Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kovboj Woody vždycky dobře věděl, co je smyslem jeho života. A tím bylo starat se a chránit jeho dítě, ať už to byl chlapeček Andy nebo holčička Bonnie. Když však Bonnie přinese do svého pokojíku novou hračku, které říká „Vidlík“, otevře se Woodymu a jeho věrným kamarádům docela nový velký svět. (Falcon)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (374)

classic 

všechny recenze uživatele

Títo všetci (ôsmi !) scenáristi sa čosi navymýšľali, pokiaľ prišli na zmysluplný príbeh, ktorý ešte aj tak okorenili o ďalšie príhody, až sa v ňom možno začali sami trochu strácať ? Namiesto Andyho, tu je tentokrát Bonnie, postavy sa menia (starnú), no hračky sú stále rovnaké, nemenia sa, kazia sa, pričom dobrodružstvá opäť nesmú za žiadnych okolností proste chýbať: V otvácacej sekvencii (flashback spred 9. rokov) som jednak svedkom pohotovej záchrany zakliesneného autíčka v rigole, kde skrátka nesmel chýbať ani šerif Woody spolu s partiou kamarátov, medzi ktorými bola i Jessie. Nakoniec všetko prebehlo úplne hladko, keď ju zrazu schmatne malej otec, aby ju ďaleko zaviezol, keďže prestala byť už pre Bonnie zaujímavá. Tí dvaja sa nakoniec bolestne rozlúčia, ale život hračiek musí pokračovať i naďalej. O chvíľu neskôr si krpaňa vytvorí v škôlke zábavku zo smetí, ktorej dá meno »vidlička« , výstižnejší je skoršie tento anglický výraz « FORKY » , ktorý sa stihol už udomácniť. Forky znenazdajky ožíva, ale je k tomu i riadne zakomplexovaný, pretože veď jeho pôvod je priamo zo smetného koša, a tak mu bude mať ešte čo Woody vysvetľovať, pokým sa veci dajú na správnu mieru... Na to bude mať vonkoncom vrelý dostatok času, pretože opätovná, vzrušujúca avantúra už nejaký čas isto klope na dvere, keď zrovna najprv strašne nahnevaná i potom dodatočne veľmi smutná Gabby Gabby, bude akýmsi neskorším prostredníkom následných udalostí, ktoré sa vykryštalizujú v nevídaný, neuveriteľný prospech našich hrdinov, lebo až vtedy sa práve ukáže, čo všetko sa v nich skrýva... ? _ V roku 1995 uzrel svetlo sveta - Príbeh hračiek od Johna Lassetera, keď odvtedy už strašne veľa vody pretieklo, až sa z P.I.X.A.R. animation studios, stalo špičkové štúdio, ktoré nakrúca jeden fascinujúci film za druhým, a to skrz najmodernejšiu počítačovú animáciu. Len v poslednej dobe sa mi zdajú byť čoraz menej kreatívni, akými voľakedy bývali. Už sa opakujú, robia samé sequely, keď aspoň občas vznikne niečo EXTRA podnetné: (Hore, 2009). Na štvorke si vskutku dali dosť záležať, animácia je doslova - dokonalá, hračiek akosi už pribúda, je ich naozaj veľa, až som mal z nich hotový guláš, no i napriek tomu som sa medzi nimi vôbec nestratil. Budem trochu aj kritickejší: „Nevyčerpali sa už náhodou všetky nápady, kadiaľ sa uberať ďalej” ? V podstate, Josh Cooley, sa už iba opakuje, nemyslím si, že by mi naservíroval čokoľvek nové, i keď s uhrančivým Dukeom Caboomom, s hlasom Keanua Reevesa, trafil klinček po hlavičke, ako nič ! Tom Hanks/Tim Allen sú tu, ako doma, pre nich dvoch sa nejedná o premiéru, v tomto vlaku sú od samého začiatku. V originálnom znení sa jedná o moc intenzívnejší zážitok, než aký by mi ponúkol slovenský dabing. Drobci nech si môj návrh absolútne nevšímajú, pretože by titulky čítať nestíhali, čím by mali z filmu hotový chaos ! ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Uf! Toy Story i po čtvrtém díle zůstává jedinou smysluplnou pixarovskou sérií. Technická stránka jako vždy bravurní, ale co potěší ještě více, a je to skoro na zamáčknutí slzy, že po delší pauze Pixar vypráví, protože je co vyprávět, srší nápady a nebojí se občas "uhnout" (některé nečekané vtípky, rozřešení některých postav apod.). Pátou hvězdičku nedávám, protože je to až moc rychlé a stopáž bohužel nebyla ke všem postavám spravedlivá. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se k tomu konečně dostal. I po letech návrat k této slavné značce kupodivu funguje. I když cílovka už je úplně jiná generace, než která byla u zrodu série. Příběh se točí kolem nové holky jménem Bonnie. Ta si s Woodym moc nehraje, což ho mrzí. Ve škole si vyrobí novou hračku, Vidlíka, který je dost trapný a točí se kolem něj celý film. Na výletě se ztratí a Woody se ho vydá hledat. Vlastně většina filmu se odehrává v zábavním parku a ve starožitnictví. Tam potkáme i Pastýřku a zlou panenku Gábi. Scény ve starožitnictví jsou místy lehce strašidelné. Zbytek hraček s výjimkou Buzze tu nemá tolik prostoru. Štval mě důraz na ekologii skrz Vidlíka, který neustále skáče do koše. Jinak je to v pohodě. "Máš ve mně přítele." ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Žasnu nad tím, jak je Pixar schopný si udržet laťku nahoře i u čtvrtého dílu. Kde jinde filmová pokračování pohoří, tam naopak Pixar dokáže vytáhnout příběh ještě nahoru se vší parádou a důmyslností. Příběh hraček je opět nápaditý, vtipný a především nosný - plynule navazuje na předchozí třetí díl (přestože je devět let starý!) a přináší další důležitý "životní" rozvoj skupiny hraček, které dobře známe, plus se navíc seznámíme s několika dalšími novými "jedinci", kteří však v příběhu mají vždy své místo a nejsou jen zábavným prvkem navíc. Obzvlášť oceňuju onu "zápornou" postavu, u které se postupně vyjeví její kladné motivace a nakonec ji už nelze vidět jako záporáka - tedy je vlastně vykreselná velmi komplexně a rozhodně ne černobíle. A také se mi velmi líbilo navázání na linku s Pastýřkou. Zatímco ve třetím díle nevystupovala a bylo o ní řečeno pouze to, že "o ni přišli", ve čtvrtém díle se její příběh naplno rozvinul a vše do sebe krásně zapadlo. Můžeme se jen domnívat, jestli tvůrci z Pixaru něco podobného zamýšleli do budoucna už během třetího dílu nebo ne. Každopádně se jim ale nedá upřít velká důslednost a smysl pro rozvíjení příběhu (včetně toho, že zůstávají věrní své původní tvorbě). Tyhle kvality u Pixaru oceňuju a vždy se budu těšit na jejich další filmy. Toy Story 4 jsem si opravdu užila a konec mě dokonce mile překvapil - tak "dospělé" vyústění bych ani nečekala. ~(4,4)~ ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jakkoli jsem si zejména dvojku a trojku Toy Story velice užil, nikdy to nebyla moje srdcovka, takže mne pitomost čtyřky nezasáhla přímo do srdce, ale i tak jsem byl dost zklamanej. Jakkoli od předchozího dílu uběhlo devět (!) let, přišlo mi to dost spíchnuté horkou jehlou. Stará dobrá parta, tak skvěle rozehraná v předchozích dvou dílech, je odsunuta na druhou kolej a celý film de facto stráví pasivně v karavanu (stačí se podívat na plakát, kde všichni chybí). Když už Bo ve třetím díle deus ex machina zmizela, tak její deus ex machina objevení zde je hodně na sílu. První půlka se soustředí na pitomého Forkyho, ta druhá se zase nese v iracionálním pobíhání po lunaparku a starožitnictví. O důstojném epilogu, který tu někteří zmiňují, nemůže za mne být řeč... 50% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (22)

  • První ukázka filmu byla promítnuta na filmovém veletrhu CineEurope 2018. (petr.koca)
  • Severoamerické tržby byly 434 milionů amerických dolarů, celosvětové pak 1073,8 mil. (NIRO)

Související novinky

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

08.03.2024

Tuhle kombinaci by nejspíš čekal málokdo. Keanu Reeves (The Matrix Resurrections), herec téměř univerzálně milovaný napříč všemi cílovými skupinami, však už loni přislíbil svou účast na nadcházejícím… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Reklama

Reklama