe nespadl) opatřil stylové pero, bylo by hezké, kdybyste si právě s ním v „Janově chobotnici“ pročítal bibli a zaškrtával nepokradeš. ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem vždy patřila mezi fanoušky a obdivovatele Jana Kaplického (a nejen jeho práce), nebudu nejspíš zcela objektivní .. ale koneckonců proč ne? "Chobotnici" jsem si přála a upřímně se těšila, že podobnou originální stavbu Praha bude mít. No, přišli "pánové nahoře", kteří stavbu zhatili .. trapně a velkohubě .. jak to tak u nás bývá. A mě to hrozně naštvalo a rozesmutnilo. Ale třeba se nakonec dočkáme, kdo ví? A k dokumentu Olgy Špátové musím říct, že za každý takový, který vznikne, jsem a budu ráda. Může být informací, nadějí, hrdostí, chloubou, či hnacím motorem nebo pobídkou pro nás ostatní. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mi to přípomnělo Český mír. Malost opět zvítězila. Bez ohledu na názor na knihovnu se diskuze rozmělnila do typické národní bezobsažné břečky. Klausův pohunek Knížák je hrozná postavička, ale za své věrné služby dostal státní vyznamenání :( ! Kaplický podcenil českou bažinu, Dá se říct, že ho v jistém smyslu utopila. 66%. ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama