Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Holky v mém případě neslzely také, pláč byl nahrazen němou hrůzou z příběhu a váhavě přiznávaným nadšením ze syrové filmařiny, nemilosrdně obírající protagonisty i diváka až na kost. Jediné, co mě v souvislosti s tímhle filmem zlobí, je neustálé odvolávání se na lesbickou orientaci hlavní hrdinky - aniž bych se chtěla pasovat do role protivně vševědoucího mentora, docela mě zaráží, kolik lidí je schopných směšovat sexuální orientaci a osobní identitu. Nicméně lidé jsou schopní daleko horších věcí, jak nám názorně dokázal John Lotter v podání Petera Sarsgaarda, takto jeden z nejděsivějších filmových záporáků, jakého jsem kdy viděla. Chválím hlavně Sarsgaarda, který téměř každým svým filmem dokazuje, že si umí role vybírat. Chválit Hilary Swankovou je přidáváním mince do washingtonské státní pokladnice, tak jen dodávám, že tentokrát putovala zlatá soška do těch pravých rukou. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Snad první film, kde se holka vydává za kluka a věřil bych jí to. Hilary je ještě přesvědčivější než – shodou okolností – Chloë Sevigny v Hit & Miss. Škoda, že to zašlo tak daleko. Bohužel až na konci jsem pochipil, že šlo o příběh podle skutečnosti. Každopádně bezmoc a omezování slabších mě ve filmu velice sere. Nic příjemnýho na pokoukání. Tenhle kousek mě utvrdil v tom, že vyšinutý a ostatním nebezpečný lidi by měli být někde zavřený, stejně tak jako o nutnosti pravidla třikrát a dost. A taky v tom, že Sarsgaard vypadal odjakživa jako úchyl se skelným pohledem, kterýmu bych se obloukem vyhnul. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 4 ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

I když je Hilary Swank ve své roli naprosto skvělá/ý a konec překvapivě brutální, nemůžu nevidět prázdnotu první půle vyprávění. Mám pocit, že jsem viděl dobrou stovku velice příbuzných amerických filmů, kde se chodí po mejdanech, při kterých se jakoby něco děje, ale ve skutečnosti příběh nikam nesměřuje. Situace se vyhrotí až v samém závěru. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Oscar pro Hilary Swank je rozhodně zasloužený, protože její převtělení do role je obdivuhodné. Je však lehce zarážející, že nejhnusnějšího kluka v dějinách kinematografie musela zahrát žena. Film je předčasným vrcholem kariéry Kimberly Peirce, která nemá žádný další zářez. Její poflakování mezi white trash působí dlouho zmateně a snaží se to vynahradit až při drastickém finále. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rebelka Teena, která prchá před zákonem, si změní jméno i totožnost. Začne se oblékat a chovat jako muž a proměnu své sexuální identity završí vztahem ke stejně staré dívce. Hillary Swank je ve své roli velmi suverénní, ale nějak to celé postrádá dobrý vypravěčský rytmus. A tak je vedle Swankové nejzajímavější konec filmu. Vidět se to dá maximálně jednou. 50% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)
  • Když skutečný šerif Charles B. Laux vyslýchal Brandona (Hilary Swank) ohledně jeho znásilnění, tak se vyptával především na jeho transgenderový status. Brandonovi se zdály šerifovy otázky hrubé a zbytečné, a tak odmítal vypovídat. Pro představu to byly otázky typu: "Takže vy jste vlastně žena, ale ještě nemáte žádnou sexuální zkušenost s mužem? Takže vy jste nikdy před tím nic v pochvě neměla?" Nissen (Brendan Sexton III) a Lotter (Peter Sarsgaard) se o podání trestního oznámení dozvěděli a vydali se Brandona hledat, ale naštěstí ho nenašli. Šerif po třech dnech zastavil trestní řízení. Prý pro nedostatek důkazů. (MFJD)
  • Brandon Teena (Hilary Swank) byl ve skutečném životě zasnoubený s Ginou Bartu. Po odhalení Brandonovy identity však Gina zásnuby zrušila, což bylo hlavním důvodem Brandonova odjezdu do Falls City v Nebrasce. (Anne88)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama