Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 2

Recenze (140)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Asi první opravdu slavný film, kde se setkali té doby dva největší a nejslavnější francouzští komici a to Bourvil s Funésem. Mezi nimi to vždycky jiskřilo, a ačkoliv je Velký flám určitě lepší ani Smolaře nemůžu opomenout. Zábavná komedie, kde si Funés ve skutečnosti Bourvila neskutečně oblíbil a ačkoliv se v osobním životě příliš nevídali, je to jeden z mála lidí, které ve své branži dokázal respektovat a já se tomu všemu ani nedivím. Tahle komedie je jedna z těch, které mě dlouhou dobu minuli, ale když jsem měl to štěstí ji poprvé vidět, byl jsem rád, že existuje stále něco, co mě dokáže překvapit a potěšit zároveň. Oury, Bourvil, Funés jsou jasnou zárukou zábavy, která rozhodně nezklame. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po dokumentu Bláznivá dobrodružství Louise de Funese jsem dostal si chuť doplnit některé z jeho filmů, co jsem zatím neviděl. Jako první šel na řadu Smolař, kde si střihl spolupráci s Bourvilem a moc se jim to povedlo. I když je to spíše odlehčenější komedie na jeden večer. Ve Smolaři nejde o příběh, který je banální a slouží spíše jen jako kostra k navěšení jednotlivých scének a gagů. Ty jsou to hlavní, proč se má cenu na Smolaře dívat. Některé z gagů jsou excelentní, některé jsou ovšem jen průměrné a bohužel občas jsou ve filmu i slabší místa jako výplně mezi vtipnými scénami. Přesto mohu dát lepší tři hvězdy a doporučení na pohodovou a nenáročnou komedii. Škoda jen, že spolu Bourvil a de Funese nestihli pracovat častěji. Jdu si s chutí zopakovat Velký flám. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno by táto komédia viac šlapala, ak by v úlohe "smoliara" bol samotný Funés. Ale ani tak by nezakryla dojem nevyužitosti materiálu, pretože to, čo bolo vtipné publiku v 60 rokoch, nemusí byť nutne vtipné o desiatky rokov neskôr. Eskapády s cukrom a unikajúci heroín potešili, ako fór číslo jedna je tu ale objednávka troch káv, ale samozrejme bez cukru. Tri hviezdy tak snáď iba za krásne lokácie a fajn letnú atmosféru, zvyšok je v mojich očiach sotva priemerný. ()

fandalehy 

všechny recenze uživatele

André Bourvil byl jedním z mála komiků, který si s Funesem rozuměl, nebo spíše Funes si rozuměl s Bourvilem. A v polovině 60. let natočili pod taktovkou Gerarda Ouryho tenhle kasovní trhák. Podle mě patří Smolař k tomu nejlepšímu co Funes i Bourvil kdy natočili. Jak kdysi Bourvil na premiéře řekl:,,Lepší už to zkrátka nebude." ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Situační komedie na dva způsoby, aneb Bourvil a Louis de Funès spolu v jednom filmu. Nemůžu se ubránit dojmu, že kdyby dostali každý svůj vlastní snímek napsaný jim přímo na tělo, tak by místo tohle téměř dvouhodinového roztahaného zklamání vznikly dvě výborné taškařice. Především postava druhého jmenovaného pro svou roli vyloženě trpí, a to i když je on ten vtipnější, a po všech stránkách zajímavější. Tříhvězdičkové hodnocení je vzhledem k obou velikánům francouzské komedie možná nelichotivé, ale naprosto zasloužené. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu se objevuje zelené, bílé a červené auto, což jsou i barvy vlajky Itálie, ve které se natáčelo. (camper)
  • Inspirací k natočení filmu o převážení heroinu a zlata v autě byla pro režiséra Ouryho skutečná zpráva z "Černé kroniky". (Mariin)
  • Pri nakrúcaní sa Louis de Funès (Léopold Saroyan) sťažoval , že jeho postava má v scenári omnoho menej dialógov ako postava kolegu Bourvil (Antoine Maréchal). Režisér Gérard Oury ho ubezpečil, že jeho herecké umenie spočíva hlavne v neverbálnych prejavoch, ale to komikovi nestačilo. Napokon do filmu pridali slávnu niekoľkominútovú scénu v sprche, keď sa drobný a vetchý Funès umýva vedľa obrovského svalovca. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama