Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (91)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Když se slaboduchá kravka ocitne ve spárech polygamní sekty, může z toho být buď kulantní, mrazivý thriller nebo horký kandidát na Zlatý okousaný nehet, hlavní to cenu festivalu Otrlého nudila. Toto je jasně ten první případ, u něhož jsem málem zmrzl, neboť jsem si v těch dnešních holomrazech ze samého napětí zapomněl pustit topení. Bylo to hlavně proto, že jsem u toho většinu času otráveně skládal origami a ti papíroví čuráci mi nechtěli stát na stole, ač jsem pečlivě dodržoval návod!! Ale možná tomu křivdím! Ona polovina stopáže poskládaná z dechberoucích, pětiminutových záběrů typu "pipka čumí do zdi", "pipka čumí do stropu" či naprosto strhující "pipka jen tak čumí", opravdu asi nebude pro každého! Jen tak, pro srovnání, jsem asi půl hodiny zkoušel pozorovat sekundovou rafiku nástěnných hodin nad televizí, která tak zábavně obíhá ciferník a každou minutu jsem téměř napětím ani nedýchal, jestli při další otočce zase projede dvanáctkou! Nebudete mi věřit, ale skončilo to logickým, kýčovitým happyendem, i když mohly třeba dojít baterky, že jo. Rozhodně mě to ale bavilo víc, než tahle sračka. Takže hodiny za pět a s tímhle do žumpy. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Ťažko pozerateľná a ťažko hodnotiteľná dráma (žáner thriller tu nemá čo robiť - odstraňujem ho), ktorá spôsobí depresívne stavy po jeho konci porovnateľné s pocitami hlavnej hrdinky v jej priebehu. Neschopnosť cítiť sa pohodlne v dobrej i zlej spoločnosti je veľmi aktuálna. Kamera a hudba skvele dokresľujú vnútornú disharmóniu a navodzujú nepríjemné pocity. Prelínanie minulosti a prítomnosti zvládol debutujúci režisér na jednotku, avšak stále ide o ťažko stráviteľný snímok a neexistujúca katarzia všetko len podčiarkuje. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vzbudit se a být sodomizován rachitickým Brucem Springsteenem, který o vás pak napíše krásný šlágr? Některým uživatelům by to prospělo, nejdřív do ucha a pak do voka. Hnusný, dusivý, schizoidní debut člověka, který před sebou klidně může mít stejně zářnou budoucnost jako PTA, na nějž jsem si při sledování tohoto dívčího existenciálního hororu párkrát vzpomněl. To, co Durkin vyvádí s předkamerovým prostorem (mezi námi pseudoinetelektuálním nýmandy se tomu říká mizanscéna - scéna pro mizantropy) považuju za bezprecedentní podpásovku s cílem máchat diváka v podexponovaném blátě agónie, nejistoty a schízy. Dávám pět, protože mám rád, když film skončí a já mám chuť si vysprchovat mozek. Protože svět už je takovej. Víc až umřu. Jeden z filmů roku. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

On to není špatný film, rozhodně je citlivě natočený a celkově je po technické stránce precizní. Ale ten příběh...dnešní filmaři si asi pletou originalitu a umění s nudou. Tady převládá to druhé. Hlavní ""hrdinka""je prostoduchá (pardon) blbka, stejně jako většina vedlejších postav (a teď samozřejmě nemyslím její sestru a švagra). Různí sektáři nebo náboženští fanatici mě dokáží opravdu naštvat, ale tohle je krásná ukázka toho, jak lehce se dá člověk zmanipulovat řečmi jako "Tvoje poprvé tě očistí a zbaví tě všech jedů" nebo "Smrt je ten nejkrásnější okamžik". Samozřejmě mluvíme-li o těch prostších a ovlivnitelnějších jedincích :) Každopádně na to, že je to debut, to dobré je... ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Trochu pomalé, miestami uťahané a mdlé, hoci musím uznať psychologický prienik. Divák sa v tom môže strácať. Flashbacky sa plynule odkláňajú od reality a postupne s ňou splývajú. Sekta, v ktorej istý čas prebývala Martha mala obrovský potenciál. Réžia ponúka len zlomky z ich života: neviazaná sexualita, patriarchát, spätosť s prírodou. Sektári boli schopní zabíjať (bohatých a materialistov) a ich učenie zrejme nadväzovalo na východné náboženstvá. Občas pripomínali skôr ľavicových teroristov, občas hipisákov. Film je ale výsekom zo života dievčaťa, ktoré uniklo sekte a má problém znova sa zaradiť do spoločnosti. Film obsahuje veľa momentov sklamaného očakávania, napr.: sektári akoby stratili o dievča záujem, žiadny únos sa nekoná. Záver ide úplne do stratena... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Elizabeth Olsen (Martha) byla do své role obsazena jen dva týdny před začátkem natáčení filmu. (Terva)

Reklama

Reklama