Reklama

Reklama

Jerusalema

  • Jihoafrická republika Gangster's Paradise: Jerusalema (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nový snímek uznávaného jihoafrického režiséra Ralpha Zimana se ve šlépějích šokujícího Města bohů vydává do ulic nejlidnatějšího města v zemi, Johanesburku, kterému vládne pouliční násilí, kriminalita a gangy chudáků, kteří už dávno ztratili ambice chovat se lidsky. A patří mezi ně i Lucky Kunene, téměř negramotný mladík pracující na benzinové pumpě, jehož životním snem je vlastnit sérii nablýskaných bavoráků, dům s výhledem na moře a mít za manželku chytrou a vzdělanou ženu. Jenže cesta k naplnění těchto představ vede pouze skrze peníze. A když padne poslední možnost, jak se dostat do školy, rozhodně se Kunene uspět jinak. Proto začne se svým nejlepším kamarádem Zakesem krást auta. Za Datsun si pořídí nový oblek, za zcizenou Toyotu novou lednici, za Mazdu velkou hi-fi soupravu a než se oba nadějí, trčí Kunene a Zakes až po krk v organizovaném zločinu. A navíc se vinou marxismem zaslepeného Nazaretha připletou i k ozbrojené loupeži. Pak už je pozdě chtít utéct a skrýt se jinde. Komu se jednou dostane snadno nabytý luxus do krve, nikdy se touhy krást již nezbaví. A proto i v Hillbrow, kam oba muži odejdou, je jim v patách stále jen překračování zákona a podvádění. Nakonec si vyšlápnou i na místního narkobarona. Ulice se začínají měnit na válečnou zónu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

kareen 

všechny recenze uživatele

Krádež je sprosté slovo. Říká se tomu pozitivní odnětí. Na nějakou syrovou výpověď zločineckého života v JAR bych to až tak neviděla, na to byl ústřední (anti)hrdina příliš velký sympaťák (dalo by se říci, že dokonce se silným sociálním cítěním), ale jako gangsterská žánrovka je to hodně povedené. Střílecí akce mají spád, díky dobře zvolené muzice i slušnou dynamiku a obejdou se i bez zběsilých střihů, ale napínavé jsou i klidnější pasáže, ve kterých Lucky Kunene svou mazaností přečůrává policii i systém. Navíc je to vzhledem k námětu o dost méně klišovité, než bych čekala a úspěšně se to vyhýbá i jakémukoliv náznaku patosu. Možná malinko nadhodnocuji, ale vzhledem k tomu, že mě to dokázalo na dvě hodiny zcela vtáhnout do děje i do odvrácené strany života v Johannesburgu, to neřeším. Viděno v rámci Challenge tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kouzlo tohoto filmu zpočívá v dokonale přesně namixované žánrové pestrosti. Prioritně je Jerusalema gangsterka, která ale nesází na napřetržitou akci nebo sled drsných vražd, ale především na Jihoafrické reálie, které jsou hlavní silou filmu, protože člověk má pocit, že tohle není film, ale jen filmový záznam jedné ze skutečných kriminálních epizod v JAR. Za nejsilnější složku filmu však považuju dialogy, protože ty jsou spojovacím prvkem přes kterej si ve filmu podávaj jednotlivé žánry dveře. Od gangsterky, přes sociální téma až po rasismus a politiku. Tak šikovně a chytře napsaný dialogy vážně nezní ze všech filmových úst. Hlavní hrdina mně byl odpornej, ale dostával se do stituací, které řešil takovým způsobem, že mě nutil k přemýšlení nad ním a nad právním a sociálním systémem resp. spíš nesystémem v JAR, ale Jerusalema není žádnej intelektuální dýchanek, pokud dojde na akci, tak je výborná a nekompromisní. Skvělej film, který má v sobě divácky vděčné prvky, ale nebojí se oslovit i tvůj mozek. Viděno v rámci Challenge tour 2015 jako film číslo 6. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Více než proklamované Město bohů, které při prvním setkání Jerusalema nejvíce asociuje, vidím sounáležitost v Americkém gangsterovi, tentokráte na hodně osobitý jihoafrický způsob. Režisér Ralph Ziman podle vlastního scénáře natočil skutečně hodně originální gangsterskou ságu o vzestupu a pádu Lucky Kuneneho z černošské čtvrti Johanesburku a snímek ozvláštněn jihoafrickými reáliemi skvěle pozvolna graduje i střídá tempo (rámec sociálního dramatu nenápadně přerůstá v kriminální příběh z prostředí jihoafrického slumu i předměstí tamního velkoměsta, přičemž je místy umně odlehčen scénami s humorným kontextem - nezapomenutelné je zvláště kradení prvního auta...). Vyzdvihnout nutno především mizanscénu, jelikož s ní stojí i padá autentický dojem z celého díla - a je vskutku povedená (navíc místy je film proložen patrně autentickými záběry přímo z ghetta, ovšem popisované scény nikdy nemají ryze dokumentární rozměr, spíše slouží k dotvoření koloritu) ... a jak už u exotických snímků bývá zvykem, skvostná je hudební složka filmu, která výsledný dojem taktéž utváří ne zrovna marginálně. Jerusalema je opravdová filmová jízda a měla by se dočkat stejných ovací jako třeba Boyleův Milionář z chatrče... Podobné filmy: Americký gangster, Město bohů, Milionář z chatrče ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ze ktereho atmosfera Johannesburgu jen sala. Dobre odvypraveny pribeh, natoceny podle skutecnych udalosti o jednom gangsterovi a jeho kariere v jednom z nejnebezpecnejsich mest sveta. Herecke vykony civilni a uveritelne. Velmi dobre natoceny film, ktery si me ziskal a kteremu nemam co vytknout. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Africká gangsterka mapujúca životný príbeh chlapíka Luckyho, ktorý tak isto ako mnohí iní v JAR mal smolu, že sa narodil na druhej strane barikády - v špine, totálnej chudobe a navyše aj ako černoch. Film sa dotýka mnohých problémov, počnúc od nevábnych sociálno-spoločenských pomerov, rasizmu až po organizovanú kriminalitu a totálnu neúctu k ľudskému životu. Snímok síce na mňa po dramatickej stránke zapôsobil iba priemerne, ale oceňujem výborne zobrazené sociálne pomery a kultúrne reálie. Tiež sa mi páčilo ako sa Lucky dokázal z takmer každého problému vysekať a nájsť nejaké riešenie ako zo situácie čo najviac vyťažiť. 70/100 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v metropole Juhoafrickej republiky - Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Mix jazyků, který se ve filmu vyskytuje, se nazývá Tsotsitaal. Jde o slang, který je spojován nejčastěji s mladými lidmi žijícími ve slamu a se zločinci. Jde o mix zulujštiny, afrikánštiny, sothštiny a angličtiny. (Caaslav)
  • Režisér Ralph Ziman zjistil, jak zločinci ukradli celou budovu v Hillbrow tak, že prováděl rozhovory s novináři, sociálními pracovníky, tamnějšími rezidenty, právníky a policisty. Zjistil přitom, že pro tyto osoby je způsob jak ukradnout budovu podobným způsobem dobře známý. (Caaslav)

Reklama

Reklama