Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pokud se Vám začnou zdát apokalyptické sny, tak máte v celku asi jen dvě možnosti, buď si zajít ke cvokaři a nebo si vybudovat nějakou bytelnou pevnost, která vydrží skoro všechno. Hlavní hrdina Curtis, v podání výborného Michaela Shannona zvolí obě dvě možnosti a k odporu všech známých, ale i své vlastní rodiny si rozhodne u svého domu vybudovat takový menší bunkr. A my už pak můžeme jen trpělivě čekat, spolu s jeho výtečným hereckým přerodem a pozvolně stupňujícím se napětím, o co tady vlastně jde a kdo má tedy nakonec pravdu. Přemýšlel jsem, hlavně k posledním asi 20 minutám i o pětce, ale nakonec dám hodně lepší čtyři, nechci si totiž rozhněvat bohy a do rána přijít o střechu nad hlavou :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Menej mystické, ako Weirova Posledná vlna, menej dejovo nabité, ako Proyasovo Knowing, absolútne neporovnávateľné s trikovými apokalypsami, podobne nezávislo podané, ako Another earth a menej psychologicky prepracovanejšie, ako Trierova Melancholia. Lenže....je z nich jednoznačne najcivilnejší. Už podľa výpočtu filmov, s ktorými má Take Shelter základné styčné body, je jasné, že sa nejedná o žiaden originálny námet. S tým už nič neurobí ani spracovanie. Tento námet je už podľa mňa natoľko prevarený, že by si mali dať scenáristi od neho na čas pokoj. To je aj dôvod nižšieho hodnotenia. Film je to sám o sebe kvalitný. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama výborně pracuje s napětím mezi tím, zda hlavní hrdina vidí něco, co ostatním uniká, nebo zda na něj naopak neútočí psychická choroba, což ostatně pokládá za reálnou možnost i on sám. Čekal jsem, pro co se na závěr autor rozhodne, ale i tak mne konec překvapil. Michael Shannon ve své dost možná nejlepší formě. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Psychologická dráma o mužovi, ktorý začne trpieť podivnými nočnými morami a postupne uverí, že sú predzvesťou búrky apokalyptických rozmerov, ktorá sa u nich má objaviť. Všetku svoju energiu i čas teda začne venovať výstavbe podzemného bunkra a stáva sa tým natoľko posadnutý, až sa odsudzuje nielen svojmu okoliu, ale aj rodine a všetkému, na čom mu doteraz záležalo. Zároveň si však sám sebou nie je istý a tak popri návštevách psychiatra zvádza vnútorný boj medzi svojimi víziami a reálnym svetom. Miestami som sa nudil, keďže konverzačné drámy v ktorých sa udeje málo nie sú práve mojou šálkou čaju a pozerám ich väčšinou len keď v nich hrá nejaký môj obľúbenec. Michaela Shannona som ale doteraz neregistroval, no v niektorých momentoch mi pripomenul Joaquina Phoenixa v Znameniach (a nie je to jediná vec, ktorú majú tieto filmy spoločné). Je fajn, že rozvláčnosť príbehu pretli jeho drsné vízie a pár napínavých chvíľ, ináč by som zrejme nepridal 4.hviezdicu čisto za vkusný, uspokojivý záver. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hutně psychologické, extrémně paranoidní drama o otci mladé rodiny, který pravděpodobně cítí v kostech, že konec světa roku 2012 nebude jen takový indiánský blábol, a který se navzdory krutému nepochopení celého svého okolí snaží zachránít své nejbližší. Není to moc povzbudivá podívaná, nicméně za jedno zhlédnutí to stojí, jelikož z toho plyne ponaučení SPOILER "Vždy dej na své pocity". 70% ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Curtis LaForche (Michael Shannon) jezdí pickupem Chevrolet K-1500 Extended Cab Silverado přibližně z roku 1994. Dalším autem rodiny je čtyřdveřový sedan Ford Focus první generace (verze pro Severní Ameriku), který se vyráběla v letech 2000–2007. (J.F.B.)
  • Na speciálních efektech se podílela společnost Hydraulx založená bratry Strauseovými. (Brousitch)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama