Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelný britský komik Peter Sellers je znám především jako hlavní představitel z úspěšných snímků o Růžovém panterovi. K jeho nejlepším hereckým výkonům patří také hlavní role v komedii Večírek. Ztvárnil zde podivného indického herce Hrundiho V. Bakshiho, jenž se snaží uchytit v Hollywoodu. Tento věčný nešika a smolař nejdříve znemožní natáčení klíčové scény v závěru historického velkofilmu, když předčasně odpálí maketu pevnosti. A není divu, že doslova k nepříčetnosti rozzuří jeho producenta. Později je nedopatřením pozván na setkání tvůrců, kteří se na vzniku tohoto snímku podíleli. Bakshi svojí bezelstností a bezradností při orientaci v neznámém domě nechtěně rozpoutá nekonečný gejzír komických náhod a absurdních situací. Nekončící katastrofě nezabrání ani Bakshiho okouzlení Francouzkou Michele Monetovou, nově objevenou hvězdičkou… Film natočil známý hollywoodský režisér Blake Edwards (Snídaně u Tiffanyho, série snímků o Růžovém panterovi, Velké závody), který komediální příběh zaplnil jemným humorem i řadou nepřekonatelných slovních a akčních gagů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (204)

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Prvním problémem je fakt, že Večírek je v podstatě nedějovým filmem - jedná se jen o sérii vzájemně nijak významně narativně souvisejících gagů, což zpočátku nevadí, ale s přibývající stopáží začíná film těžce ubíjet a nudit. Druhým problémem je přílišná délka trvání mnohých ne zas tak úžasně vtipných pasáží a především nešikovný timing point, kdy smích přijde často už na začátku či v polovině gagu a pak už člověk jen čeká, kdy započne konečně něco dalšího - a nutno podotknout, že mnohdy velmi dlouho. Je škoda, že se ten film více nezaměřil na přirozeně vykvétající náklonnost mezi Sellersem a Longetovou, protože chemie, která mezi těmito dvěmi panovala, byla neskutečně silná. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Podobně jako například Rowana Atkinsona či Louise de Funése není moudré i Petera Sellerse někam škatulkovat, v tomto případě ke Clouseauovi. Zde zahrál postavu povahově odlišnou, ale se stejným humorem - bavil jsem se podobně dobře jako u inspektora Clouseau. Avšak po přečtení Oskarova příspěvku mi přijde, že i přes skvělý výkon Václava Postráneckého dabujícího největší hvězdu filmu mi dabingem něco uniklo, takže dávám jen čtyři hvězdy a tu pátou si schovám do rezervy pro možné budoucí shlédnutí v originále. *** Druhé shlédnutí (26.8.2009): Taktéž potvrzuji, že v původním znění jsme obohaceni o úžasný indický přízvuk, který bohužel v dabingu vymizel a ani ta Hrundiho omezená slovní zásoba nemá v češtině takový říz... Původní hodnocení ovšem neměním - dabing nedabing, poslední čtvrtina patří k tomu nejméně zábavnému, co kdy Sellers natočil. Ale v kontextu všech komedií, co kdy byly natočeny, se jedná o velký nadprůměr. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Hlavni postava mi tedy moc sympaticka nebyla, ale to vsechno kolem mi prislo neuveritelne vtipne. Na tom vecirku jsem uz chybel jenom ja.-). Takovym komediim uz bohuzel asi odzvonilo. Te scene se slonem urcite, za tu by dneska tvurci byli tahani po soudech za tyrani... Ale za me opravdu povedena komedie. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy vyjde najevo, že Hrundi V. Bakshi je ve skutečnosti šéfinspektor Clouseau v dalším ze svých šílených převleků. Peter Sellers zde ve filmu hraje hodně podobnou postavu a opět dokazuje, že je komediální génius a také mistr všemožných přízvuků. Ať je to Francouz, Číňan nebo Ind, on zvládne bravurně zahrát všechny. U destrukce záchodu jsem brečel smíchy. Škoda, že v poslední dvacetiminutovce, jakmile se objeví pomalovaný slon a začne se padat do vody a tancovat, se to celé zvrhne v bezduchou frašku. Ale to je jen malý kaz na jinak velice zábavném snímku. Birdie num num. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá komedie-groteska, nenechávající byť jen vteřinu na to se nesmát. I když se zdánlivě ve filmu nic neděje, děje se toho skutečně hodně. Už jen pouhý pohled na Peter Sellerse dokáže rozzářit úsměv a gagy opilého číšníka spolehlivě vyprovokující brutální záchvaty smíchu. Snímek nemá sice jasnou dějovou linii, ale zajímá to někoho? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Večírek měl původně název R.S.V.P., zkratkou pro frázi "Potvrďte, prosím, účast". (Pavlínka9)
  • Natáčení probíhalo neobvykle ve chronologickém pořadí. Než herci pokračovali v natáčení, prohlédli si vždy nejdříve předcházející část, aby byli lépe uvedeni do děje. (Terva)
  • Slon je pomalovaný typickými hesly hnutí Hippies. (melipa)

Související novinky

Blake Edwards: 1922 – 2010

Blake Edwards: 1922 – 2010

17.12.2010

Ve středu v noci se na svůj poslední večírek někde tam nahoře vypravil velký filmař, držitel čestného Oscara za celoživotní dílo Blake Edwards. Všichni si jej pamatujeme především jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama