Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žil princ Petr, který byl až příliš velký dobrák. Takhle slušný hoch by na trůn snad ani usednout nemohl, a tak s ním měl jeho tatínek král nemalé starosti. V docela jiném království žila v ten samý čas princezna Lenka, kterou nebavilo učení. A právě s tím měl pro změnu trápení její tatínek král. Není proto divu, že se v jeho hlavě zrodil nápad založit školu, která dokáže přivést na zámek prince z nejširšího okolí. Školu princů. Vážení princové přijeli a začali chodit do školy, ale častěji spíš za ni. Náhodou se tak potkala princezna Lenka s princem Petrem. Princezna se nejdřív vydávala za zámeckou kořenářku, ale ani princ Petr se nepředstavil pod svým pravým jménem. Když Lenčin tatínek král vyhlásil, že ji dá za ženu nejlepšímu z princů, ti dva se rozhodli utéct… (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Tak předně princezna je herecky naprosto, ale naprosto tragická – stručně řečeno jen tupě odříkává scénář, herectví v tom opravdu není. Její výrazy „no“ či „jo“ v tom nehereckém podání působí opravdu tragicky. Dále nechápu, proč se značná část pohádky musí odehrávat v temných prostorách kde skoro ani není hercům vidět do tváře. Že by na honosné zámky nebylo dost financí? Soudě dle mizerného množství účinkujících na tom asi něco bude. A ač jsem v dané době nežil, nepředpokládám, že loupežníci svého vůdce oslovovali „šéfe“ :-) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slušná kamera, slušné herecké výkony, sem tam povedený vtip, námět v podobě prvotní myšlenky neotřelý, ale v konkrétním provedení velmi klišoidní. Dialigy jsou vskutku otřesné, ale na druhou stranu, historická (ne)stylizace je problém televizních a filmových pohádek obecně. Natočit historicky věrnou podádku je totiž v zásadě nonsens, přičemž čím věrněji se snaží tvářit výprava, tím trapněji v důsledku celý příběh působí. Jedinou rozumnou cestou je buďto opuštění pohádkového žánru (čímž se z podádky stává historický film a tím se i výrazně mění "divácké zacílení") nebo výrazně větší nadsázka (IMHO asi jediné rozumné řešení daného problému ;o) ... Celkový dojem: 50% ()

Reklama

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

S „moderními“ pohádkami mám problém. Vycházím totiž z toho, že pohádky jsou primárně určeny pro děti, které si z nich mají nenásilnou formou vzít příklad. Co si vezmou z tohohle? Leda to, že s dobrem a slušností se daleko nedojde, což je sice krutá realita, ale do pohádek prostě nepatří… Jo a Sarah Haváčová je sice poměrně milá a pěkná, ale vůbec neumí MLUVIT. Dvě hvězdičky za snahu. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si od nové české pohádky sliboval. Příště už tu chybu neudělám. Amatérské výkony našich mladých herců jsou vykřičníkem pro naši hereckou školu. Pohádku držel nad vodou osvědčený matador Jirka Lábus, který upozorňuje na to, že ta generační propast je opravdu alarmující. Ještě že Pavel Liška nepustil pohádku na samé dno. Princové byli trapní a princezna? Kdo dělal casting...? ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Konečně koukatelná pohádka od České televize bez únavného pitvoření a bezmocných odboček. Jednoduchá linie dává vzpomenout na klasické pohádky, ústřední hrdinové k sobě perfektně sedí a mají nějaké charisma (Sarah Haváčová je pro mě určitě objev) a navíc výpravná kamera dává filmu příjemně netelevizní ráz a užívá sem tam zajímavé triky. Zamrzí však nevyužití hlavního motivu školního zápolení a uspěchaný konec. Roman Vávra však po Čert ví proč opět dokazuje, že má cit pro civilně laděné pohádky. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo na Křivoklátě, na zřícenině Týřov a u Kouřimecké rybárny na Berounce, kde se odehrával děj filmu Smrt krásných srnců (1986). (rakovnik)
  • V pohádce si zahrál i filmový kritik Pavel Taussig, a to sice soudce. (M.B)
  • V poslední části pohádky (cca od 1:07:00) je kuchař vidět hned na několika místech. Nejprve v kuchyni, pak o patro výše (hází lístky) a následně dole na nádvoří s vojákem. (vera35713)

Reklama

Reklama