Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Spoustu scén tu být nemuselo, ale především jsou scény mnohem delší, než by být měly, aby udržely pozornost diváka. Užijete si hodně detailů lezení po skalách, ježdění na koni atd. atd. Proč střihač neúřadoval? Byl by z toho mnohem svižnější kousek. Takto se to táhne jak smrad z apačského záchodu. Pravda, herci nebyli špatní a tu blondýnku bych bral taky, ale než jsme se dostali ke konci, podstoupili jsme fakt dlouhou cestu, během níž se nic moc nedělo. Navíc nemám moc v oblibě filmařskou berličku typu všezhroucení čehokoli v závěru filmu i za předpokladu nestabilního geologického podloží za přispění apačských ducháčků... Co ale naopak velmi oceňuji, že Peck hraje opravdového gentlemana ve vztahu k ženě a nikoli (s)permanentního rozsévače. Holt stará dobrá škola. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Apačská pověst vypráví o skrytém kaňonu a obrovském zlatém pokladu, který Apačové hlídají. Dokud dokážou ukrývat kaňon pŕed světem, dokud se zlata nedotknou, budou silní a mocní. Tak praví legenda. ... O něco později dostal kaňon jméno MacKennovo zlato. –––– Začína to veľkolepo veľkým preslovom rozprávača a nádhernými zábermi na púštnu prériu z pohľadu letiaceho supa. Neskôr ale prichádzajú dosť nezrozumiteľné dejové obraty a ani pravidelne sa objavujúci rozprávač nedokáže dej vysvetliť tak, aby dával úplný zmysel. No a záver je na tom tiež podobne. Snaha o trikové efekty je úplne smiešna a musela taká byť už v dobe vzniku. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé (někdy počátkem 70. let) byl jsem samozřejmě nadšen, byla to bezva napínavá podívaná, leč léty pro mne tento film ztratil na přitažlivosti. Jediné (spíš jediná), co na přitažlivosti neztratilo byla ta Gregory Peckovi nadbíhající indiánka. Už tehdy jsem často nechápal hrdiny dobrodružných příběhů, jak si vybírají partnerky. Tarzanovi nadbíhala La, kněžka Oparu, krásná a odvážná ( a majitelka pokladu), prostě správné děvče do africké divočiny, ale on si vybral nějakou bledničkovou Jane. Zde šerif MacKenna opovrhne správným děvčetem na Divoký západ, které má neuvěřitelný sex appeal, a touží po fádní blondýně. ()

indiano 

všechny recenze uživatele

Westernopý klenot 60 - tych rokov uvádzaný na panoramatickom 70 mm formáte bol hitom v našich kinách. Pamätám sa, ako dav fanúšikov vytlačil okienko pri pokladni a musela zasiahnuť Verejná bezpečnosť.. Film má svoje čaro aj dnes, aj keď scény zo zadnou expozíciou pôsobia archaicky a naivne,no práve to je na týchto filmoch 60 - tych rokov nostalgicky krásne...No a hviezdne obsadenie nemá komentár... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejlepších westernů, jaký jsem viděl. Celý se to odehrává v překrásný skalnatý krajině, herci jsou skvělí, Gregory Peck je sympaťák a stejně tak mi byl sympatickej i Sharifův bandita Colorado, na dvě hlavní představitelky ženských rolí je radost pohledět (Camilla Sparv a Julie Newmar). Škoda, že Telly Savalas nedostal víc prostoru. Dvě nejslinější scény byly rozhodně úvodní přestřelka s tím množstvím ozvěn a závěrečný úprk z kaňonu. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Hacka Alena. (Terva)
  • Mackennovo zlato je založeno na stejnojmenném románu Hecka Allena s pseudonymem Will Henry a vypráví příběh o tom, jak návnada zlata korumpuje různorodou skupinu lidí. Román volně vycházel z legendy o Lost Adams Diggings, přičemž v poznámce autor připisoval popis legendy J. Franku Dobiemu, autoru knihy „Apache Gold a Yaqui Silver“. (sator)
  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)

Reklama

Reklama