Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro lásku většinou obětujeme více, než jsme původně chtěli… Film A. Sedláčkové je vzdáleně inspirovaný skutečnými událostmi, historii vztahu dvou nevlastních sourozenců a jejich marného boje proti vzájemné osudové lásce. Jako dospívající děti je na život a na smrt spojilo tajemství smrti otce, na které měli oba svůj díl viny. Z obyčejně lidské, hluboké a pochopitelné sourozenecké lásky se pak roztočí spirála citů až k psychické závislosti, proměněné ve stravující chorobný vztah. Tento vztah je „prokletý“ a nedovoluje jim žít ani spolu, ani bez sebe a zákonitě vrcholí záhubou obou. Hlavní postavy Jany a Miroslava napsala autorka pro I. Chýlkovou a K. Rodena. Jejich o dvacet let mladší představitele pak nalezla režisérka v M. Hilmerové a V. Škultétym. Snímek byl natáčen v Jaroměři a v Poličce, rodišti Bohuslava Martinů, jehož hudba ve filmu hraje velkou úlohu. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Drama o vztazích vychází z nápaditého scénáře Andrey Sedláčkové. Prolínání časových rovin (Škultéty-Hilmerová/Roden-Chýlková) mě jako diváka udržuje v pozornosti. Filozofování o životě je navíc proloženo působivými obrazy (žlutavé pole, pohled z věže) i nosným motivem hudby. Herecky výborný výběr hlavních představitelů - pohled Moniky Hilmerové je dost podobný pohledu Ivany Chýlkové. Navíc skvělý výkon podává Veroniky Jeníkové. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Těch nedokonalostí ve scénáři je tam spousta, herecké výkony jsou dost nevyrovnané, ale mě to moc nevadí, mě se ten film líbil, první půlku táhne Hilmerová, hlavně díky ní je její postava mnohem zajímavější, ve druhé na sebe jednoznačně pozornost strhává skvělý Karel Roden. Ivana Chýlková hraje pouze svou standardní mrchu, ale pořád je ještě její výkon slušný, horší je to s Vladimírem Škultétym, který hraje velice slabě a Bob Klepl s parukou v roli svůdníka, to byl snad špatný vtip. Ale kvůli Hilmerové s Rodenem tento film určitě stojí za shlédnutí. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Je to hodně ujetý film. I když, sám nevím proč, tak Karla Rodena moc nemusím. Tady podal výborný výkon a tak trochu i film „zachránil“ od nižšího procentuálního hodnocení. Film mě osobně přišel moc „psycho“ a na naše poměry trochu divný námět. I když, jak se říká, zkusit se má všechno. Dávám poctivých 60 %. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, na který si moc neumím udělat názor. Neobyčejně působivý příběh, jak se zde uvádí, si osobně přece jen představuji trochu jinak. Ale zase mi přijde příliš příkré jen tak snadno smést OBĚTI A VRAHY ze stolu - minimálně po stránce hereckých výkonů je to na české poměry velmi dobrý počin. Velice příjemné je i použití hudby Bohuslava Martinů. Jinak to ale podle mě táhne dolů nepříliš zdařilá režie, a především pak skutečnost, že většina dobrých motivů je zde jen tak decentně naťuknuta, aniž by daly vzniknout skutečně přesvědčivému uměleckému tvaru. Otcovražda, incestní láska, bizarní vztahové propletence, maloměšťácká morálka... ech, to jsou všechno strašně silná témata - a Sedláčková si na nich podle mě vylámala zuby. Za mě osobně dost nuda a asi rozpačité 3 hvězdy. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jediným důvodem, proč jsem se nakonec odhodlala si tenhle kinematografický poklad pustit, bylo, že jsem chodila se Škultétym na stejný gympl. Holky kolem něj kroužily jako mouchy kolem žárovky, a já sledovala, jak pořád mění účes – podle toho, co zrovna točil. A tím to taky končilo, nemyslete si. Sice je o trochu starší, ale já byla vždycky jen na chlapy. Na kluky ne. Ve filmu jsem ho viděla poprvé. Dalo by se říci, že do své role vnáší jistý aspekt, zvláštní aspekt touhy. Po nevlastní sestře. Oběti a vrazi lze nejvýstižněji popsat jako čecháčkovskou parafrázi Cocteauových Les Enfants terribles. Na rozdíl od většiny komentujících pro mě byla snesitelnější mladší verze hrozných sourozenců, než vyžilá nymfomanka Chýlková a neurotický arašíd Roden. Příběh je natolik předvídatelný, až je i momentálně retardovanému divákovi trapně, a postavy nadlimitně nesympatické. Takže si během projekce vlastně nepřejete nic jiného, než aby ze žebříku sletěli všichni. A pokud možno co nejdřív. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Poličce, Jaroměři či na nádraží v Kladně. (M.B)
  • Režisérka Andrea Sedláčková natočila film podle vlastního scénáře. (M.B)
  • Inspirací k natočení filmu byla skutečná událost. (M.B)

Reklama

Reklama