Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zatímco lidé se chystají na Štědrý den a někteří se ještě pokoušejí na poslední chvíli dokoupit některé chybějící dárky, podvodník a notorický zlodějíček Nick Bianco přepadne se svými třemi kumpány známé newyorské klenotnictví. Jejich vloupání se neobejde bez násilí a zbytečně usmrcené oběti. Biancovi se podaří uprchnout z místa činu, ale musí nakonec díky zradě strávit tři roky za mřížemi. Také tentokrát svou manželku a děti zanechává doma bez finančních prostředků. Po čase však dostává Bianco nečekanou životní šanci… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Henry Hathaway /Letiste 1970, Na sever Aljasky, Jak byl dobyt Zapad/ natocil vyborny film noir o prepadnuti klenotnictva a naslednom pobyte za mrezami. Klasicke atributy noir filmov su tuna pritomne : temne nasvietenie, pokrivene charaktery postav, drsne a cynicke dialogy, krasne zenske /znamy je odborny termit famme fatale/. Ale co potiahlo tento skvostny noir u mna do vysokeho nadpriemeru je genialna rezia Hathawaya, kde vidno, ze kazdy zaber bol natoceny s laskou. Herci hraju perfektne, dialogom prakticky niet co vycitat. Uz ked som spomenul herecke vykony, taxom myslel hlavne tie od Victora Matureho /Egyptan Sinuhet 1954/, dalej od skvelej Coleen Gray /Red River 1948/ a rovnako vybornej Susan Cabot /Souboj u Silver Creek, Enforcer 1951 s istym Hampry Bogartom - pre Susan Cabot to bol jej filmovy debut/. No a pochopitelne som si vsimol aj Richarda Widmarka /Norimbersky Proces 1961/, ktoremu prakticky niet co vycitat, a bol jednoznacne prinosom pre tento noir. Vysoko nadpriemerny film noir a pre mna aj vyborna gangsterka : 86 % ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený Mature a jokerovsky sadistický Widmark v solidní noir klasice, která mě nakonec přeci jen získala na svoji stranu, a to právě herecky. Poslat invalidní babku na smrt ze schodů, to ve 40. letech jen tak nevidíš (pozn. škoda ale, scéna znásilnění a poté sebevražda manželky musela být vyhozena). #Noirvember ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá gangsterka. Nevím, jestli je to čistý film noir, až natolik se v tom nevyznám, ale určitě to noirové prvky mělo, což pro mě učiní z každého filmu moc chutný kousek. Ani tento není výjimkou, ač nepatří k mým nejoblíbenějším. Myslím, že v podstatě není moc co vytknout, až na ty momenty, kdy se Nick Bianco (Victor Mature) snaží vypadat fakt drsně, což mu moc nejde. Když jsem tak sledoval Richard Widmarka v roli psychopatického vraha Uda, nemohu se zbavit dojmu, že by mohl být jakýmsi předobrazem Bobbyho Peru v Lynchově Zběsilosti v srdci. Fyziognomická podobnost Widmarkova obličeje s obličejem Dafoeovým je dost značná, a potom to přiblblé Udovo usmívání se a tlemení s vyceněnými zuby také dost připomíná Bobbyho Peru. Třeba se pletu, ale tak mě to prostě hned napadlo. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU KNOW WHAT I DO TO SQUEALERS? I LET 'EM HAVE IT IN THE BELLY, SO THEY CAN ROLL AROUND FOR A LONG TIME THINKIN' IT OVER!!! Našlapaný jména Mature, Donlevy, Widmark, Malden.. prostě pecka. Pořádný černobílí New York čtyřicátých let a v něm se roztáčí špinavá hra plná intrik a smrti. Líbí se mi přístup Nicka, člověk nakonec dokáže pochopit vše to co udělal a proč. Asi bych jednal v jeho situaci stejně. I když nevím jestli bych měl koule na závěrečnou scénu. To byl jeden z nejlepších konců jaký může takový film mít. Widmarka a jeho debilní chichot si budu pamatovat ještě hodně dlouho. SHOOT TO KILL!! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Po nějaké chvíli sledování mi došlo, že už jsem tenhle příběh viděl. A sice v remaku s Carusem a Cagem. A originál je stejně průměrná a obyčejná kriminálka, jako remake. Slušný příběh o polepšeném zločinci, civilní zpracování, solidní záporák, celkem sympatický hlavní hrdina, ale nic co by mi utkvělo v hlavě dýl jak týden. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Filmový debut to byl i pro Jesse Whitea. (Kulmon)
  • Film natáčali v New Yorku, v tmavých uličkách, aby sa vytvorila atmosféra vyvolávajúca pocit zlovestnej predtuchy a hlavne napätia. (vander19)
  • Ženu Victora Matureho hrála původně Patricia Morison. Ta měla být znásilněna a později měla spáchat sebevraždu vstrčením hlavy do plynové trouby. Obě scény však byly na nátlak cenzorů vystřihnuty, takže Patricia Morison se ve filmu vůbec neobjeví, nicméně její jméno je uvedeno v závěrečných titulcích. (Kulmon)

Reklama

Reklama