Reklama

Reklama

Keď ich krajinu napadne nepriateľ a ich rodiny zajmú, rozhodne sa skupina ôsmich tínedžerov vytvoriť bojovú jednotku...
Skupina austrálskych stredoškolských kamarátov z malého mestečka sa vyberie na výlet do prírody. Cestou zazrú nad svojimi hlavami prelietavať vojenské lietadlá. Mladíci netušia, že ich vlasť napadol nepriateľ. Po návrate domov zistia, že sa Austrália ocitla vo vojne s Japonskom a ich sú v zajatí. Hoci nemajú za sebou žiadny vojenský výcvik, iba svoje odhodlanie a statočnosť, rozhodne sa skupina charakterovo rozdielnych 16-ročných chlapcov vytvoriť partizánsku jednotku a spoločne bojovať proti nepriateľovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

marvan 

všechny recenze uživatele

Vyčítat pohádce pro náctileté, že funguje podle jiných pravidel než realita je nesmysl. Naopak, je třeba vyzdvihnout, že se tenhle teenagerský remake Milliusova Rudého úsvitu oproti předloze nebere tak vážně. Více se zaměřil na postavy, samozřejmě to nejsou reálné a životné postavy, ale typologie z různých teenegarských seriálů, krásní modelové, kteří neztrácí styl, ani když krvácí. Právě v tomhle je to zvráceně krásné a zábavné, sledovat postavy alá Beverly Hills, které jsou postaveny před úplně jiný typ problému, než že se Brandonovi rozvázala tkanička. Ale chápu, že na takovýhle druh zábavy musí být divák ochotný přistoupit. ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Já mam tyhle Vánoce fakt strašnou smůlu. PPL mi nedodali dárek, druhej dárek nefungoval, došlo k brutálnímu přepadení a dneska jsem dokoukal už druhej film, kterej zasluhuje odpad. Pokud tohle všechno neznamená, že rok 2011 pro mě bude perfektní, tak už nevim. Teď k filmu samotnýmu: Ono by to nemuselo bejt vůbec špatný, kdyby se ovšem napsal nějakej solidní scénář, vyloudil slušnej rozpočet a našel režisér, kterej by byl trochu schopnej. Problém spočívá v tom, že to všechno působí jako pilot k nějakýmu hroznýmu seriálu, kterej je financovanej kapesnym desetiletýho dítěte, který se zároveň ujalo režie a obsadilo o pár let starší kamarády. Snaží se to bejt cool a to předevšim explozemi, kdy vždycky kousek čehosi ne/efektně prolítne před kamerou. Když se střílí, tak se to pokouší působit strašně dynamicky, zatim co se divák směje. A když se mluví tak už jde veškerá vážnost stranou. Prostě stupidní debilita plná klišé se špatnym scénářem a špatnym režisérem (neříkám však, že bych byl lepší ;). Uznávám ale, že jsem se bavil víc, než u posledního dílu Saw, kterej mě mučil před pár hodinama. I tak odpad. ()

Reklama

slovan1 

všechny recenze uživatele

Tak pro mě vyhrává americký Red Dawn. Nicméně, od australské verze jsem nečekal to, co se mi dostavilo. Příjemný, malý film, který nám ukáže i kousek Austrálie a dobře vybrané sympatické herce. Vojáci a invazivní jednotky, na rozdíl od amerického filmu, zde skoro nejsou k vidění, za čímž bude asi malý rozpočet, ale líbilo by se mi, kdyby byl na vojáky brán větší zřetel a aby divákovi vůbec bylo sděleno odkud vlastně pocházejí. Což vím, jen díky popisu filmu. IQ vojáku neberu v potaz, nečekal sem víc, než jsem dostal. Škoda že dvojka asi nebude... ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Rudý úsvit po australsku. Teenageři z Austrálie se vzbouřili a začali zatápět invazním vojskům znepřáteleného státu. Scénaristicky kravina, zábavné to však svým způsobem je, navíc OST je hodně povedené, nemluvě o řemeslné stránce věci. A hlavní hrdinka, ač její proměnu v "revolucionářku" nežeru, je opravdu povedená kost. 70 % ()

castor 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že „druhý“ Rudý úsvit (Red Dawn, 2012) diváci docení až po zhlédnutí téhle limonády. Kritizovaný kousek tehdy představil bandu hrdinných Američanů, kteří tentokráte nestáli proti vojákům ze Sovětského svazu, na americkém území se totiž začali rozepínat Severokorejci. A parta teenagerů proti nim hodlala vést partizánskou válku. Fantasmagorie, jasné, ale poměrně účinná. Byl to totální americký výplach, ale bylo to natočené zatraceně fajn. O tomhle australském pokusu se nedá říct ani jedno, ani druhé. Natočené je to místy televizně, s akcí je to na štýru, když už přijde, je to jen hlasité a jen o počtu spotřebovaných kulek, nápad to však postrádá. Za dialogy by se nemusela stydět žádná jihoamerická telenovela, jednání mladých uch je přinejmenším úsměvné. Invazní šikmooká armáda je neschopná. Obávám se, že i kdyby někdo párkrát pomrkl na diváka a naznačil, že tvůrci se neberou úplně vážně, nestačilo by to. Tohle je fakt průšvih. A nevím, zda to na ty dvě hvězdy vůbec stačí. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Producenti mali v pláne natočiť ešte ďalšie dve filmové pokračovania. Nakoniec vznikla televízna adaptácia v podobe seriálu. (Real Tom Hardy)
  • V knižnej predlohe boli všetky mestá a oblasti fiktívne. Tu boli spomenuté skutočné, napr. Townsville a Port Hedland. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

09.10.2011

Jednou si už komiksového ošklivce zahrál (snad není potřeba připomínat, kterého). Zkušenost si zopakuje díky adaptaci grafického románu I, Frankenstein od Kevina Greviouxe, jednoho z tvůrců série… (více)

Reklama

Reklama