Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejlepší Formanův film. Samozřejmě, že díla jako Hair, Přelet, Amadeus nebo Larry Flynt Kaufmanovu biografii hravě převálcují. Muž na Měsíci mě ale dvě hodiny bavil i dojímal (nebo oboje, klidně v jedné minutě) a do závěrečných titulků jsem si nebyl jist, zda to není jen jedna velká mystifikace. Jim Carrey se do Kauffmana obdivuhodně transformoval a celý film patří po zásluze jeho výkonu. Zdařile mu přihrávají úžasná Courtney Love nebo nepřehlédnutelný DeVito. Muž na Měsíci svou vyprávěcí formou zdaleka překračuje běžné rámce filmového zážitku, stejně jako Andy Kaufman překračoval rámce nudného a stereotypního života, aby z něj udělal něco šílenějšího a lepšího. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obrovská filmová pocta u nás téměř neznámému (tuším, že na Nově běžel kdysi seriál Taxi, kde hrál nezapomenutelného, podivně mluvícího Latku) a v Americe nedoceněnému a nepochopenému komiku Andy Kaufmanovi (jestli ho chcete vidět v reálu, podívejte se na YouTube.com). Jeden z nejlepších režijních počinů Miloše Formana (osobně si myslím, že úplně nejlepší) a hlavně herecká příležitost pro lacinokomediálně zaškatulkovaného Jima Carreyho, který tuto náročnou vážnou roli zahrál tak, že smekám ... Filmová óda na sílu a jedinečnost tvůrčího ducha, óda na sveřepost boje proti kolektivnímu kulturně-uměleckému superegu, óda na osobitou poetiku a humor bortící mantinely zažitých představ a očekávání, óda zesměšňující nenáročnost (synonymum = tupost?) televizního diváka... Óda na radost člověka, plnícího si své sny... Podobné filmy: I'm From Hollywood, Soukromé neřesti, Lid versus Larry Flynt, Ed Wood ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to tak zmátlo až jsem pochyboval, že něco takového mohl vůbec natočit režisér formátu Miloše Formana. Jenže pak do sebe vše začne zapadat a došlo mi, že celá forma a struktura vyprávění je v tom nejlepším možném "kaufmanovském" mystifikačním duchu. Scénář je vypilovaný ve všech směrech. Při druhé projekci se z Muže na měsíci stává neskutečně promyšlená zábava kde i ten nejmenší detail je vypilován tak, aby sloužil jedné jediné věci. Dokonalému celku. Jim Carrey v hlavní roli exceluje na všech frontách a ostatní mu více než-li zdatně sekundují. Co se týče režie, tak se jedná o nejnápadněji pojatý Formanový snímek, byť přeci jen ne jeho nejlepší. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman chtěl už od útlého dětství být někým. Ne komikem, ale někým, kdo vyvolá v lidech emoce. A bylo mu jedno, jestli ta emoce znamenala odchod ze sálu, salvu smíchu, nebo slz. Takhle nějak by mohl znít hodně zestručněný obsah tohoto filmu. Filmu, který je stejný, jako byl Andy. Rozporuplný, zajímavý, někdy vtipný, někdy méně. Ale ukazující nám pravou tvář šoubyznysu. Tenhle film mi ještě dlouho zůstane v hlavě, hlavně kvůli poslední scéně… A je to mimochodem další z důkazů o tom, že Jim Carrey není jen "stupidní herec v blbých komediích". Myslím, že Forman z něj dostal maximum. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 4 a 5-ti hvězdičkami, ale posledních 10 minut a Carreyův výkon převážily ve prospěch Miloše Formana... Perfektně zvolené téma, snad nejzajímavější biografický film, jaký jsem kdy viděla. Samozřejmě je to zčásti zásluhou samotného Kaufmanova života, který rozhodně nepatřil mezi tuctové, ale pod taktovkou méně zkušeného režiséra by mohl výsledek dopadnout nevalně. Pan Forman ale pořád ještě umí točit krásné filmy, vybírat si do nich zajímavé herce a vyprávět pomocí toho silné příběhy jakéhokoliv žánru. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

Reklama

Reklama