Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

ripo 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý mal vyššie ambície, lenže sa v nich prepadol .... Prvá časť filmu je pozerateľná, má atmosféru a má i spád ... Tvorcovia medzigalaktickej Andry sa zjavne nechali inšpirovať Longovým Metropolisom a to by boli tak asi všetky klady tothoto diela.... Švankmajerova vrecková príšera vzbudzovala akurát úsmev a niekedy až rehot na ústach divákov. Pripomínalo to filmy z rokov päťdesiatych, kde sa dalo napchať do sci-fi takmer všetko. Masaker na svatbe bol vyvrcholením trápnosti vzhľadom na fakt, že celý čas bol dvere vyvalené a napriek tomu nikomu (okrem jedného na záver) nenapadlo pekne-krásne z týchto dverí vycúvať .... Samostatnou kapitolou boli i Andrine tukom prerastené deti s chemlonovýmí príčeskami na hlave . ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Toto monstrum jsem viděl na pionýrském táboře jako kluk. Děcka z mého oddílu se tomu smála, tak jsem se smál taky, abych byl soudružský. Jednu hvězdu dávám za nahatou Helenku Ružičkojc, která tak ovlivnila na dlouhou dobu mou představu o ideálu ženské krásy a jednu za tu rozválcovanou hlavu, která mě leká ve snu dodnes. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Správná šílenost, kterou je škoda popisovat slovy, to prostě člověk musí vidět na vlastní oči, aby zažil, jako moc je to bizarní. V kategorii filmů, které jsou tak špatné, až jsou vtipné, bude tahle koprodukční sci-fi pakárna asi jen těžko hledat konkurenci - nasmál jsem se u toho dost a místy měl pocit, že se mi to snad jen zdá - že to prostě nemůže být pravda. Skutečnost, že podobu monstra navrhl Švankmajer, je pak jen dalším kuriózním střípkem k skutečně hodně nevšednímu diváckému zážitku, který mi tenhle film připravil. Nemám slov, směju se ještě teď, a nepřestávám žasnout, že někdo skutečně mohl natočit něco takového. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ajajaj, tohle bylo vskutku monstrózní. Bohužel tím špatným způsobem. Nevím, co pohanět víc. Je to plné různých kravin a kvasí v tom jugoslávský amatérismus. Když se v nějakém filmu vyskytují fiktivní postavy vytvořené ze spisovatelova díla nebo fantazie, je to pro mě tragédie. A když se tam vrací i čas, je to další tragédie. Tady máme obojí... a mnohem víc dalších nesmyslů, to všechno v naivní atmosféře hloupých dobových sci-fi. Taková berlička mělo asi být zobrazení nějaké té nahoty, třeba když otci narostou kozy nebo "Musíme jim ukázat, že u sebe nic neskrýváme! Svlečeme se do naha!" chch. Čekání na monstrum se nevyplatí. Sice chrstá zelenou tekutinu v litrech, že to připomíná Evil Dead, ale ta "loutkovost" (nebo spíš člověk navlečenej do nesmyslu) a zjev je hodně pod průměrem. Skončí to docela vtipnou scénou plnou zkázy, vraždění, urvaných končetin, urvaných hlav (kdy jedna skončí v polívce s hláškou "To je hrozný! Jak teď budu střílet?"), rozšláplých hlav, plamenometů. Triky a masky dost zoufalé - modrá koule vypadá jak na zorbing, androidka připomíná mimozemšťany ze starého Star Treku (i když teoreticky by měla být i sexy). Kdyby to celé bylo víc vtipné, určitě by to tomu prospělo. Bohužel mám dojem, že režisér Vukotić to všechno docela prosrál. Vlastně jsem na to koukal jen kvůli Švankmajerově tvorbě, ale ani to za to nestojí. Za tu ujetost ale jednu hvězdičku dám. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* vůbec se nedivím nízkému hodnocení tohoto koprodukčního československo/jugoslávského sci-fi snímku, o jehož existenci jsem ještě do včerejška neměl ponětí. Vyšla z toho absurdní fantasmagorie, která mě však uchvátila svou dobovou atmosférou, nadsázkou a vlastně i odvahou, že něco takového vlastně mohlo tehdy vzniknout (a bůhví jestli z námětu to vyšlo tak, jak bylo původně zamýšleno). Scenář mě zase tak úchylný nepřijde (a není nepodobný nápadům Charlieho Kaufmana), spíše jeho zpracování a groteskní momenty, u kterých vystává dnes oblíbená fráze zkrácená do tří písmen ... WTF ;-). Prostě totální béčková jednohubka a z dnešního pohledu spíš parodie, která by mohla potěšit všechny fandy filmů Edwarda Wooda nebo podobně ulítlé české klasiky „Babičky dobíjejte přesně!“. Rozhodně tahle kuriozitka není pro běžného diváka a užije si ji spíš fajnšmekr jako já. Vyšší hodnocení si nezaslouží, ale jsem rád že jsem ji viděl. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Mezinárodní filmový festival fantastických filmů v Madridu udělil snímku dvě ceny, a to v kategorii nejlepší film a Cenu odborné poroty za nejlepší masky. (Terva)
  • Pôvabná mimozemská robotka aj slizké galaktické monštrum je z dielne Jána Švankmajera. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama