Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

nascendi 

všechny recenze uživatele

83-ročný western som premiérovo videl pred viac ako 50 rokmi a som aj tentokrát výsostne spokojný. Fordovo Prepadnutie je klasikou medzi westernami, obsahuje všetky potrebné ingrediencie a navyše ich má namiešané v správnom pomere. Nečudo, že som v niektorých momentoch videl niečo z filmov Na pravé poludnie, Hombre a ďalších nasledovníkoch. Samozrejme, že film nie je dokonalý. Vznikol v určitej dobe a v určitých podmienkach. Bodaj by aj teraz vznikali filmy, na ktoré sa bude dať dívať po 80 rokoch. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný prvotřídní western z doby, kdy o sobě USA ještě nepochybovaly. Proto i všichni hrdinové v dostavníku a na něm se nalézající (typizované postavy počestné krásky, krásky s pošramocenou pověstí, obchodníka, alkoholizovaného doktora, zkrachovalého jižanského gentlemana žívícího se hrou v karty, drsného a spravedlivého šerifa a sympatického pistolníka) najdou v době ohrožení různou míru kuráže, prostě je to potvrzení amerického budovatelského mýtu. Samozřejmě je tu ta výjimka zlodějského bankéře, ale od bankéře se nedají čekat pozitivní skutky, to je jasné i dnes. ---- Problém mám jen s indiány, a to od dětství, kdy jsem tento film zřel prvně, neb jsem byl tehdy fanatický vinnetouovec, takže jsem taky trochu fandil i jim. Dnes mi vadí, že z nich režisér nadělal takové tupce, neb jen tupci mohou přepadat dostavník tak hloupým způsobem. Takhle by lstiví Apači nebojovali. Za to hvězda dolů. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Co bych si Bebáčku počal bez tvých tipů?!? :o) Přepadení je výtečný westernový road movie, postavený na vztazích mezi jednotlivými členy osazenstva dostavníku, z nichž nejzajímavější je samozřejmě dvojice John Wayne - Claire Trevor. Báječně fungující chemie mezi herci, skvělé kaskadérské výkony při samotném přepadení indiány a úžasná závěrečná přestřelka. Johna Forda jsem doposud trestuhodně zanedbával a je nejvyšší čas to napravit. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Klasický western, který vedle tradičního střetu bledých tváří s indiány nabízí náhled na dočasné soužití tak rozdílných charakterů, jako jsou ze zločinu neprávem obviňovaný Ringo Kid, z prostituce obviňovaná Dallas, věčně opilý doktor Boone, karbaník a gentleman Hatfield, manželka důstojníka Mallory, obchodník s alkoholem Peacock a podvodík Gatewood. Vše začíná v městečku Tonto, kde se mj. setkáme s pokryteckou morálkou Ligy pro právo a pořádek. Ostatně je více než symbolické, že tonto ve španělštině znamená hloupý, pošetilý, zpozdilý, šašek... Jde o velice podařenou westernovou road movie..:-))) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pomerne vážny, psychologický western. Ford skúma rozvíjajúcu sa spoločnosť, ktorá sa začína hierarchizovať. Ukazuje, že nie majetkom a postavením je človek človekom. Na western z dôb dávno minulých úctyhodný nápad. V protiklade psychologizácie postáv tu stavia chudákov apačov, ktorí sú ako bolo neskôr u Forda zvykom, čisté zlo. Je to škoda, asi za to mohlo štúdio, pretože diváci ešte neboli pripravení na demýtizáciu divokého západu. Dilema medzi 60% a 80%. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (31)

  • Apačské indiány hráli místní Navahové. (Marek06)
  • John Wayne hrál v té době v druhořadých westernech a vydělával 16 000 za film. Za Přepadení však dostal jen 6 000. Chtěl se zalíbit studiu Republic, toužil po nové smlouvě. (KIT.HL)
  • Při útoku indiánů na dostavník jsou v jednom ze záběrů vidět na zemi stopy od pneumatik. (Hans.)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama